TEOG 2015 ilk oturumu bugün sona erdi, Türkçe ile başlayan sınavlar matematikle devam etti, Din kültürü ve ahlak bilgisi ile sona erdi. Peki yarın gerçekleşecek TEOG 2. oturumunda sorula rhangi konulardan gelecek?

1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi için, TEOG maratonun ilk gün oturumları tamamlandı. 26 Kasım'da yani yarın gerçekleşecek 2. oturumda, 8.ç sınıf öğrencilerini, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları bekliyor

 

TEOG MAZERET SINAVLARI NE ZAMAN?

TEOG 1. Dönem Mazeret Sınavı 12-13 Aralık 2015 tarihinde yapılacak ve sonuçlar 2016 Ocak ayında açıklanacak. TEOG 2. Dönem Sınavı 27-28 Nisan 2016 tarihinde yapılacak, TEOG 2. Dönem Mazeret Sınavı 14-15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak ve sonuçlar 2016 Haziran ayında açıklanacak.

 

YARIN SINAVDA BU NOKTALARA DİKKAT EDİN!

ERA Kolejleri'nden Gülçin Aşkın Çetin, TEOG 1. Basamak Sınavı'nda ikinci gün girilecek derslere dair öğretmenlerin görüşlerini aktardı. 



İşte Çetin'in 2. günkü sınav için yaptığı uyarılar: 

 

FEN BİLGİSİ: KONUYA HAKİM OLMADAN SORU ÇÖZMEYİN!

Fen dersinde başarı sağlamak için öncelikle öğrencinin konuya hâkim olması gerekmektedir. Bunun için konu tekrarı oldukça önemlidir. Ayrıca Fen dersinde bazı konularda mantık yürütebilmek de önemlidir. Sınavda soruları okurken yavaş ve anlayarak okumak bu nedenle büyük önem taşır.

En çok hata yapılan konulara baktığımızda, öğrencilerin zaman zaman sınav heyecanı ile soruları dikkatli okumadığını, sayısal işlem gerektiren konularda işlem yapmamakta ısrarlı olduklarında ise daha fazla hata yaptıklarını görüyoruz. Bunların yanı sıra her derste olduğu gibi, soru çözülürken cevabı doğru bulan öğrenci, telaş nedeniyle yanlış yanıtı işaretleyebilmektedir. Dolayısıyla konu tekrarını önceden yapmak, bol bol soru çözmek, sürekli hata yapılan konuları yeniden öğretmene sormak önem taşır. Sınavlarda çıkan sorular soru bankalarında ya da ERA Kolejleri'nin interaktif defterlerinde çıkan sorulara benzer olduğundan, bu soruları çözerken öğrenci konuyu net anladığından emin olmalıdır. Farklı kaynaklardan soru tiplerine çalışmak yararlıdır. Sınava sayılı günler kala artık öğrenci, hazırlanırken çözdüğü testlerde yaptığı hataları gözden geçirip eksik konuları iyice kavradığından emin olmalıdır.

TEOG Sınavı'nda belirli bir özgün soru mantığı olduğundan bol bol test çözen öğrenciler, soru mantığını daha rahat kavrayacaktır. Öğrenci MEB'in kaynaklarını tekrar etmeli ve kazanımları anlayıp anlamadığını kontrol etmelidir. Aslında sınav sorularının zor olmadığını bilin. Konuları anladığınız zaman bunları kolayca yanıtlayabileceksiniz. Yine de aklınıza takılan sorular olursa bunları mutlaka sınav öncesinde öğretmenlerinizle paylaşıp yardım isteyin.

 

İNGİLİZCE: TÜRKÇE HAKİMİYET ŞART!

Her şeyden önce bir yabancı dilin iyi öğrenilmesi için öğrencinin Türkçe'nin dil bilgisi yapısını iyi bilmesi gerekir. Öğrenilen kelimelerin günlük hayatta kullanılması, sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılması ve cümlenin bütününden anlamın çıkartılmaya çalışılması faydalı olur.
Bunun dışında,

-"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun olan yanıta yönelin.
-Soruların çoğunluğu, "Okuduğunu anlama" şeklinde yöneltildiğinden kelime bilginizi genişletin.

-Sınavdan önce, kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeleri iki ayrı gruba ayırarak çalışın.

-Paragraf ve hikâyeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.

-Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.

-Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalıdır.

-Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.

-Sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılmalı ve cümlenin bütününden anlam çıkartılmaya çalışılmalıdır.

-Ne kadar çok İngilizce kelime bilirseniz sınavlarda o kadar çok soru cevaplayabilirsiniz. Bazen bir dilin gramerini hiç bilmeseniz dahi, bir cümlenin tüm kelimelerinin anlamına sözlükten bakarak bu cümleyi Türkçe'ye çevirebilirsiniz. İngilizce öğrenmek için kelimeler bu kadar önemli ise, ders ile ilgili bilmediğiniz tüm kelimeleri öğrenmeniz gerekir. Bu konuda en iyi yardımcınız sözlüğünüz olacaktır.

