Döviz ve altın yatırımcısı 2015 yılında yüzde 25'lere varan getiriler elde ederken, borsayatırımcısı cepten yedi.

 

Yatırımcılar 2015 yılında başta ABD doları, Suudi Arabistan riyali ve İsviçre frangı olmak üzere döviz kurlarından yüzde 25'e varan getiriler elde ederken, altının gramı da dolar kurundaki yükselişin etkisiyle yatırımcısına yüzde 12 kazandırdı. Borsa yatırımcısı ise 2014 yılındaki yüzde 26'lık yüksek getirinin ardından 2015 yılında cepten yedi ve yıllık bazda yüzde 16 zarar etti. Döviz kurları, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine başlaması ile ilgili yıl boyunca devam eden beklenti ve belirsizliklerin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle yükseliş trendinde hareket etti.

 

EN FAZLA DOLAR VE FRANK KAZANDIRDI

Önceki yıl kapanışına göre en fazla kazandıran döviz kurları frank ve dolarolurken, yatırımcılar tarafından dolardan sonra en fazla tercih edilen para birimi olan avronun yükselişi, Avrupa ekonomisindeki zorluklar ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci politikaları nedeniyle yüzde 13 ile sınırlı kaldı. Parasını gram altına yatıranlar bir yılda yüzde 12 kar ederken, dolar, riyal vefrank yüzde 25, avro yüzde 13 kazandırdı.

 

ALTIN DA YATIRIMCISININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Altının onsu, küresel piyasalarda artan dolar talebi ile zayıf bir seyir izlerken, yurt içinde altının gram fiyatı, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle yatırımcısının yüzünü güldürdü. 2014 yılını 89 lira seviyelerinden tamamlayan altının gram fiyatı bu yıl 100 liranın üzerini test ettikten sonra yılı yüzde 12 artışa 99,30 liradan tamamladı.

 

BORSA YATIRIMCISI CEPTEN YEDİ

Borsa yatırımcısı ise Fed'in aralık ayında başlayan faiz artırım sürecine ilişkin 2015 yılı boyunca değişkenlik gösteren beklentilerin küresel piyasalarda risk iştahını azaltması ve bunun da yabancı yatırımcı çıkışına neden olması ile 2014 yılı kapanışına göre yüzde 16 zarar etti. Yabancı yatırımcılar yılın 11 ayında toplam 1,9 milyar dolar tutarında net satış gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim