Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'ndaki 320 milyar metreküplük keşfin faturalara yansımasıyla ilgili konuştu.

GAZ FİYATLARI DÜŞECEK Mİ

Böyle bir keşfin ortalama gaz alış maliyetlerini teorik olarak düşüreceğini vurgulayan Dönmez, "Gaz fiyatlarının düşeceğini bugünden söyleyebiliriz ancak bu gazı sisteme dahil etmemiz lazım. 2023'ü hedefliyoruz. Alış maliyetlerimizde de bir iyileşme olduğunda zaten yansıyacak." dedi.

"İNDİRİM ALINDIĞINDA..."

Dönmez, "2023'e kadar fiyatlar böyle gidecek gibi bir anlam çıkmasın. Bu kontratlara ilişkin müzakereler de devam ediyor. İndirim alındığında, fiyatlar düşünce bunu doğrudan satış fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü şartlarda ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik üreteceğiz." diye konuştu.

GAZIN 2023'TE HİZMETE SUNULMASI HEDEFLENİYOR

Dönmez'in açıklamaları şöyle:

"İnşallah bu gazı 2023 yılında ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlayarak, vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz.

Bugüne kadar gerek sismik araştırmalar, gerekse sondaj çalışmalarını Türkiye Petrolleri büyük oranda kendi imkanlarıyla götürdü.

"MİLLETİMİZLE PAYLAŞACAĞIZ"

İnşallah ekim ortalarına doğru bu çalışmaları da bitirmiş oluruz. Mühendislik çalışmalarını tamamlamadan kamuoyuyla, milletimizle bilgi ve bulgu paylaşmıyoruz. O açıdan şimdi devam eden çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz milletimizle paylaşacağız.

LNG terminallerimiz var. Biri özel sektörde biri BOTAŞ'ın. Son birkaç yıldır FSRU'ları sisteme bağladık. Biri İzmir'de diğeri Hatay-Dörtyol'da olmak üzere FSRU'ları sisteme bağlamış olduk. Bunlarla biz boru gazına alternatif kaynak oluşturduk. Çünkü arz güvenliği çok önemli. Boruyla getirdiğimiz gazda herhangi bir teknik arıza olduğunda ya da kontratlar konusunda anlaşmazlık olduğunda alternatifsiz kalmamanız lazım. Yıllık 45-50 milyar metreküplük tüketimin alternatiflerle tüm hazırlıklarını yapıyor olmamız lazım. Bu kapsamda Türkiye'nin arz güvenliğini hem altyapı hem kontrat olarak güvenli şekilde bugüne kadar yürüttük."

"320 MİLYAR METREKÜP YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLEBİLİR" MESAJI

Niyetlendiğimiz, arzu ettiğimiz, yıllarca hayalini kurduğumuz bir keşfi bu yıl içinde yakalamış olduk. Bunu da sisteme dahil edeceğiz. Hesaplamalar devam ediyor. İnşallah işi yukarı yönlü revize etme imkanımız da olacak. Çok kısa ve orta vadede bütün ithalatı kaldıracağız gibi bir durum söz konusu değil ama yeni keşfiler oldukça sahanın dışında hem Akdeniz hem de Karadeniz'de bizim gazda belki petrolde dışa bağımlılığımız azalacak. Uzun dönemde hedefimiz enerjide bağımsızlığı yakalamak. Türkiye'nin güçlü ekonomisi için bu son derece önemli.

"TESİSLER KONUSUNDA DIŞARIDAN HİZMET ALABİLİRİZ"

Bundan sonra ilave kuyuların açılması, o kuyulardan kıyıya kadar yapılacak tesislere ilişkin olarak da şüphesiz dışarıdan yapım hizmeti, mühendislik, müşavirlik hizmeti alabiliriz. Bu tamamen işin ekonomisiyle alakalı.

Yapım işlerini, dünyada muhtelif yapan firmalar var zaten, en uygun teklifleri değerlendirmek suretiyle yaptıracağız. Bir kısım işleri kendi içimizde çözüme kavuşturacağız.

Bu işlerin tamamını kendi bünyenizde çözmeye kalktığınızda maliyetler bazen öngöremediğiniz şekilde artabilir. Kurum lehine hangisi daha ekonomik olacaksa o şekilde devam ediyoruz.

"KİRALAMA MALİYETLERİ ORTADA"

Sondaj gemilerinin alınması, sismik araştırma gemilerinin alınmasında en büyük etkenlerden birisi o oldu. Çünkü uzun dönemli bir iş planımız vardı. Hem Karadeniz'de hem Akdeniz'de aramalar yapacaktık.

Kiralama maliyetleri ortada. Dolayısıyla bizim için bunları temin etmenin daha ekonomik olacağını gördük. Ancak çok sık kullanmadığınız hizmetleri

Editör: TE Bilisim