-İngilizce dersine çalışırken ezberlediğiniz kelimeleri, bir ajandaya yazın ve arada bir bu kelimeleri tekrar edin. Böylelikle ezberlemek için emek verdiğiniz kelimeleri unutmaz, emeğinizi iyi korumuş olursunuz.
-Bol bol soru çözülmeli ve sınava doğru deneme testlerine ağırlık verilmelidir. Bütün bunları yapan öğrencilerimizin sınava çok yaklaştığımız şu günlerde artık kendilerinden emin hissetmeleri, bazen zor gözüken yabancı dil sorularında onlara psikolojik olarak avantaj kazandıracaktır.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: SORULARLA İNATLAŞMAYIN!

TEOG Sınavı'nda sorunun istediklerini tespit ettikten sonra dikkat edilmesi gereken nokta, zamanı iyi yönetmek. Ayrıca sınavda, "Sorular ile inatlaşmadan", turlama tekniğini kullanarak yani yapılamayan soruları hem optik formda hem de soru kitapçığında işaretleyip daha sonra tekrar bu sorulara dönerek, sınavın tamamını bir kez daha kontrollü bir şekilde elden geçirmek faydalı olacaktır.

 
TARİH BİLGİNİZİ KULLANIN!

Sorularda tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın. Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hâkim olmak önemlidir. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.

Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalıdır. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Diğer derslerde de söylediğimiz gibi, çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.
Soru metninin veya soru kökünün uzun oluşundan korkmayın. Bu daha fazla ipucu anlamına gelir. Yargılı sorularda yargıların doğru ya da yanlış olduğuna karar verip seçeneklerde eleme yapın.

Soru çözmek demek öncelikle soruyu dikkatli bir şekilde okuyup anlamak demektir. Genel bir kural vardır. "Soruyu anlamak yüzde 60 çözmek demektir. Soruları hızlı okuyup vakit kazanacağım düşüncesi, üstünkörü okumanıza sebep olmamalıdır. Soruyu bir kere iyi okumak iki kere okumaktan daha az zaman kaybettirir. Yaptığınız denemelerde yanlış yaptığınız soruları mutlaka neden yanlış yaptığınızı tespit edin ki sınavda aynı yanlışa tekrar düşmeyin.

Sınav esnasında birkaç soruyu üst üste çözemediğinizde kesinlikle heyecanlanmayın. Boş bırakıp geçebilir ve bölüm sonunda veya daha sonra tekrar dönüp çözebilirsiniz. Aynı soruyu bir süre sonra çok daha kolay çözebilmek mümkündür. Sınav esnasında farklı düşünce ve hayal âlemlerine dalmayın. Örneğin ya sınav kötü geçerse, ya çok yanlış yaparsam düşüncelerine hiçbir zaman kapılmayın, endişelere teslim olmayın.

Sınavlarda bilgi eksiği dışında en fazla soru kaybı, soru ya da cevabın tamamının dikkatli bir şekilde okunmamasından kaynaklanıyor. Sorunun yarısını okuyup hemen cevap seçeneklerine yönelmek ya da soru köküne dikkat etmemek yanlış cevapları da beraberinde getiriyor. Sorunun kolay olduğunu düşünüp "Bu kadar kolay soru sormazlar, mutlaka bir çeldirici vardır" düşüncesiyle ilk cevabı değiştirip, farklı ve dolayısıyla yanlış olabilecek cevaba yönelmek de ne yazık ki sık rastlanan hatalardan...

 

HER OTURUM ARASINDA YARIM SAAT MOLA

İngilizce testini yurtiçinde 1 milyon 153 bin 995, yurtdışında 860 öğrenci, Fransızca'yı 383 öğrenci, Almanca'yı 369 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak. Yarın da sınavlar saat 09.00’da başlayacak ve 12.00’de tamamlanacak. Her oturum arasında öğrenciler yarım saat dinlenme molası verecek.

 

HER DERS İÇİN 20'ŞER SORU

Öğrencilere ilk gün oturumunda olduğu gibi her ders için 20'şer soru sorulacak ve 40'ar dakikada cevaplamaları istenecek. ERA Kolejleri'nin eğitimcileri, sınava sadece birkaç gün kaldığı için son derece heyecanlı olan öğrencilere, derslerde en çok yapılan hataları anlatarak başarıya götüren öneriler verdi.

 

TEOG NEDİR?

TEOG, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her iki döneminde de 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girmektedirler.

 

ORTAK SINAV NEDİR?

Ortaokulların 8 inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için dönemsel olarak yapılan sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce her dönem merkezi sistemle yapılan ortak sınavlardır.

Editör: TE Bilisim