18 milyon öğrenci yarıyıl tatili dönüşü ikinci döneme yüz yüze olarak başladı. MEB Bakanı Mahmut Özer, dönemin sona ereceği 17 Haziran'a kadar okulların açık olacağını net bir biçimde ifade etti. Eğitim öğretim faaliyetlerinin kesintisiz sürmesi sebebiyle okullarda ölçme ve değerlendirme işlemleri de yapılıyor. Sınav ve sözlü notları öğrencilerin yıl sonu dönem ortalamasını belirlerken, aileler ve çocuklar 2022 yılında sınıfta kalma olup olmayacağını merak ediyor. Bunun yanı sıra MEB yönetmeliğinde belirtilen devamsızlık smırını aşan öğrenciler de sınıf tekranna bırakılabiliyor. Geçtiğimiz sene başarısız olan ve bir üst sınıfa geçebilmek için gerekli şartları yerine getirmeyen öğrenciler sorumlu olarak sınıf geçmiş ve sorumluluk sınavlarına katılmıştı. Bu yıl için MEB'den sınıf geçmeyle ilgili kritik bir hamle geldi. Peki 2022 sınıfta kalma kaldırıldı mı? İşte Milli Eğitim Bakanlığının sınıf geçme ve kalma şartları...

Başarısız Olan ve Devamsızlık Sınırını Alanlar Dikkat!

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitim faaliyetlerine katılan öğrenciler için bu dönem sınıf tekrarının olduğunu hatırlatalım. MEB 2020- 2021 eğitim öğretim yılında sınıf geçme ve kalmada ölçme ve değerlendirme kriterlerini baz almadı. Koronavirüs sebebiyle olağanüstü süreçlerden geçilirken uzun bir süre öğrencilere yüz yüze eğitim verilemedi. Milli Eğitim Bakanlığı pandeminin öğrencilerin okul hayatını etkilememesi için kritik bir karara imza atarak sınıfta kalmayı sadece geçtiğimiz yıl özelinde kaldırmıştı.

Ancak 2021-2022 eğitim yılı 6 Eylül'de tam zamanlı olarak tüm kademelerde başlatıldı. öğrenciler 1. dönem düzenlenen ölçme ve değerlendirme işlemlerine katılarak dönem sonu ortalamasını belirledi. Yüz yüze eğitimin kesintisiz devam etmesi ve smavların okul ortamında düzenli bir şekilde yapılması sebebiyle bu yıl MEB yönetmeliği önceki yıllardaki gibi uygulanacak. Başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarına kalabilecek.

İlkokullarda Sınıf Geçme Nasıl Oluyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmeliğine göre Ilkokul 1,2,3 ve 4. sınıflarda sınıf tekrarı olmuyor. Oğrenciler sınav ve sözlü notları ne kadar düşük olursa olsun bir üst sınıfa geçiyor. Aynı şekilde Ilkokul kademesinde eğitim alan öğrencilerin herhangi bir devamsızlık sınırı bulunmuyor. üst üste tekrar eden devamsızlık gibi durumlarda okul yönetimiyle veli arasında irtibat kuruluyor.

Ortaokullarda Sınıf Tekrarıa ŞÖK Karar Veriyor!

Ortaokul öğrencileri eğitim aldıklan herhangi bir dersten yıl sonu başarı ortalaması başarı alt sınırı olan 45'in altında olursa smıf tekranna kalabiliyor. Ortaokul 5,6,7 ve 8'nci sınıf öğrencilerinin sınıfı geçmesine veya tela-ara kalmasına Şube Oğretmenler Kumlu olarak da bilinen ŞÖK karar veriyor. Şube öğretmenler Kumlu, öğretmen ve idarecilerden oluşuyor. Ortaokul öğrencileri için devamsızlık sınırı 20 gün ile sınırlıdır. 20 günün aşılması durumunda öğrencilerin sınıf geçmesine benzer şekilde Şube Oğretmenler Kumlu karar verir.

Lisede 3 Zayıfı Olan Öğrenciler Dikkat!

Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre lise 9,10,11 ve 12. sınıf öğrencilerinin sınıf geçmesi için yıl sonu başarı notunun 50'nin üstünde olması gerekmektedir. Yıl sonu ortalaması başarı alt sınırının altmda kalan öğrenciler ve 3 dersten zayıfı olanlar direkt olarak sınıf tekrarına kalır. Ancak lise 12. sınıfta eğitim alan ve üniversite sınavına katılacak öğrenciler istisnadır. MEB tek ders sebebiyle mezun olamayan öğrenciler için sorumluluk sınavları düzenliyor.

MEB 81 İle Aldığı Karan Bildirdi!

Yeni müfredat ne zaman açıklanacak? Yeni müfredat ne zaman açıklanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı kronik rahatsızlığı olanlar ile birlikte özel eğitim öğrencileri için kritik bir adım attı. Kovid-19 salgını sürecinde kronik rahatsızlığı olan ve bu durumu sağlık kumlu raporuyla belgelendiren öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilerin devamsızlıktan muaf olduğu bilgisi paylaşıldı. Normal şartlarda öğrenciler için haftada 5 gün devam zorunluluğu bulunurken kronik rahatsızlığı olan ve özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrenciler için devam şartı aranmayacak. Veliler bu durumda okul yönetimine dilekçe yazarak öğrencisinin devamsızlıktan muaf olması talebinde bulunabilir.

Editör: TE Bilisim