Doların hafta başından bu yana TL karşısındaki yükselişi, bu sabah da devam etti. Dün 16,74 seviyesinde seyreden dolar/TL kuru, bugün sabah saatlerinde 17 TL'yi aştı. Avro ise dünkü 17.95 TL seviyesini de aşarak 18 TL'nin üzerini gördü.

GRAM ALTIN DA 1000 TL'NİN ÜZERİNDE

Saat 15.30 itibarıyla dolar, 17,18 TL'yi; Euro ise 18,48 seviyesini gördü. Dolar/TL 'deki yükselişin de etkisiyle gram altın ise 20 Aralık'tan bu yana yeniden 1023 TL seviyesinin üstünü görüldü. Bu sayede dolar 20 Aralık'tan bu yana ilk kez 17 TL'yi aşmış olurken, gram altın da 20 Aralık'tan beri 1023 seviyelerini görerek bir ilki yaşadı.

FAİZ, YÜZDE 14'E SABİTLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşük faizle ihracat odaklı bir üretim canlılığı hedefliyordu. Böylece kalıcı cari fazla veren bir ekonomik yapı öngörülüyordu. Bu kapsamda faiz oranı birkaç ay üst üste düşürüldükten sonra yüzde 14'te sabitlendi.

İslam Memiş'ten altın yorumu

İslam Memiş Temmuz ayında gelmesini beklediği 1.100 TL gram altın tahmininin beklenenden önce gerçekleşeceğini ifade etti.  Memiş şunları söyledi: Benim bugün yaşadığımız koşullarda dolar/TL kurunun en iyi ihtimalle 15,88 seviyesinin altına inmesini bekliyorum. Döviz kurları şu anda maliyet yapmak için riskli. Bu gram altın ve gram gümüş tarafında geçerli. TL bazında performansların riskli olduğunu düşünüyorum. Evimi satıp daha büyüğünü alacağım arabamı satıp daha yenisini alacağım... Satmak için önce almak istediğiniz şeyin kaporasını vermek ya da sözleşmesini yapmak daha mantıklı.

Almadan satmak benim için risk!

Milliyet'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener de şunları söyledi: ABD’de faiz artışı beklentileri bir taraftan da dolar emisyonunu artması altının yönünü yukarı çevirdi. Orta vadede altın yeniden 1900 dolar seviyelerinin üzerine çıkarak 2 bin dolarlara yaklaşacaktır.

"1100 lira seviyeleri sürpriz olamayacak"
Diğer taraftan ons bazında yükselen altın fiyatları iç piyasada kurun yükselişiyle beraber yeniden bin TL seviyelerini test etmiştir. Orta vadede hem kur artışı hem de ons bazında artış devam ettiği sürece altında bin 100 TL seviyelerini görmek sürpriz olmayacaktır.

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ? 

ABD'deki enflasyon verisi beklentilerinin piyasaları hareketlendirdiğini belirten Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:Bu hafta içerisinde açıklanması beklenen ABD enflasyon verisi beklentileri piyasaları hareketlendirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yeniden 2.50 seviyelerinden 2.98’e gelindi. Diğer taraftan dolar endeksi de yeniden yönünü yukarı doğru çevirmeye başladı. Jeopolitik risklerin artması aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puan faiz artıracağı beklentisiyle emtia fiyatları yukarı taşınmaya devam ediyor.Petrolde 120 dolar seviyelerinin son iki haftada kalıcı hale gelmesi, diğer taraftan altın fiyatlarını da ons bazında yeniden yukarı yönlü hareketlendirmeye başladı. 1790-1950 aralığı son dönemde sıkça test edildi. Ancak görüldüğü kadarıyla 1800 doların altı çok muhtemel gözükmüyor. Enflasyonla orantılı olmak üzere ABD’de yeniden dolar emisyonunun artması orta vadede altına olan ilgiyi de artıracaktır.

MİLLİYET/İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim