2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesinin ardından sosyal güvence altındaki tüm çalışanları ilgilendiren bazı değişiklikler yaşandı. Eğer prim borcu ödeyecekseniz 31 Aralık'a kadar ödemeniz, eğer işsiz kalacaksanız da 1 Ocak'a kadar dayanmanız lehinize. Ve asgari ücretli asgari geçim indirimini alacak mı? Bu sorunun da yanıtı belirsiz.

"BORÇLANMA İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN"

Borçlanma yapacak olan vatandaşların 31 aralık tarihine kadar ellerini çabuk tutmalarını tavsiye eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya "Yeni asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Asgari ücrete bağlı kalemlerdeki artışlarda o tarihten itibaren uygulanacak." şeklinde konuştu.

İŞTEN AYRILMAK İÇİN DOĞU ZAMAN 31 ARALIK 2021 SONRASI

İşten ayrılmak için doğru zamanın 31 Aralık sonrası olduğunu belirten Kaya "Asgari ücretin artışı 10 kalemde bir parametrelerde değişiklik meydana getirdi. 4253 lira olarak belirlenen asgari ücretle birlikte kıdem tazminatı, işsizlik maaşı ve asgari geçim indiriminde artış meydana geldi. İşsizlik maaşı 1750 -1800 seviyesindeydi en düşük, 2800’e yükseldi, en yüksek 4260 liraya yükseldi. 8.600 olan kıdem tazminatının tavanı 12.960 TL’ye geldi, bu şu anlama geliyor, ben bir işyerinde 10 yıldan beri çalışıyorum, 31 Aralık tarihine kadar işten ayrılmış olsam, 86 bin TL para alacağım, ama 1 Ocak’tan itibaren işten ayrıldığım takdirde, 130 bin TL’ye yakın bir tazminatım olacak. Bu çalışan açısından avantajlı" dedi.

ÖDEMENİZ GEREKEN SİGORTA PRİMİ VARSA ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

İşten ayrılmak için doğru zaman 31 Aralık sonrası ancak eğer ödemeniz gereken sigorta primi varsa elinizi çabuk tutmanızı öneren Kaya "31 aralık tarihine kadar askerlik borçlanması yaparsam, 38 lira 15 kuruştan borçlanma yapacağım ama 1 ocaktan itibaren bu rakam 53 liraya çıkacak. Kadınlarda da aynı durum söz konusu doğum borçlanması yapmak isteyenler.

Yine asgari geçim indiriminde de asgari ücrete bağlı artış var. en düşük 450 lira, en yüksek ise 638 lira olarak hesaplanıyor" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETLİ AGİ İNDİRİMİ ALACAK MI?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgün Kaya'ya göre bunun için Resmi Gazete'yi beklemek gerekiyor.

Kaya sözlerine şöyle devam etti:

Resmi gazetede yayımlandığı için apartman görevlisi de asgari ücretli gelir vergisi olmadığı için bunlar AGİ alazlar. Asgari ücretli gelir vergisi olmadığı için AGİ alacak mı? Bu açıklanmadı.

KÖTÜ İŞVEREN UYARISI

Kaya açıklamasında "İşveren ücrette gelir vergisi avantajı var, nasıl olsa kaldırıldı asgari ücretten gösterip, maliyetleri düşürmek isteyebilir. Denetimlerinizi sıklaştırmadığınız sürece bu oran daha da yükselmiş olacak" dedi.

Editör: TE Bilisim