İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph, Türkiye'nin Suriye topraklarında askeri bir müdahaleye hazırlandığını yazdı. Gazetenin "Türkiye, IŞİD ve Kürtleri durdurmak için Suriye işgaline hazırlanıyor." başlığıyla yazılan haberi, Ortadoğu editörü Richard Spencer'a ait.

 

"ERDOĞAN DEĞİŞİKLİĞE İZİN VERDİ"

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Telegraph, bu planın Suriye'deki iç savaşı, Avrupa sınırlarındaki bir uluslararası çatışmaya dönüştürebileceğini yazıyor. Türkiye'nin amacının tampon bölge oluşturmak olduğunu belirten gazete, "Türk basınının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın angajman kurallarında değişikliğe onay verdiğini, bununla hem Esad rejimi hem de IŞİD'in vurulabileceğini bildirdiğini" ifadelerine yer veriyor. Ayrıca bu şekilde, Erdoğan'ın, Türkiye sınırında kurulacak olası bir Kürt devletini de önleyeceği aktarılıyor.

Gazete Erdoğan'ın hafta sonu yaptığı konuşmada "Suriye'nin kuzeyinde, güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz." sözlerini hatırlatıyor.

 

"TAMPON BÖLGE ÇAĞRISI YAPIYOR"

Haberde, "Türkiye, iç savaşın yüz binlerce mülteciyi sınır ötesine yollamasından bu yana, Suriye'nin kuzeyinde uluslararası güçler tarafından korunan bir tampon bölgenin kurulması çağrısı yapıyor." deniliyor.

Türkiye'nin kabul ettiği mülteci sayısının iki milyona yaklaştığını aktaran gazete, bu nedenle en fazla mülteci kabul eden ülke haline gelindiğini fakat şimdiye kadar tek başına bir askeri müdahalenin söz konusu olmadığı belirtiyor.

Haberde, bu tespitin ardından dün Milli Güvenlik Kurulu toplantısında bu konuyu tartıştığı, Türk medyasının ise Erdoğan'ın konuşmasının ardından sınıra gönderilmek üzere orduya 18 bin askeri hazırlama talimatı verdiği ve bazı haberlere göre, bu adımın cuma günü atılabileceği yazıyor.

 

"TÜRKİYE BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURACAK"

Gazete ayrıca, "Tampon bölge bir taşla birkaç kuş vuracak. Türkiye'nin mülteci kamplarını kendi topraklarının dışında ama kendi koruması altında kurmasına izin verirken; Kürtlerin kontrolündeki, Kobani'den doğuda Irak sınırına, batıda ise Afrin'e uzanan, hali hazırdaki iki bölgenin birleşmesini engelleyecek." yorumunda bulunuyor.

Haberde, "Bu bölge ayrıca Türkiye'ye, Suriye'ye silah ve savaşçı akışını daha kolay biçimde kontrol altına almasına da izin verecek." deniliyor.

Angajman kurallarının değişiminin Türkiye'ye müdahale için bir bahane sağlayacağını belirten gazete, Sabah gazetesinin angajman kurallarının değişimiyle ilgili haberini alıntılıyor. Ayrıca, gazetenin bu yeni kurallar çerçevesinde IŞİD'in de tehdit olarak algılanacağını ve IŞİD'in sınıra yaklaşması durumunda ordunun operasyon yapabileceğini yazdığını da aktarıyor.

Gazete, ordunun, müdahalenin ötesinde iç savaşa karadan müdahil olma yanlısı olmadığının söylendiğini de belirtiyor.

 

SORU İŞARETLERİ BULUNUYOR

Telegraph, böyle bir müdahalenin parlamentoda bir oylama yapılmadan gerçekleştirilmesinin Türk hukuk açısından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bir karar olmadan yapılmasının da uluslararası hukuk açısından yasal olup olmayacağına dair de soru işareti bulunduğunu yazıyor.

Gazete son olarak böylesi bir operasyona kamuoyunda da muhalefet olacağını belirtiyor ve CHP'li Faruk Loğoğlu'nun, "Türk askerini Suriye'ye yollamak için yeterli bir neden yok." görüşünü aktarıyor.

Editör: TE Bilisim