ŞEHRİVAN HABER: Son dönemlerde yeşile yatırımda önemli çalışmaların öncüsü olan, Yeşil Edremit’in yeşilini artıran Edremit Belediyesi, ‘yeşil’ seferberliğini sürdürüyor. Yapılan her yatırımın yanına yeşil alan, orman ve yeşile desteği ekleyen Edremit Belediyesi, sadece ormanlaşmaya değil tarıma da katkı anlamında yatırımlarda önemi adımlar atıyor.

Son dönemlerdeki önemli yeşilleşme adımlarının öncüsü olan Edremit Belediyesi’nin Van’ın yeşiline katkısı göz doldururken, başkan İsmail Say, bu anlamda atılan önemli adımları anlattı. Tüm yeşil kampanyalarda en ön sırada yer alan Edremit’in bu süreçteki geçmişini anlatan Say, iki yıldaki önemli adımları şöyle anlattı: “Orman Genel Müdürlüğü ile bölge müdürlüklerle ortak çalışmalar sonucunda bir bölgemize 35,000 adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bir bahçemiz oldu. Edremit bahçesinde bulunan 7 bin metrekare alan üzerine kurulu endemik bitki türlerini koruma altına aldık. Ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi arkasında 35 bin metrekare Yeni Doğan Hatıra Ormanı oluşturduk. Buna bağlı olarak 55 bin metrekare Yeni Kent Ormanı Alanı oluşturduk.”

“AĞAÇ DİKMEDEN KİMSEYE İSKAN İZNİ YOK”

Yeşilin korunması ve ağaç kesimiyle alakalı yasak kararı alındı, bu kapsamda yeni ek tedbirler alacak mısınız? Sorusuna Başkan Say, şu cevabı verdi: “Biz radikal bir karar alıp özel mülkiyet olmasına rağmen ağaç kesimini yasakladık. Bu karar kabahatler kanunu kapsamında alındı. Buradaki sorun vatandaş ağaç kesme cezasını göz önüne alarak ağacı kesiyor. Ağaç kesimin kısmen önüne geçtik. Ağaçların taşınması sorusuna böyle bir düşüncemiz yok. Bizim niyetimiz yeni yeşil alanlar oluşturmaktır. Kent ormanı, kent parkları gibi yeşil alanlar oluşturmak ve yeni bir karar aldık ve mevzuatta da vardı. Her 30 metrekareye yetişmiş bir ağaç. Yani ağacı dikmeden kimseye iskan izni vermeyeceğiz. Hiç ağaç olmayan yerde böyle bir şart getirdik.”

“MEVCUT YERLERE KAMERA SİSTEMİ KURULACAK”

Edremit’te kesilen ağaçların failleri yakalandı mı? Sorusuna ise Say, şu şekilde cevap verdi: “Maalesef bulunamadı ve o bölge bizim kontrolümüze 2 ay önce geçti. Karayolundaydı daha önce biz buraya kamera sistemini henüz kuramadık ama buraya da kamera sistemini kuracağız. Diğer alanlarımızda kamera sistemimiz mevcut.” 

EDREMİT TARIM VE HAYVANCILIĞA DA DESTEK VERİYOR

Pandemi sürecinde tarımın önemine değinen Başkan Say, şunları kaydetti: “Doğu Anadolu idaresince ortak bir çalışma yaptık. Bu projenin sahibi ise Edremit Belediyesi, Van’ın 13 ilçesi dışında yaklaşık bölgede 40 ilçeye ve 8 ile beton sıvat dağıttık. Bu da çok ciddi bir çalışma. Büyük bir bölümü de Van’da kaldı. Hepimiz kümes hayvanlarını besliyoruz. Yine besi hayvanlarında da temiz su en önemli besin kaynağıdır. Pandemi sürecinde yapılan kıymetli işlerden biri olduğunu da söylemek istiyorum. Başka bir çalışmadan söz etmek istiyorum; biz kademeli olarak muhtarlıkları konteynerlerden çıkardık. Depremden bu yana çok kötü ortamlarda kalan yaklaşık altı mahallemiz de bu çalışmaları yaptık. Önümüzdeki zamanlarda 30 mahallemizin hepsinde bu çalışmaları yapacağız.  Yeni muhtarlık ofisleri yapmanın yanında mevcut ofisleri de bakım onarıma yapılarak yeni görünümlerine kavuşturduk.”

İLÇE HALKI KENDİ SEBZESİNİ YETİŞTİRSİN DİYE SEFERBERLİK BAŞLADI

Covid-19 sürecinde belediye olarak tarım ve gıda alanlarına verilen öneme değinen Say, “Vatandaşlarımıza bu süreçte 170 bin adet sebze fidesi dağıttık. Bunun meyvesini de başta köprüler mahallesi olmak üzere bütün mahallelerimizden aldık. Mahallelerimizin büyüklüğüne göre dağıtımını yaptık. Bu süreçte olumlu tepkiler aldık, vatandaşlarımız evlerinin önüne bunları ekerek, bu fidelerden ürün aldı. Vatandaşlarımız kadar bizler de mutlu olduk.” İfadelerini kullandı.

“KENDİ SERAMIZI KURMA İHTİYACI DUYDUK”

Kısıtlı imkanlar dahilinde sera kurduklarını dile getiren Say, seralarda 70 bin adet çiçek üretildiğine vurgu yaparak, “Amatörce yapılan serada, her hangi bir para vermeden kendi çiçeklerimizi yetiştirdik. Büyükşehir Belediyesine ve İpekyolu Belediyesine ait seralar bulunmaktaydı, bunun ihtiyaç olduğunu görünce bizde kendi seramızı kurma çalışmalarını başlattık. 2021 sonuna seramız yetişecek, güzel ve büyük bir seramız olacak.” Dedi.

Editör: TE Bilisim