Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ), 7 merkezde kurulan bilgisayar laboratuarlarının toplu açılışları gerçekleştirdi.
YYÜ Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (BBAUM) gerçekleştirilen online toplu açılış törenine Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı. Burada bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Bugün üniversitemizin 7 ayrı birimine bilgisayar laboratuarı kurduk. Bugün onların açılışlarını online olarak gerçekleştireceğiz. Belki de bu bir ilk olacak. Bu bilgisayar laboratuarının toplam maliyeti 1 milyon 200 bin lira civarında oldu. Bu yatırımlarda gayretleriyle bize destek veren BBAUM Müdürümüz Eray Beye, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanımız Salih Beye de teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra Vali Doğan ile Rektör Battal, 7 bilgisayar laboratuar merkezine online bağlanarak, ‘hayırlı olsun’ dileklerinde bulunarak açılışlarını gerçekleştirdiler.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan BBAUM Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik, Türkiye’de ilk defa ince istemcinin YYÜ’de uygulamaya başlandığını ifade ederek, “Bugün 7 bilgisayar laboratuarı açarak YYÜ’deki toplam merkezi bilgisayar laboratuar sayımızı 17’ye çıkarmış bulunmaktayız. Sahada bugün itibariyle 600 ince istemci öğrencilerimize 24 saat boyunca hizmet vermeye devam edecek. Bu yeni laboratuarlarımızın bir özelliği var. Toplam başlangıç maliyeti oldukça düşük. Bir PC’nin maliyeti 800, bin 200 dolar arasında değişirken, bu ince istemcilerin maliyeti 300, 400 dolar arasındadır. Bunda ciddi bir tasarruf sağlamış durumdayız. Diğeri enerji tasarrufu açısından laboratuarlarımızdaki bütün makineler network hattı üzerinden data kablosuyla çalışıyor. Normal bir PC 300, 350 watt enerji sarfiyatı yaparken, bu ince istemciler 8 ile 15 watt arasında bir enerji tüketimi yapıyor. Beş yıl sonra bir ince istemcinin toplam maliyetten bize sağladığı tasarruf 3 bin dolar olacak. Şu anda en yüksek kapasiteyle ince istemcilerin çalıştığı üniversite bizim üniversitedir. Sadece bir özel üniversitede 40 adet var. Bizde 7 laboratuarda 250 adet bu istemcilerden var. Biz bu konuda ilkiz ve devam edeceğiz. Bu projenin üçüncü bir ayağı da var” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim