Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne geçtiğimiz aylarda Dekan olarak atana Prof. Dr. Abdurrahman Candan, yeni eserini Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye taktim etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basımı gerçekleştirilen “Muhtasar Şafii İlmihali” isimli eserinin dil, üslup ve içerik açısından özellikle gençlere hitap edecek şekilde hazırlandığını belirten Candan, “eserde temel itikadi bilgilere kısaca değindim. İbadet konularını da geniş bir şekilde açıklamaya çalıştım. Temel ilmihal bilgilerini açıklarken güncel konulara da yer verdim.” bilgilerini aktardı. Eserde namaz, oruç, zekât, hac, umre, kurban, yeminler, adaklar ile ilgili ihtiyaç duyulabilecek temel konuların delilleriyle birlikte açıklandığını ifade eden Candan, “bu konulara ilave olarak “helaller ve haramlar” başlığı altında, eti yenilen hayvanlar ve deniz canlıları ile ilgili hükümler, içecekler, giyinme, örtünme, estetik ameliyat, spor, sanat, eğlence vb. günlük hayatla ilgili konulara da değindim.” ifadelerinde bulundu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise “Bölgemizin kahir ekseriyetinin Şafii olması itibariyle bu eserin önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. Eserin, özellikle gençlerimizin temel dini bilgileri öğrenmeleri için önemli bir kaynak olacağını düşünüyorum. Başta Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve eseri hazırlayan İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Abdurrahman Candan hocamıza; anlaşılır, açık bir dil ve üslupla Şafii İlmihalini kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. Abdurrahman Candan Kimdir?

1974 Batman doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Orta ve lise öğrenimini sürdürürken, başta merhum babası olmak üzere Batman, Konya, Siirt, Mardin’de Arap dili edebiyatı ve klasik dini metinler alanında ders veren hocalardan özel eğitim aldı. Molla Salih Ekinci ve Molla Beşir Aksoy hoca efendilerden ilmi icazetname aldı. Eğitim için bir yıl Mısır’da kaldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1998 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Konya Selçuk Eğitim Merkezi ihtisas kursunu dereceyle bitirdi. 2005 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Hukuku bilim dalında doktor oldu. 2013 yılında doçent, 2019'da profesör oldu. Diyanet İşleri Başkanlığında İmam-Hatip, Müftü ve Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı olarak görev yaptı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde Öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 22 Şubat 2021 tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığına atanmıştır. Evli ve ikisi kız üç çocuk sahibidir. Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Yayımlanmış Bazı Çalışmaları:

İslam Hukukunda İllet Tespit Yöntemleri, Bilge Yayıncılık, Ankara, 2010.
Fukahanın Kur’an Tasavvuru, Düşün Yayıncılık, İstanbul, 2011.
İmam Şafîî’nin Kadim ve Cedit Görüşleri, Çıra Akademi Yay., İstanbul, 2018.
Delilleriyle Şafiî İlmihali, Seyda Yayınları, 2019.
İslam İktisadında Para Bakırdan Dijitale, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 2020 (Bölüm Yazarı)
Hadislerle İslam. DİB Yayınları, Ankara, 2012 (Bölüm Yazarı)

Editör: TE Bilisim