Eğitim-Sen, Kurdi-Der ve Eğitim Destek Evi okulların boykot edileceğini duyurdu

Önder ALTINAL - Şehrivan

 


 

Eğitim-Sen, Kurdi-Der ve Eğitim Destek Evi okullarına açılmasına sayılı günler kala anadilde eğitim için okulların bir hafta boykot edileceğini duyurdu. Düzenlenmen basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen Hukuk Sekreteri Kayhan Sayyiğit, “Kürt halkının güçlü bir şekilde boykota katılmasını ve resmi okulların boykot edilmesini istiyoruz” dedi.  

 

Sendika binasında düzenlenen toplantıya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, TUYAD-DER Van Şube Başkanı Ahmet Aygün, İKK Sekreteri Şemsettin Bakır, Rojava ve Şengal ile dayanışma komisyonu çalışanları ve birçok STK Temsilcisi ise destek amaçlı katıldı. Düzenlenen toplantıda ilk olarak Kürtçe bir açıklama yapan Kurdi-Der Eş Başkanı Jında Rugeş Kaçak, anadilde eğitimin önemini vurguladı. Kaçak’ın ardından açıklama yapan Eğitim-Sen Hukuk Sekreteri Kayhan Sayyiğit, “Yeni bir eğitim yılı daha başlıyor ve düşlerini, hayallerini Kürtçe gören, tek bir kelime Türkçe bilmeyen Kürt çocukları, yine anadilde eğitim hakkından yoksun” sözlerine yer verdi.

 

“ANADİLDE EĞİTİMLERİN ALINMASINI TALEP EDİYORUZ”

 

Anadilde eğitimin kültürel bir miras olduğunu vurgulayan Sayyiğit, “Yeni bir eğitim yılı daha başlıyor ve düşlerini, hayallerini Kürtçe gören, tek bir kelime Türkçe bilmeyen Kürt çocukları, yine anadilde eğitim hakkından yoksun.  Kültürel bir miras olarak anadilin korunmasının yanı sıra yapılan bilimsel veriler bireylerin başarı veya başarısızlıklarında da anadilde eğitimin büyük bir rol oynadığını söylüyor. Dünyadaki egemen devletler dahi resmi dil olgusu tek dil yerine birçok dili kapsamakta. Ve birçok halk anadilinde eğitim görüyor. Kürtçe başta olmak üzere Arapça, Lazca, Çerkezce' nin, bu coğrafyanın tüm dillerinin, 'seçmeli derslere' mahkum edilmesini eleştiriyor ve anadillerinde eğitim almalarını talep ediyoruz.” Dedi.

 

SAYYİĞİT: ‘KÜRT YOKTUR’ SÖYLEMİ BOŞA ÇIKTI

 

Kürt halkının kendi dilinin öneminin farkında olduğunu belirten Sayyiğit şöyle devam etti: “Kürt halkı artık kendi dilinin önemini anlamış durumdadır. Dil bizim için var oluştur. Kürt halkının mücadelesi 'Kürt yoktur' söylemlerini boşa çıkarmış ve direnişleriyle sağlam bir cevap vermiştir. Varlığımızı reddeden resmi ideoloji ve kurumlar bile artık Kürtlerin var olduğu gerçeğini kabul ediyor. Fakat hala anadilimizde konuşmamız, eğitim yapmamız engelleniyor. Her halk kendi diliyle tanınır. Ve o dil yasal bir statüye kavuşturulmadan, eğitim dili olmadan halklar yaşayamaz. Dili yasal güvenceye kavuşturma ve okullarda eğitim dili olduğu zaman Kürt sorunu da büyük oranda çözülmüş olacaktır. Kürt dilinin inkar: ve soykırım tarihi T.C.’nin tarihi kadar eskidir. Sistemin politikaları çok yönlüdür. Bunların en kirli olanı anadil üzerinde gerçekleştirilendir. Çünkü onlar anadilin irikan Kürt halkının inkar: ve soykırımı işle eşdeğer olduğunun bilincindedirler.”

 

“OKULLARIN ‘BOYKOT’ EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

 

Sayyiğit, son olarak Kürt halkının sistemin adım atmasını beklemediğini kaydederek, “Kürt halkı olarak sistemin adım atmasını beklemiyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırarak sürdüreceğiz. Çalışmalarımız ve kararımız bir haftalık resmi okulların boykot edilmesi ile devam edecektir. Bu nedenle Kürt halkının güçlü bir şekilde boykota katılmasını ve resmi okulların boykot edilmesini istiyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim