TASS haber ajansının haberine göre, Lukoil'in aynı zamanda ana ortaklarından olan Fedun, Brüksel'de yatırımcılarla bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, ABD'nin kaya petrolü üretimini artırmak istediğine işaret eden Fedun, "Bu, karbon kaynakların ömrünü uzattı.Çünkü alternatif teknolojiler ancak varil başına 80 dolar seviyelerinde ekonomik açıdan uygulanabilir hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Petrol fiyatlarında yüksek seviyelerin uzun süre beklenmemesi gerektiğine işaret eden Fedun, "Petrol asla 10 yıl önce olduğu gibi pahalı olmayacak. Ucuz petrol dönemi en az 2040'a kadar devam edecek." ifadelerini kullandı. 

KORONAVİRÜS PETROL FİYATLARINI VURDU

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin bu ay bir toplantı gerçekleştireceklerini anımsatan Fedun, "Toplantı neticesinde piyasadaki fazla petrol giderilecek ve mart ortası gibi fiyatlar varil başına 60 dolar seviyesine çıkacak. Koronavirüs etkisinin kısa vadeli olmasını bekliyoruz." diye konuştu.


FİTCH'TEN VE MOODY'S'TEN PETROL FİYATLARI UYARISI
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, koronavirüs salgınının, büyümesi durumunda petrol talebini azaltabileceğini bildirdi. 

Bilgi notunda, petrolde oluşabilecek üretim fazlasının olası etkilerinin, virüs salgının ne kadar süreceğine ve OPEC+ ülkelerinin üretim seviyelerini yeniden düzenleme becerilerine bağlı olacağı ifade edildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, koronavirüs salgının uzun süre devamın petrol talebinin ve buna bağlı olarak petrol fiyatlarının düşmesine yol açabileceğini bildirdi.


PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ PUTİN'İ DE TEDİRGİN ETTİ

Putin, 2008'inden beri ekonomi açısından en kötü haftaların yaşandığını ve yılbaşında 70 doları bulan petrolün 50 dolara kadar düştüğünü, gerekli tebirlerin alınması gerektiğini söyledi.

PETROL FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Dün 53,03 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı günü 53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili saat 08.27 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,66 artışla 53,35 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 47,83 dolardan alıcı buldu.

Geçen hafta 50 doların altına kadar düşen küresel petrol fiyatları, bu hafta Viyana'da düzenlenecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerinin 8. Olağan Dışı Toplantısı'nda petrol kesintisini artıracağı beklentisiyle yükselme eğilimi gösteriyor.

Ayrıca küresel ekonomide merkez bankalarının desteklerinin ekonomiye olumlu yansıyacağı beklentileri de fiyatların yükselmesine katkı sağlıyor.

Ancak hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının güç kazanmasıyla küresel petrol talebinin zayıf kalması ihtimalleri küresel petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 53,12 ile 53,39 dolar aralığının direnç, 52,85 ile 52,58 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

KAYNAK: AA

Editör: TE Bilisim