İsrail ordusunun sözcülerinden Peter Lerner, "Ateşkes yürürlüğe girer girmez ordu Gazze Şeridi'nin dışındaki (İsrail'de topraklarında bulunan) savunma pozisyonlarına konumlanacak" dedi. Lerner, ordunun sözkonusu pozisyonlarda kalacağını sözlerine ekledi.

ANF'nin haberine göre İsrail'in iki büyük radyosu, ordunun Filistinli militanlar tarafından kullanılan tünelleri imha ederek görevini tamamladığını duyurdu. İsrail Radyosu ve askeri radyo, 32 yeraltı geçidi ve onlarca giriş kuyusu tespit edildi ve dinamitlendi" dedi.

Pazartesi akşamı Mısır tarafından yapılan açıklamada İsrail ile Filistin arasında, Salı günü saat 08.00'den itibaren 72 saatlik bir ateşkes anlaşması yapıldığı bildirildi.  Ateşkes önerisi, Filistinli bir heyet ile Mısır istihbarat servisi şefi arasında Kahire'de yapılan bir toplantı ardından Mısırlı yetkililer tarafından yapıldı. Bu toplantıya İsrailliler katılmadı.

Ateşkes projesinin dışında, Mısır Dışişleri Bakanlığı her iki tarafı kalıcı bir ateşkes için Kahire'ye üst düzey delegasyonlar göndermeye çağırdı. İsrail-Filistin çatışmasında hep arabulucu rolü oynayan Mısır, bu son çatışmaların başında da ateşkes önerisinde bulunmuştu.  Türkiye ile Katar da, Hamas üzerinden rol almak için girişimlerde bulunmuştu.

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, İsrail füze savunma sistemi Iron Dome için 225 milyon dolarlık bir yardımı öngören kararı onayladı. Bu metin, cuma günü Kongre tarafından ezici bir çoğunlukla kabul edilmişti.

1 712 FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ

8 Temmuz'da başlayan İsrail saldırılarında Filistinli sağlık kaynaklarına göre en az 1 712 Filistinli hayatını kaybetti. Bunların büyük çoğunluğu sivillerden oluşuyor. BM'ye göre aralarında en az 252 çocuk bulunuyor. Ayrıca 250 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 170 binden fazlası BM'nin Filistin'deki 82 merkezine sığındı.

İsrail cephesinde 63 asker ve 3 sivil öldü, 400 kişi de yaralandı. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde 4 binden fazla hedefi vurduğunu ve İsrail'e yönelik 2 bin dolayında roket atışı yapıldığını bildirdi.

Editör: TE Bilisim