Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı bir canlı yayında altın ve doların seyri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ons altın tarafında ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin kritik olduğuna dikkat çeken Memiş, altındaki yükselişin yılsonuna kadar devam edeceği tahmininde bulundu. Altın alacakların bir müddet daha beklemesi gerektiğini ifade eden İslam Memiş, "Alım fırsatı için bekleyenler ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını beklemeli" önerisinde bulundu.

ALTINDA YÜKSELİŞLER KALICI OLMAYACAK

Altındaki yükselişin yılsonuna kadar devam edeceği tahmininde bulunan İslam Memiş, “Özellikle 580-600 TL seviyesi yılsonu için masada durmaya devam ediyor. Bugünkü ekonomik koşullar bunu gösteriyor. Alım fırsatı için bekleyenler ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını beklemeli. Bunun yanı sıra piyasaların gözü ABD’de açıklanacak enflasyon verisinde. Dünyanın enflasyonla başı belada. Yükselişi engellenemeyen bir enflasyon var. İki senaryo üzerinde duruyoruz. Amerika’da enflasyon yüksek gelse de düşük gelse de ons altında bir baskılama olabilir. Yani ons altın 1808 ila 1800 dolar seviyelerine gelebilir. Çünkü Fed faiz artırımını bir tehdit olarak kullanabilir ve altın fiyatları baskılamak için uğraş gösterebilir. Bu nedenle ons altındaki yükselişlerin kısa vadede kalıcı olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

FED, FAİZ SİLAHINI KULLANABİLİR

Doların küresel piyasalarda değer kazanma sürecine girdiğini belirten Memiş, şöyle devam etti:

Enflasyon rakamları yüksek kalmaya devam ederse dolar tarafında yükseliş olabilir. Normalde gerilemesi gerekiyor. Burada anormal bir süreç yaşayacağız. Beklentiler karşılanmayacak. Normalde enflasyon yüksek geldiğinde dolar uluslararası piyasalarda değer kaybeder, bu sefer Fed devreye girecek, “Bizim 2022 ortalarında bir faiz artırım sürecimiz vardı bunu öne çekebilirim” mesajı ile faiz silahını kullanıp piyasalara müdahale edecek. Dolayısıyla dolar endeksi 94-95-96 diyerek yükselişlerini devam ettirir. Bu da yurtiçi piyasalarda ve gelişen ülkelerde doların değer kazanacağı bir süreci ifade ediyor. Bu nedenle hem içerde hem de dışarıda düşük kur görme olasılığımız azalıyor.

MERKEZ BANKASI’NIN ATACAĞI ADIM ÖNEMLİ

Döviz tarafında 93 seviyesine kadar bir gerileme vardı. Amerikan tahvil faizlerinde de bir gerileme vardı. Tepki alımlarıyla tekrar 94 seviyesine kadar yükseldi. İçerde ise dolar/TL 9,83 seviyesine kadar bu yükselişlerini devam ettirdi. Bir sonraki zirvemiz 9,84 lira seviyesi. Bu seviye çok kritik çünkü tüm zamanların rekoru. Psikolojik olarak bu seviyenin geçilip geçilmeyeceği çok önemli. Burada merkez bankası ile ilgili bir belirsizlik var.

MERKEZ BANKASI’NIN KARARI DOLAR İÇİN KRİTİK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın normal şartlarda faiz indirmemesi gerekiyor demiştim ama Merkez Bankası’ndan 200 baz puanlık bir indirim geldi. Şuanda küresel ekonomiler o kadar riskli bir dönemden geçiyor ki, şahsen faiz indirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 50 baz puanlık bir alanı işaret etmişti Merkez Bankası. Böyle bir durumda dolarda çift haneli rakamları görme ihtimalimiz olabilir.

DÖVİZ BÜROLARINA 100 DOLAR LİMİTİ GETİRİLECEK

Döviz bürolarına kimlik ibari ile ilgili de konuşan Memiş, “1 dolar ile de işlem yapılsa kimlik bilgileri verilmesi gerikiyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile görüştüğümde bunun önümüzdeki Cuma gününden itibaren 100 dolar limiti getireceğini söyledi. Yani 100 doların altında işlem yapan vatandaşlar kimlik bilgilerini vermek durumunda kalmayacak.

Editör: TE Bilisim