Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin silahlı gücü peşmerge ile PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG arasında işbirliği ilk kez IŞİD'in Musul'u alması sonrasında görülmüştü. Suriye-Irak sınırındaki Rebia sınır kapısının Irak tarafını peşmerge, Suriye tarafını ise YPG birbirleriyle koordineli biçimde  kontrol altına almışlardı. Ancak bu işbirliği  aktif bir 'cephe dayanışması'  şeklinde değildi. PYD, o sırada sınırın öte yakasındaki KDP peşmergelerine IŞID'e karşı yardıma hazır olduğunu iletmiş ancak Mesud Barzani bu çağrıyı reddetmişti. Şimdi ise peşmerge-YPG arasında ilk defa  koordinasyonu aşan bir  işbirliği gözleniyor.

YÜZLERCE PEŞMERGE PYD-YPG'YE SIĞINDI

3 Ağustos Pazar günü IŞİD ile peşmerge arasında Musul Barajı’nın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısındaki Zumer'de şiddetli çatışmalar olurken PYD'ye bağlı YPG güçleri Suriye'den Irak'a geçip Kürdistan Bölgesi’nde peşmerge ile beraber IŞİD'e karşı savaşmaya başladı. Elbette bu Barzani'nin onayıyla oldu çünkü şu an Sincar, Zumer ve Rebia'daki çatışmalarda doğrudan Barzani'nin kendisi merkezden peşmergelere komuta ediyor.

YPG VE PEŞMERGE ÜÇ NOKTADA IŞİD'E KARŞI SAVAŞIYOR

Aynı gün içinde IŞİD'den kaçan 500 civarında peşmerge de Suriye'ye geçerek PYD'ye sığındı. PYD'nin koruması altında hâlâ Esed güçlerinin büyük oranda denetiminde olan Haseke'ye götürüldüler. Daha sonra bu peşmergeler yine PYD korumasında yeniden Irak Kürt Bölgesi’ne döndüler. YPG güçleri ise hâlâ Kürt bölgesinde ve peşmerge ile beraber Zumer, Rebia ve Sincar yakınlarında üç ayrı noktada IŞİD'e karşı savaşıyor.

PYD, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin karşısına düşen Suriye’deki Kobane'de haftalardır IŞİD ile çarpışıyor. Bu sebeple bu cepheyi sürekli olarak hem silah hem de insan gücüyle beslemek zorunda.

PYD NEDEN PEŞMERGE'YE YARDIM EDİYOR?

Kobane’de zaten güç durumda olan PYD'nin kendi kapasitesinin sınırlarını zorlayarak KDP'ye destek vermeye çalışmasının iki temel nedeni var: Birincisi, Sincar ilçesinin Rojava açısından stratejik olması. Sincar'a yerleşmiş bir IŞİD iki uçtan, yani hem Kobane'den hem de Irak sınırından Rojava'yı kuşatmış olacak. Eğer bu ilerleyiş durdurulamazsa PYD'nin Irak Kürt bölgesi ile bağlantısı kopacak. Sincar'dan bir sonraki hedef Rebia, yani şu an PYD'nin Kürt bölgesi ile tek bağlantı bölgesi. IŞİD burayı alırsa PYD'nin lojistik hattı büyük bir risk altına girecek.
Bu yüzden PYD bu bölgede IŞİD'in durdurulması gerektiğini biliyor ve yüzlerce adamını peşmergeye yardıma gönderiyor.

KÜRTLERİN ORTAK VE MEŞRU ULUSAL ORDUSU

Kürt Bölgesi’nde YPG-peşmerge konsolidasyonu artarken KCK da siyasi düşüncesi ne olursa olsun tüm Kürtlere Sincar için birleşme çağrısı yaptı.

PYD'nin peşmergeye yardım için bu kadar tez canlı davranmasının ikinci nedeni ise KDP ile arasındaki buzları eritme çabası. Barzani'nin yardıma ihtiyacının olduğunun farkında ve mümkün olduğunca cömert davranarak zor zamanında ona destek verdiğini göstermiş oluyor. Bunun psikolojik yansıması YPG-peşmerge arasında Kürtlerin 'ortak, meşru ulusal ordusu' olduğu hissinin oluşması olacak. Bu bir yerde tabii PKK-peşmerge dengesi için de geçerli. Çünkü YPG doğrudan PKK'nın Suriye'deki silahlı kanadı. YPG'nin PYD'nin silahlı kanadı, PYD'nin PKK'nın Suriye kolu olduğu düşünülürse bu hamle  PKK-PYD çizgisi açısından da  'meşru güç'  görünme çabası olarak da değerlendirilebilir. 

KDP VE YNK EKSENİNE PKK DA EKLENİYOR

Bu gelişmelerin stratejik-politik etkisi ise tarihsel KDP-PKK veya Öcalan-Barzani  liderlik çekişmesinde bir yumuşama görüntüsünün ortaya çıkması. Böylece Barzani-Talabani ya da KDP-KYB eksenine PKK'nın da eklenmesi sonucu doğabilir.

Editör: TE Bilisim