ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Milyonlarca öğrenci ve aileleri okulların açılmasını dört gözle beklerken, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için de Van’daki kırtasiyelerde okul alışverişi başladı. Pandemiyle başlayan ekonomik kriz kırtasiye ürünlerini de etkilerken, özellikle öğrencisi olan velileri de bir hayli zorlamaya devam ediyor. Çanta, kalem, defter, silgi, servis gibi ürünlerin fiyatları her geçen gün artarken, masraflar altında ezilen veliler ise kara kara düşünüyor. Fiyatlardaki artış sadece velileri değil, kırtasiye işletmecilerini de derinden etkilerken, okula sayılı günler kala ise Şehrivan hem velilerin hem de kırtasiye işletmecilerin nabzını ölçtü. Kırtasiye esnafı pahalılıktan ürün satamadıklarını ifade ederken, vatandaşlar da fiyattan dolayı ürün alamamaktan şikâyetçi olduklarını dile getirdi.

KIRASİYE ÜRÜNLERİ ATEŞ PAHASI!

25 yıldır esnaflık yapan Fuat Kurt, kırtasiye ürünlerine gelen zamları değerlendirdi. Kurt, “Geçen aldığımız bir ürün bu sene 5 katına çıkmış durumda. Bir de geçen sene aldığımız ürünlerle bu sene aldığımız ürünler arasında kalite farkı da söz konusu. Pahalı ürün var ama kaliteli ürün yok. Alışverişe gelen vatandaşlar da pahalı ürünlerden dolayı bizi suçlu buluyor. Bu anlamda da vatandaşlardan sürekli şikayet alıyoruz. Kırtasiye sezonu başladı ama zamlarla ve pahalıkla başladı. Çünkü hemen hemen her ürün iki üç kat artmış durumda. Vatandaşların isyanlarını haklı buluyoruz ama zamları da bizim yapmadığımızı da bilsinler. Her şeye zam geliyor ve haliyle de faturası da vatandaşa kesiliyor.”

KIRTASİYE SEZONU AÇILDI AMA…

“Sadece vatandaş dert yanmıyor, işletme sahibi olarak bizde zamlardan dolayı satış yapamadığımızdan dolayı şikayetçiyim. Geçen sene oranla satışlarımız da ciddi anlamda düşüş var. Sezon açıldı ama yoğunluk ve satış yok. Ekonomik kriz devam edecek, bu sefer de seneye belki de ürünlerin fiyatı 5 kat artacak. Süreç bu şekilde devam ederse hem vatandaş hem de esnaf zorluk yaşayacak. Bu bölgelerde 6 ve 7’li çocuklu aileler var. Bu da haliyle okul zamanları velilileri ekonomik olarak zor durumda bırakıyor. Sadece bir öğrencinin kırtasiye malzemeleri yaklaşık 2 bin TL tutuyor.” Dedi.

VELİLER PAHALILIKTAN DERT YANIYOR

Kırtasiye alışverişine çıkan velilerden Saime Yalçın, 2 tane öğrencisinin olduğunu dile getirdi. Anasınıfına gidecek öğrencisi için hazırlık yapan Yalçın, fiyatlardan dert yakınarak şunları söyledi: “Okul tarafından bütün velilere liste verildi. Bu listedeki ürünlerin fiyatlarını öğrenmek için kırtasiyeleri dolaşıyorum. Öğrencisi olan bu vatandaşlarımızı bu sene yandı diyebilirim. Sadece bir öğrencinin masrafı bile ekonomik açıdan cebimizi zorluyor. Sezon başladı ama sadece ilk alışveriş bununla bitmiyor. Okul açıldığı zaman ise masraflar daha artıyor. Eğitim bu kadar zor olmamalıydı, çünkü her ailenin alım gücü yok. İnsanları tekleştirmeyelim ve insanları mahcup olacağı bir durumda bırakmayalım. Şimdi her aile aynı eşyayı alamayacak ve bu durumda yetkili mercilerin yardım etmesi lazım. Kentte maddi durumu kötü insanlara yardım edilmesi lazım.”

NE MÜŞTERİ ÜRÜN SATABİLİYOR NE DE VATANDAŞ ALABİLİYOR

Fiyatların artışından dert yanan kırtasiye işletmecisi Erol Yeşiltaş, “Son yıllarda artan enflasyonla birlikte her şey zamlandı. Bunlara bağlı olarak da kırtasiye malzemeleri de arttı. Kırtasiye malzemeleri ise her kesim tarafından satıldığı için daha bu sene yoğunluk görmedik. Benim bulunduğum çevrede yaklaşık 10 tane kurumsal ve diğer marketler mevcut. Ürünleri almakta zorlanıyoruz ve müşterilerimiz de ürünleri almakta zorlanıyor. Pandemiden önce yine her şey yolundaydı ama şimdi serbest bir piyasa mevcut. Haliyle gelen vatandaşlar da şikayet ediyor. Kırtasiye malzemesi mecburi olarak alınıyor ama maddi durumu düşük olan insanlar da verilen listenin hepsini alamıyor. Ben bu işi devam ettireceğimi artık düşünmüyorum, çünkü satmakta zorlanıyoruz. Kırtasiyecilik sektörü de bitti artık kalmadı.” Şeklinde konuştu.

BU SENE SATIŞLAR DURGUN!

Satışların bu yıl durgun olduğunu söyleyen işletme sahibi Murat Kaya, şunları kaydetti: “Ürün fiyatları her geçen gün artıyor ve vatandaşların da alım gücü kalmadığı için satışlarımız olmuyor. Kırtasiye malzemesi için alış verişe çıkan veliler de fiyat sorup çıkıyor. Bazı veliler ise alış veriş yapıyor ve cebindeki tüm parayı buraya bırakıp gidiyor. 5 TL’ye geçen sene aldığımız ürün bu sene 15 TL’ye alıyoruz ve müşteriye ise 18-20 TL civarında satmaya çalışıyoruz. Artık kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Malzeme konusunda ise dükkanımızı geçen seneki kadar dolduramıyoruz ve fiyatlardan dolayı her malzemeyi getiremiyoruz. Velilerin bütçeleri alışverişe yetmediği için herkes borca giriyor. Ya borç alacak ya da çocuğunu okula göndermeyecek. Öğrencilerin okul elbiseleri geçen sene 150 TL idi şimdi ise 500 TL’den başlıyor. Yetkililerin bu duruma bir el atması lazım.” Diye ekledi.

“ÖĞRENCİNİZ VARSA MASRAFINIZ VAR DEMEKTİR”

Okul alışverişe çıkan velilerden Erhan Yıldız, “Okul sezonu bu sene çok pahalı başladı. Çocuklarımızın istediği hiçbir şey alamıyoruz. Alış veriş yapmadan önce 5-10 tane kırtasiyeyi gezdim ama hiçbir üründe ucuz bir ürüne denk gelmedim. Mecbur bir şekilde alışverişimizi yapacağız. Bu durumda da suçu kırtasiye esnafına atmıyorum. Çünkü zamlı olmayan hiçbir şey kalmadığı için esnaf da ürünleri zamlı satıyor. Çanta, kalem, defter ve vb. ürünlerin fiyatı 3 kat artmış durumda. Bir öğrenci senede iki tane çanta atıyor, bunun yanında birden fazla defter ve kalem kullanıyor. Öğrenciniz varsa masrafınız var demektir. Çocuğunuzun diğer bütün okul arkadaşları malzemelerini alıyor ve siz almasanız olmaz. Allah yardımcımız olsun maddi anlamda sorunlar yaşıyoruz ama bu malzemeleri de almak zorundayız.” şeklinde konuştu.

VELİLER YÜKSEK FİYATLARDAN DERT YANIYOR…

Kırtasiye malzemelerinin pahalılığından dert yanan veli Ali Aslan, “2 öğrencim var. Biri liseye yeni başladı, biri de 2. sınıfa başlayacak. Okulların açılmasına az kaldı ama hâlâ çoğu şeyi alamadık. Liseye başlayacak öğrencime servis tutmak zorundayım. Servis fiyatları uçuyor. 2’nci sınıfa başlayacak öğrencime öğretmeni almam için bir liste vermiş. Verdiği listedeki çoğu şeyi alamayacağım. Bu durum nereye kadar böyle devam edecek? Veliler de bu işi yapanlar da zor günler yaşıyor” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim