Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi, İdlib'in Fua ve Kefreyya köyleriyle başkent Şam'ın Zebadani ve Madaya kasabalarında ateşkes ilan edildiğini açıkladı. 

Rejime bağlı güçler, Temmuz ayında Zebadani ve Madaya'ya büyük bir saldırı başlatmıştı. El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin de aralarında olduğu gruplar ise İdlib'in Şii köyleri Fua ve Kefreyya çevresini kuşatma altında tutuyordu.

 

BARIŞ ANLAŞMASI 

Al Jazeera'nin ulaştığı anlaşma tasarısına göre, Şam'ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Zebadani ve Madaya bölgesi ile İdlib'in rejim yanlısı Şii yoğunluklu Fua ve Kefreyya bölgelerinde silahlı gruplar ateşini kesecek. Ardından söz konusu üç bölge ile İdlib kentinde, 6 aylığına geçerli olmak üzere barış anlaşması yürürlüğe girecek.

 

10 BİN KİŞİNİN ÇIKIŞINA İZİN

Anlaşmadaki diğer maddelere göre, rejim ve Hizbullah, Zebedani ve Madaya'daki silahlı muhalifler, aileleri ve çıkmak isteyen tüm sivillerin İdlib'e tahliye edilmesine izin verecek. Muhalifler de Şii Fua ve Kefreyya bölgelerinden çocuk, kadın, yaşlı ve yaralı olmak üzere 10 bin kişinin çıkışına izin verecek.

Rejim ayrıca, 326 tutuklu kadın ve 125 tutuklu çocuğu serbest bırakacak. Anlaşmanın garantörü BM olacak.

 

 

Editör: TE Bilisim