Düşük vergi avantajı, tasarruflu yakıt tüketimi ve şehir içi kullanım kolaylığı gibi nedenlerle tercih edilen küçük sınıf otomobillerin fiyatları genellikle 40-50 bin lira aralığında seyrediyor. Hal böyleyken vatandaş sıfır araç yerine ikinci el araçları tercih ediyor ya da tercih etmek zorunda kalıyor.

 

2015 itibariyle birçok dünya markasının da içinde bulunduğu küçük sınıftaki araçların fiyatları 40 bin TL’ye dayanmış durumda. Bunun yanı sıra diğer birçok markada ise bunu söylemek bile imkansız. Bu markalarda sınıfındaki en düşük araç fiyatı diğer araçların üst model fiyatlarıyla eş değer durumda. Yeni araç almak isteyen vatandaşlar heveslenip bayilere gittikleri zaman elleri boş dönmek zorunda kalıyorlar. Eskiden yakıt tasarrufu ve daha kullanışlı olduğu için bu tür küçük sınıf araçları tercih eden vatandaşlar bu sefer bu araçları da tercih edemez hale geldi ve ikinci el araçlara yönelmeye başladı.

 

KIVANÇ: FİYATLARA İNDİRİME GİDİLMELİDİR

Şehrivan Gazetesi olarak görüşünü aldığımız vatandaşlar araç fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi olduklarını ve bu yüzden sıfır araçlara yanaşmadıklarını söyledi. Gazete olarak görüştüğümüz Hakan Kıvanç adlı vatandaş araç fiyatlarının yüksek olmasını şöyle değerlendirdi: “Araba almak artık ev almak kadar zor bir hal aldı. Özellikle son yıllarda ÖTV zammı, şu zammı bu zammı derken en ucuz araç fiyatı 40 bine dayandı. Bu araçlar ise sınıfında en düşük olan araçlardır. Sınıfında yüksek olan araçların fiyatlarını sormak bile mümkün değil. Değil o araçları almak ismini bile söylerken araçların pahalı oluşu insanı korkutuyor. Benim bir aracım var. Onu değiştirmek istiyorum. Ancak sıfır araca yanaşmak bile istemiyorum. 2’nci ele gelince bu seferde araca güvenemiyorum. Araçların bu kadar yüksek fiyatlı olması bence araç firmaları için bir kazanç değil. Aksine zarardır. Bana göre araç firmaları bu konuyu iyi düşünüp fiyatlar konusunda indirime gitmelidir. Anladık yüksek sınıflı araçlar pahalı olabilir ancak diğer küçük sınıflı araçlar için bir düzenleme olabilir.” 

 

MOTOR GÜCÜ 1.0, FİYAT 40 BİN TL

2015 yılı itibarıyla Renault Grubundaki Dacia'nın 5, Hyundai'nin 4, Fiat'ın 3, Peugeot ve Ford'un ikişer, Renault, Citroen, Mitsubishi, Toyota ve Volkswagen'in birer modeli, 40 bin liranın altındaki fiyatlardan satılıyor. Bazı markalarda ise küçük sınıfta bile bu fiyat seviyesinin altında araç bulunmuyor. Fiyatı 40 bin liranın altında kalan otomobil modellerinin tamamının motor gücü 1.0-1.2'yi geçemezken yine küçük sınıfta yer almasına rağmen motor gücü 1.3-1.4 olan modellerin fiyatları, 40 bin liranın çok üzerinde seyrediyor. Düşük yakıt tüketimi ve makul vergi oranları dolayısıyla tercih edilen en düşük motor gücü ve donanıma sahip bu otomobillerde dahi konfor ve güvenlik öncelikli olduğunda fiyatlar, 60 bin lirayı aşabiliyor. Kullanıcılarına birçok bakımdan tasarruf sağlayan bu araçların bazı modelleri ile donanımlı versiyonları arasındaki fiyat farkı, kimi markalarda 20-25 bin liraya kadar çıkabiliyor.

 

EN DÜŞÜK FİYAT: 36 BİN TL

Yerli ve yabancı otomobil firmalarının en düşük fiyatlı bazı modelleri şöyle: Citroen Yeni C1 39.900 TL. Dacia Yeni Sandero Ambiance 35.950 TL. Fiat Yeni Panda Pop 36.400 TL. Fiesta Trend 38.935 TL. Mitsubishi Space Star 39.967 TL. Hyundai Yeni i10 35.900 TL. Peugeot 208 Access 37.900 TL. Renault Symbol Joy 39.400 TL. Toyota Yaris 39.950 TL. Volkswagen Yeni Polo 39.700 TL.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim