Şehrivan Haber / Şaban Beyazsaç: Van’da eğitim alanında yatırımlar devam ederken, yenilikler de beraberinde geliyor. Okul öncesi çocukların eğitimine katkı sunacak Parmakizi Anaokulu, eğitim hayatına başladı.

İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan Anaokulu’nun açılış programına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez’in yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez ve eşi Bilgin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Parmakizi Anaokulu Müdürü Rukiye Hemedoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış konuşmasında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Türkiye’de markalaşmış ve bu markayı Van’a taşıyan Parmakizi Anaokulu Yönetimine teşekkürlerini iletti.

“ANAOKULLARI ÇOCUĞUN YETİŞMESİNDE ANNEYE CİDDİ KATKI SUNAN KURULUŞLARDIR”

Anaokulunun eğitimde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Bilmez, “Çocukların kişilikleri o dönemde oturuyor. Okul öncesi eğitime bizim önem vermemiz gerekiyor. Bu konuda devletimiz tarafından ciddi bir seferberlik başlatılmış. Şu an ilimizde 45 adet müstakil devlet tarafından işletilen anaokulu mevcut. 5’inin de inşaatı devam etmekte. Özel sektör de bu anlamda elini taşın altına koymalı. Bu anaokulu inşallah hem kentimiz, hem çocuklarımız, hem de ülkemiz için hayırlara vesile olur. Biz, çağdaş birey olabilmiş, dünyayla yarışabilen, milli ve manevi değerlerine bağlı bir gençlik yetiştirmek zorundayız. Dünyaya entegre olamamış, birey olamamış, feodal yapı içinde kişilik bulmaya çalışan bir gençlik değil, kendi öz benliğine güvenen ama ait olduğu toplumun, devletin gururunu da yaşayan gençlere ihtiyacımız var.  Bu tür okullara ciddi ihtiyacımız var. Bunlar annenin yerini alan değil, çocuğun yetişmesinde anneye ciddi katkı sunan, destek veren kuruluşlardır.  Çocuklarımız ve Vanımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Diye konuştu.

“PSİKOLOJİ-PEDAGOJİ TABANLI BİR OKUL OLARAK YAVRULARIMIZA EĞİTİM VERİYORUZ”

Yoğun bir çalışma ile güzel bir eserin açılışının gerçekleştiğine vurgu yapan Parmak İzi Anaokulu Kurucu Müdürü Rukiye Hemedoğlu, “Öncelikle aylardır süren hummalı bir çalışma ile başardığımız bu güzel eserin açılışına geldiğiniz ve bizlere destek verdiğiniz için şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına sizlere teşekkür ediyorum. Mart 2021’de başladığımız çalışmalarımız, pandeminin en derin kısıtlamalarının ve sıkıntılarının yaşandığı günlerin ardından Yüce Mevla’nın yardımları ile nihayete ermiş oldu. Kurumsal bir okul olarak yola çıkmak için Doç. Dr. Mehmet Palancı’nın kurucusu olduğu ve ulusal bir marka olan Parmakizi Anaokulu markasını ilimize kazandırmış olduk. Psikoloji-pedagoji tabanlı bir okul olarak yavrularımıza eğitim vermeye, onlara ev olmaya gayret ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki; Erken çocukluk dönemi olarak nitelendirdiğimiz 0-6 yaş arası süreç, çocuk gelişimi için en önemli evrelerden biri olarak değerlendirilir. Oyun çocuğun en büyük gereksinimi ve kendini en iyi ifade şekli olarak tanımlanır. Bu gereksinimi en iyi karşılayan kurum ise anaokullarıdır. Anaokulları annenin yokluğunu gideren kurum olarak algılanmak yerine, anneye katkıda bulunan bir gelişim merkezi olarak tanımlanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

ANAOKULLARI ÇOCUKLARI HER YÖNDERN GELİŞTİRİR

Anaokullarının, ilkokula hazırlık süreci olmaktan ziyade ailenin dışındaki dünyaya açılan farklı bir kapı olarak düşünülmesi gerektiğine değinen Hemedoğlu, “Yapılan bilimsel çalışmalar okul öncesi eğitim alan çocukların, okul başarısı ve okula devam oranında doğrudan olumlu etkilerini ortaya koymaktadır. Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek bireylerin sahip oldukları potansiyellerinin de tam olarak kullanmalarını destekleyici bir unsur sunar. Çocukların gelişim özeliklerine dair yapılan araştırmalarda özellikle dil ve konuşma, iletişim, psiko-motor gelişim, bilişsel gelişim, duygusal gelişim ve yaratıcılık becerileri gibi alanlarda okul öncesi bir kurumu ziyaret eden çocukların daha ilerde olduğu, daha özgüvenle hareket ederek sosyal becerilerinin daha gelişkin olduğu kanıtlanmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim