Avrupa Birliği Komisyonu, İsrail'in, işgal altında tuttuğu Filistin ve Suriye topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinde üretilen mallarla ilgili etiketleme kurallarına "açıklık getiren" bir tebligat yayınlamıştı.

 

Buna göre İsrail tarafından Avrupa Birliğine gönderilen tarım ürünleri ve kozmetik malzeme eğer işgal altındaki topraklarda inşa edilen Yahudi yerleşimlerinden geliyorsa, etiketinde mutlaka "Yerleşimler" diye belirtilecekti. AB'nin bu kararının hedefinin, Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen mallara yönelik "zaten var olan yasaların daha etkili bir şekilde hayata geçirilmesi" olduğu söylenmişti. AB ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşması da Tel Aviv yönetiminin işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Golan Tepeleri'ni kapsamadığına dikkat çekilmişti.



İSRAİL'DEN YAPTIRIM

Karara sert tepki gösteren İsrail'den bir yaptırım uygulaması geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emanule Nahson, yaptığı yazılı açıklamada,''(Başbakan Benyamin Netanyahu'nun talimatı doğrultusunda) AB ile barış süreci ile alakalı tüm iletişim kanalları kapatıldı. Bu karar, AB'nin İsrail mallarının etiketlenmesi ile ilgili attığı adımın doğrudan sonucudur" ifadesini kullandı.

 

DİPLOMATİK TEMASLAR ASKIYA ALINDI

İsrail devlet radyosu, ismini açıklamadığı üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Başbakan Netanyahu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndan, Filistin ile barış sürecinde AB'nin rolü konusunda yeni bir değerlendirme yapmasını istediği, değerlendirme sonuçlanana kadar tüm diplomatik temasların askıya alınması talimatını verdiğini aktardı.

 

FİLİSTİN'DEKİ ÜRETİM HAKKINDA BİLGİLER

Filistin Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, işgal altındaki Filistin topraklarında kurulu 250 fabrika ve farklı sektörler için üretim gerçekleştiren 3 bin tesis bulunuyor.

Editör: TE Bilisim