İspanya'nın doğusundaki Valencia kentinin Bunol ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen festivalin bu yıl 70. yıl dönümü olması dolayısıyla toplam 150 ton ile bu zamana kadar "festivallerde atılan en fazla domates" rekoru kırıldı.

 

İNGİLİZLER AKIN ETTİ!

Geçen yıllarda 45 binin üzerinde katılımcı olmasına rağmen güvenlik gerekçesiyle son iki yıldır katılımcı sayısının 22 bin ile sınırlı tutulduğu festivale turistler de yoğun ilgi gösterdi. 96 ülkeden katılımın olduğu La Tomatina'da katılımcıların yüzde 20'sinin İspanyol olduğu, en fazla yabancı turistin yüzde 15 ile İngiltere, yüzde 10 ile Japonya, yüzde 9 ile Hindistan, yüzde 7 ile ABD ve yüzde 5 ile Avustralya'dan geldiği açıklandı.

 

150 TON DOMATESLE SAVAŞTILAR!

Festivalde 6 kamyon ile taşınan 150 ton domatesi birbirlerine atan kişiler, 1,5 saat boyunca domateslerin içinde kırmızıya büründü. Festival boyunca güvenliği sağlamak için 500'den fazla güvenlik görevlisi, 6 doktor, 14 hemşire, 10 sağlık asistanı görev yaparken, 12 ambulans ve 1 seyyar hastane hazır bulunduruldu. Domates savaşı sırasında yaralananlar ve hastanaye kaldırılanlar oldu ancak kimsenin hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

 

EKONOMİYE 18 MİLYON AVROLUK KATKI

İspanya'da ekonomik krizin ardından bölgeye daha çok turist çekmesi için 2011 yılında özelleştirilen La Tomatina'nın bölgeye sağladığı ekonomik katkının 18 milyon avro civarında olduğu belirtiliyor. Festivalin sağladığı maddi gelirin yasal kontrolünün yapılmadığı yönünde ciddi polemikler de yaşanıyor. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Bunol beldesinde, domates savaşının yapıldığı güzergahtaki evlerin balkonları kişi başı 115 avroya profesyonel amaçla bulunmamak şartıyla kiralanıyor. Domateslerin taşındığı kamyonların kasalarına binmek isteyenlerin ise bin avro ödemesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim