ŞEHRİVAN HABER – M.ALİ EKİNCİ-NECMETTİN DURSUN

LGS sonuçlarının açıklanması sonrası iple çekilen tercih süresi öncesi veliler ve öğrencilerin bekleyişi sürüyor. Öğrenciler tercih yapacak okulları düşünmeye başlarken Şehrivan, öğrencilere altın niteliğinde tavsiyeler edinmek için kentteki rehberlik hocalarını dinledi. Öğrencilere önemli uyarılarda bulunan hocalar, tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken konuları tek tek sıralarken, öğrencilere altın tavsiyelerde bulundu. Sınav sonuçlarının açıklanması ile veli ve öğrencileri tercih telaşı sardığını dile getiren Rehberlik ve Danışmanlık koçu Fatma Kuşan, “Tercih aşamasında en önemli detay, sınav sonucumuzdaki genel yüzdelik dilimdir. Genel yüzdelik dilim, sayısal değer olarak ne kadar küçük ise başarı o kadar yüksek olmaktadır. Örnek verecek olursak Van Türk Telekom Fen Lisesi, yüzdelik dilim olarak 3,0 ile kapattı. Sınav sonucunda örneğin 2,65’lik bir yüzdelik dilime sahip bir öğrenci Van Türk Telekom Fen Lisesine yerleşebilmektedir. Nitelikli okullara yoğunlaşan öğrenci ve veliler için genel yüzdelik dilimi ile örtüşen tercih vermek çok önemlidir. Bu nedenle veliler muhakkak uzman bir rehberlik kadrosu ile tercih vermeli ve genel yüzdelik dilimler doğru analiz edilmelidir.” Dedi.

ADRESE DAYALI OKUL TERCİHİ DİKKATLİ VE ÖZENLİ YAPILMALI

LGS’de alınan puan yüksek dahi olsa adrese dayalı sistem üzerinden de tercihlerin yapılması gerektiğine vurgu yapan Kuşan, “Tercih sürecinde sistem şu şekilde işliyor, sizler Türkiye birincisi dahi olsanız, adrese dayalı, yerel bir tercih yapmak zorundasınız. Bu tercihteki okullar da ailenin ikamet ettiği adresin ve öğrencinin eğitim gördüğü ortaokulun çevresinde yer alan milli eğitim bakanlığınca önceden belirlenen çevreye tanımlanmış okullardan oluşmaktadır. Çoğunlukla nitelikli okullardan fen liseleri ve Anadolu liselerine yoğunlaşan öğrenci ve veliler, adrese dayalı okul tercihini özensiz yapmaktadır. Yüzdelik dilimi ile öğrenci bir nitelikli okula yerleşemediğinde ise adrese dayalı sistem ile öğrencinin memnun olmadığı bir okul gelebilmektedir. Nitelikli okulların tabloda belirttiğimiz yüzdelik dilimlerinin dışında kalan öğrenciler, adrese dayalı okul tercihini özellikle dikkatli yapmalıdır. Adrese dayalı okul tercihinde, öğrencinin ortaokulda elde ettiği diploma notu başarı puanı esas belirleyici unsur olmaktadır. Öğrenciler özellikle Atatürk Anadolu Lisesi, Mesut Özata Anadolu Lisesi gibi okullara yoğunlaştığında, bu okullar yüksek diploma notu ortalaması ile kapatmakta, bu okullar dışında tercih yapmayan adaylar, ilk tercihte yerleşememe riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle öğrenciler muhakkak evlerine yakın üçüncü bir Anadolu lisesi de yapmalıdır, hatta meslek lisesi ve imam hatip lisesi tercihleri de boşta kalmak istemeyen bir öğrencinin tercih listesinde yer almalıdır.” İfadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIN FITRATLARINA UYGUN LİSELER SEÇİLMELİ”

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin doğru bir rehberlik hizmeti alarak tercihlerini vermesinin daha iyi olacağına değinen Kuşan, “çocukların yetenekleri ile örtüşen, fıtratlarına uygun bir şekilde memnuniyetle icra edebilecekleri mesleklere yönlendirildiği alanlarda eğitim veren liselerde bulunması, öğrencileri daha başarılı kılacaktır. Örneğin resim yeteneği bulunan bir öğrenci, belki dünya çapında tanınan bir ressam olabilecekken, bizler, belli sayı veya statülerin esiri olarak, o cevheri ortaya çıkmayacak bir alanda köreltmemeliyiz. Sportif faaliyetlere ilgi duyan bir öğrencinin tercihi spor lisesinden yana verilebilir. Mesleki alanda, mühendislik alanında kendini geliştirmek isteyen bir öğrenciye devlet destekli fen teknik koleji tercihi verilebilir. Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, elektrik-elektronik teknolojisinde yetişmiş bireyler, ülkesini daha iyi bir seviyeye getirebilecek icat ve üretimlerde bulunabileceği gibi sürekli üreten bir birey olmak yeterlilik duygusu olarak da kişiyi mutlu etmektedir. Mutlu ve başarılı bir birey, aynı zamanda mutlu ve başarılı birer ebeveyn olmaktadır. Mutlu ebeveynler de mutlu ve başarılı bir toplumun can damarıdır. Bu güzel yolculuk da fıtrata uygun, kendini başarılı hissedebileceği bir meslek alanına adım atmakla başlamaktadır.” İfadelerini kullandı.

YENİ AÇILAN OKULLAR BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜLMELİ

Van’ın her geçen gün artan nüfusu ile beraber yeni okulların açıldığını dile getiren Rehber Öğretmeni Ahmet Han ise konuyla ilgili olarak; “Van’ın her geçen gün artan nüfusu ve Van’ın bir cazibe merkezi olarak büyümesi ile Van’da çok fazla okuyan genç nüfus bulunmaktadır. Bu nedenle bu ihtiyacı karşılamak isteyen milli eğitim bakanlığı, yeni okullar açmaktadır. Bu okulların konumunu bilmeyen öğrenciler, okullara mesafeli ve ön yargılı yaklaşmaktadır. Oysa bu okullar öğrenci alımı yaptıklarında ilk yıl sadece 9. sınıf öğrencisi aldıklarından okulda daha az sayıda öğrenci olmakta, öğrenci ve öğretmenler daha çabuk kaynaşmakta ve bu güzel iletişim ortamındaki eğitim daha kaliteli olmaktadır. Ayrıca bu öğrenciler okulun ilk mezun olan öğrencileri olacaklarından bütün öğrencilerde daha yüksek bir aidiyet duygusu oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıl endüstri meslek lisesi ile aynı konumda, adrese dayalı okul statüsünde açılan, İpekyolu Anadolu Lisesi, yeni 9. Sınıf öğrencilerini beklemektedir. Bunun gibi Faki Teyran Anadolu Lisesi ve Van Anadolu Lisesi az öğrenci sayısı ile ilk mezunlarını nitelikli bir eğitim vererek mezun verecektir. Öğrencilerimiz ve velilerimiz evlerine yakın veya ulaşım olarak merkezi konumda bulunan bu tür yeni açılan okullara tercih listelerinde yer verme konusunda daha cesur olmalı ve yeni açılan okulları bir fırsat olarak değerlendirmelidir.” Şeklinde konuştu.

OKULLAR EŞDEĞER İSE EN GÜZEL OKUL, EVE EN YAKIN OLANDIR!

Tercih edilen okulun ikametgah adresine yakın olmasının öğrenci açısından başarı ve verimi de beraberinde getirdiğini söyleyen Han, “İpekyolu Fen Lisesi'ni tercih etmek isteyen bir aday, yüzde 2’lik bir yüzdelik dilime girdiğinde ‘acaba Türk Telekom Fen Lisesi mi yazsam’ diye kararsızlık yaşamaktadır. Oysa böyle başarılı bir seviyeye gelmiş bir öğrenci artık bu noktada hangi okul kendisine daha çok hitap ediyorsa, belki evine daha yakınsa ya da daha rahat oraya ulaşım sağlayacaksa, o yönde tercih verirse daha mutlu ve huzurlu olacaktır. Yani illaki belli sayıların esiri olarak ‘şurası küsuratla daha yüksek önce orayı yazmalıyım’ kaygısı taşımamalıdır. Yine aynı şekilde adrese dayalı sistem ile yerleşecek olan yani diploma notu ortalaması ile yerleşecek olan bir aday evi sebze hali civarında ise ‘ben Atatürk Anadolu Lisesi'ne yerleşeyim’ kaygısı taşımak yerine; ‘Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi de bana yakın burada da başarılı olurum buraya daha rahat gider gelirim’ diyorsa tercihi Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi'nden yana kullanabilir. Öğrenciler böyle bilinçli bir tercih yaptıklarında okula daha rahat ulaşabilmekte ve kış aylarında sabahları çabucak ve huzurlu bir şekilde okula varan öğrenci daha başarılı olmaktadır. Kendi mahallesinde bir aidiyet duygusu içinde okuyan öğrenci daha barışçıl olmaktadır. Ayrıca aile ekonomisine de ekstra bir ulaşım servis masrafı da yansımamaktadır.” İfadelerine yer verdi.

TERCİHLER 5-16 TEMMUZ’DA

30 Haziran’da açıklanan LGS sınavı sonrası öğrenciler, 5 Temmuz itibari ile yerleştirme işlemleri için tercihlerde bulunabilecek. Ortaöğretim Kurumlarına tercih ve yerleştirme takviminde yer alan bilgilerde 5-16 Temmuz tarihleri arasında ‘yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması’ yer alırken 26 Temmuzda ise yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edileceği duyuruldu.

Editör: TE Bilisim