ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALÖZ- HAKAN İZGİ

Pandemi döneminde eğitim sektörü de süreçten kötü etkilenirken, dersler de sekteye uğradı. Kentte, eğitim açıklığı kapatılmaya çalışılırken, üniversiteye hazırlık öğrenciler için de destekler devam ediyor. Sürekli Eğitim Merkezinde çalışan öğretmenlerle Kocaeli Dostluk Parkında düzenlen programda bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, eğitim merkezindeki başarılara dem vurdu. 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi ile Valiliğin ortak çalışması sonucu açılan Sürekli Eğitim Merkezi özellikle özel dershanelere gitme imkânı bulamayan öğrencilerin önemli eğitim duraklarından biri olurken, salgında yaşanılan mağduriyette giderilmeye çalışılıyor.

Tecrübeli ve alanında uzman eğitmen kadrosuyla hizmet veren bu merkez, geçen yıl birçok öğrenciyi üniversiteli yaparken, bu yılda 347 öğrenci içerisinde 303 öğrenciyi üniversiteyle buluşturdu. Kısa bir geçmişe sahip olmasına karşın yakaladığı başarı sayesinde tıp fakültesi, mühendislik, mimarlık, eczacılık gibi önemli fakültelere öğrenci gönderen Sürekli Eğitim Merkezi, başarısını katlamak için bu yılda akademik kadrosuyla kentte fark yaratmayı hedefliyor. Bu alandaki konu ve adımların konuşulduğu programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, TÜGVA İl Temsilcisi Mehmet İsa Deniz, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öner Çayırlı ve çok sayıda öğretmen katıldı.

VALİ BİLMEZ: BAŞARILAR DEVAM EDİLMELİ

Sürekli Eğitim Merkezinde ders veren öğretmenlerle bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Eğitim merkezinde çalışan öğrenciler bu sene iyi başarılar elde etti. Bu anlamda başarıda sizin de emeğiniz çok büyük. Bu başarıların bu sene de devam etmesi çok önemli. Özellikle eskiden baktığınız zaman kız çocuklarının okula gitmediği ve şuan ise eğitim merkezlerimizin yüzde 60 civarında kız öğrenci olduğu bir dönem yaşıyoruz. Kız çocuklarının okuyup başarılı olması çok güzel bir duygudur. O yüzden kentte ve gençlere destek vermek önemlidir.” Dedi.

TÜGVA İL TEMSİLCİSİ DENİZ: ÜCRETSİZ EĞİTİM VEREN BİR YER

Manevi anlamda ders gören öğrencilerin yanında olduklarını dile getiren Türkiye Gençlik Vakfının (TÜGVA) Van il Temsilcisi Mehmet İsa Deniz ise şunları söyledi: “Van Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında kente sürekli eğitim merkezi kazandırdı. Biz son bir yıldır buradan sorumluyuz. Birimin avantajı ise lise son sınıf ve mezun olan öğrencilere eğitim vermek. Ama genelde mezun olmuş öğrenciler başarı sırasına göre alınıyor. Öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanması için açılmıştır. Tamamen dershane konforunda ve hatta bazı dershanelerin çok daha üstünde ve ücretsiz eğitim veren bir yer. Kaynak kitapları, testleri ve denemeleri tamamen ücretsizdir.”

“TUGVA BURADAKİ SOSYAL YAŞAMLARINI DİZAYN EDİYOR”

TÜGVA’nın rolünden de söz eden Deniz, amaç öğrencilerle ilgilenmek olduğunu belirtti. Deniz, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir öğrenci seçme ya da öğretmen atama gibi bir durumumuz yok. Öğrenciler başarı sırasına göre alınıyor ve öğretmenler de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından atanıyor. TUGVA buradaki sosyal yaşamlarını dizayn ediyor. Öğrenciler bilim üzerine ne kadar başaralı ise bir o kadar da milli ve manevi duygularının gelişmesi lazım. Biz burada öğrencinin manevi yönünü güçlendirmeye çalışıyoruz. Geçen yılda pandemiden dolayı sosyal aktivitelerimiz yoktu ama bu yıl yapmayı planladığımız aktiviteleri hayata geçireceğiz. TUGVA olarak bizde burada devletimizin bir yükünü almış oluyoruz. Buradaki öğrencilerimiz hem valilik tarafından hem de TUGVA imkanlarıyla kamp yapma şansı yakılıyor, sinemalara gidiyorlar ve sayamadığımız bir sürü programa ücretsiz katılabiliyorlar.”

EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRÜ ÇAYIRLI: ÖĞRENCİLER BAŞARI SIRASINA GÖRE ALINIYOR

Son olarak Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öner Çayırlı da şunları anlattı: “Pandemiden dolayı gecen yıl kapasitenin yarını almak zorunda kaldık. 700 üzerinde öğrenci kapasitemiz varken 350 öğrenci alabildik. Bu öğrencilerin yüzde 95’ini üniversitelere yerleştirdik. Yerleştirdiğimiz öğrenciler tamamı lisans programlarına kayıt yaptırdı. Bu fakültelerin içinde tıp, mühendislik, hukuk, ilahiyat ve öğretmenlikler var. Öte yandan burada hiçbir dershanede olmayan yetenek sınıflarını da açtık. Müzik, resim ve beden eğitimi bölümüne gitmek isteyen öğrenciler için de büyük bir avantaj sağlıyoruz. Biz tüm bunları tamamen ücretsiz yapıyoruz. Bu yıl ise normal bir kapasitenin üzerine öğrencimiz var. Öğrenci alırken de başarısı sırasına bakıyoruz.”

KIZ ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU VAR

Cümlelerini sürdüren Çayırlı, “Kırsaldan gelmek isteyen öğrencilerimiz barınma problemiyle karşılaşıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konu üzerinde çalıştı. Ama pandemiden dolayı olaylar biraz gecikti. Özelikle kırsalda başarılı olan kız öğrenciler barınmadan dolayı hazırlanamıyorlar. Bunun içinde Van valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesinin bir çalışması var ama dediğim gibi pandemiden dolayı yetişmedi.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim