Memur Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Eğitimciler Birliliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Van Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Uca, 2016/2017 eğitim öğretim döneminin belirlenen tarihte açılmasının ciddi sıkıntılara sebep olacağını bildirdi.

 

Eğitim-Bir-Sen binasında açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Uca, terör örgütleriyle bağlantılı olan öğretmenlerin görevden uzaklaştırılması sonucu öğretmen açığının oluşması ve okulların fiziki anlamda eğitim öğretime hazır olmadığını söyledi. Uca, “Sendika olarak yaptığımız inceleme ve gözlemler sonucunda bazı okullarımızda devam eden tamirat, boya ve badana işleri nedeniyle eğitim öğretim aksayacaktır. Yine, öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılacak olan ders kitaplarının dağıtımının MEB tarafından durdurulmasıyla ders kitaplarının planlanan şekliyle 19 Eylül 2016 tarihine yetişmeyeceği ve bu durumun da ciddi sorunlara neden olacağı düşünülmektedir” dedi.

 

 

UCA: ÜLKEMİZ OLAĞANÜSTÜ SÜREÇTEN GEÇİYOR

Uca, 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala şer odakları tarafından 15 Temmuz’da yaşatılan darbe ve işgal girişimi ile Türkiye’nin birçok boyutuyla olağanüstü bir süreçten geçtiğini ifade ederek, “Ülke olarak içinden geçtiğimiz bu zor, sıkıntılı dönemde birlik ve beraberlik içinde tesis edilecek barış ve kardeşlik ruhunu ayakta tutmamız gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz sıkıntıları aşmanın, sorunlarımızı çözmenin yolu, birlik ve beraberliğimizi kilit taşları ile daha da sağlamlaştırmak ve eğitime hem maddi hem de manevi olarak yapacağımız yatırımlarla olacağını bilmeliyiz. 2016-2017 eğitim öğretim yılında öğrenci, öğretmen, veli ve tüm eğitim paydaşlarıyla her kesimin sıkıntı yaşamaması için hem devletimizin, hem Türkiye’nin en büyük sendikası olarak biz Eğitim Bir-Sen, hem de diğer eğitim sendikaları üstüne düşeni en hassas şekilde yapması gerekmektedir. Bu bağlamda; eğitim öğretim işleyişinin çok kapsamlı bir faaliyet olduğunu düşündüğümüzde; eğitim kurumlarının fiziksel olarak hazır halde bulundurulması, öğretmen ihtiyaçlarının giderilmesi, ders kitaplarının öğrencilerimize ulaştırılması ve temizlik işlerini yürütecek yardımcı personelin bu kurumlarımızda görevlendirilmesi de çok önemli görülmektedir” şeklinde konuştu.

 

 

 

"ERTELEME YERİNDE BİR KARAR OLACAKTIR"

Her yıl İş-Kur tarafından görevlendirilen yardımcı hizmetli personelin ekim ayından önce işe başlamalarının mümkün görülmediğini aktaran Uca, “Okullarımızın temizlik işleri ve diğer düzenleme işlerinin fazlasıyla aksayacağını, öğrencilerin sağlık problemi yaşayacaklarını ve okul yönetimlerinin çok zor durumda kalacaklarını göstermektedir. İlimizde gerçekleştirilemeyen müdür yardımcılığı atamaları sonucu birçok okulumuzda müdür yardımcılığı eksiği bulunması da okul yönetimlerini zor durumda bırakacakları başka bir konu gibi görünmektedir. İl dışı tayinler, özür durumları nedeniyle yapılan tayinler, terör örgütleri ile bağlantıları olduğu belirlenerek açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenlerin durumları; özellikle ilimizde, bölgemizde ve ülkemizin genelinde çok sayıda öğretmen eksikliğine yol açmıştır. Ayrıca bu öğretmenlerin yerine yapılacak atamaların ekim ayı içerisinde yapılacak olmasıyla bu tarihe kadar pek sağlıklı olarak görmediğimiz ücretli öğretmen görevlendirilmesinin de yapılamayacağı anlamına geleceğinden, okulların eğitim öğretime başlaması büyük problemlere yol açacaktır. Bu nedenlerle ihraç edilen öğretmenlerin yerine atama yapmak, ücretli öğretmen görevlendirmelerini tamamlamak ve diğer eksikliklerin giderilmesini sağlamak için, Bakanlığımızın ülke genelinde okulları bir ya da iki hafta süreyle ertelemesi yerinde bir karar olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Eğitimcilerin, insanın gönlünü ve zihnini bilgi, sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerle doldurmayı amaç edinmesi gerektiğinin altını çizen Uca, “Eğitimin hiçbir safhasında eğitim faaliyetini zarara uğratacak, öğrencilerimizin zihinlerini bulandıracak ve öğrencilerimize ihanetin yolunu gösterecek hiçbir eğitim paydaşının ve özellikle de öğretmenlerin kamuda çalıştırılması kesinlikle büyük problemlere yol açacaktır. Bu anlamda 15 Temmuz’dan bu yana doğal olarak kamuda ihraçlar ve açığa alınmalar başlamıştır. Ancak, ihraç edilen ve açığa alınan kamu çalışanları ve öğretmenlerin içinde vatanını ve milletini seven, darbe akşamının ilk saatlerinde meydanlara akın eden ve öğrencilerinin iyi bir eğitim alması için büyük çaba sarf edenlerin olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda hükümet yetkilileri tarafından haksız ihraç ve açığa alınmaların olduğu fark edilmiş olmalı ki valilikler bünyesinde oluşturulacak komisyonlar marifetiyle haksız bir şekilde ihraç edilen ve açığa alınan çalışanlarla ilgili gerekli incelemeler yapılacaktır. Dolayısıyla bir genelleme yaparak ihraç edilen ve açığa alınan herkesi potansiyel suçlu olarak görmeden, aralarında masum insanların da olduğunu düşünerekten hukuk devletine yakışan bir titizlikle bu konu elden geçirilmelidir. İhraç edilen ve açığa alınan öğretmenlerin soruşturma ve ayıklanma sürecinde adalet ilkelerinden kati surette vazgeçilmemeli, bir tek eğitimcinin dahi haksız yere hain muamelesi görmesine asla göz yumulmamalıdır. Bu nedenlerle, doğrudan ve dolaylı olarak hiçbir şekilde terör örgütleriyle bağlantısı olmamış ve ihanete karışmamış masum kişilerin ihraç edilmelerinin doğru olmadığı ve ihraç edilenler arasında bu türden çalışanların da görevlerine iade edilmesi gerektiği kanısındayız” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim