Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Gaziantep İş Dünyası İle Buluşma programında ekonomi gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Elvan yaptığı açıklamada, yılın ikinci çeyreğinde çift haneli bir büyüme rakamına dikkat çekerek, "İkinci çeyrekte yüzde 20'ler civarında büyüme bekliyoruz" diye konuştu. Bakan Elvan, aşılamada son haftalarda önemli bir ivmelenme söz konusu olduğunun altını çizerek, "Bu durumun çok kısa sürede turizm başta olmak üzere hizmetler setörüne canlanma getireceğini düşünüyorum" dedi.

Bakan Elvan, Covid-19 sürecinde zorlu geçen bir yılın ardından küresel aktivitenin toparlanmaya başladığına dikkat çekerek, "Sektörel iyileşme tabana yayılmış durumda değil. Ekonomik aktivite canlı da olsa salgın döneminin getirdiği bir takım yapısal sorunlar da var, bunlardan birisi küresel enflasyon baskısı. Olağanüstü parasal genişleme, kuraklık, salgınla artan stoklama eğilimi ve tedarik zincirindeki aksamaların etkisiyle tüm dünyada emtia fiyatları artmaya başladı" dedi.

"TEDBİRLER KONUSUNDA İLAVE ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Gelişmelerin para politikaları üzerinde baskı unsuru yarattığını belirten Elvan, "Fed tarafından sözlü iletişim ile aktarılan bir cümle bile ani bir dalgalanmaya yol açabiliyor. Hizmet sektörünün zayıf seyretmesi istihdam üzerinde baskı yaratıyor. Süreç boyunca salgından etkilenen tüm kesimler için tedbirler aldık. Tedbirler konusunda ilave adımlar atmaya devam edeceğiz. Aşılama konusunda son haftalarda önemli bir ivmelenme söz konusu, bu durumun çok kısa sürede turizm başta olmak üzere hizmetler setörüne canlanma getireceğini düşünüyorum." dedi.

"YÜZDE 20'LER DÜZEYİNDE BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Bakan Elvan, Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğinde büyüme rakamlarında çift haneli rakamları göreceğini vurgulayarak, Türkiye ekonomisinde 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 20'ler düzeyinde bir büyüme rakamı beklediklerini söyledi. Elvan, "Şubat yaptığımız düzenlemelerin de etkisiyle altın ithalatında önemli yavaşlama görmeye başladık, iç talebin kontrollü devam etmesi ve turizm gelirlerinin artması şartıyla cari açık tarafında bu sene sorun görmüyoruz. Bu sene için milli gelire oranla %3,5'luk bir bütçe açığı hedefi ortaya koyduk. Mali alanı vatandaşlarımız için kullanmaktan asla çekinmeyeceğiz, bunu yaparken de orta vadeli hedeflerimizden sapmayacağız. Büyüme, ödemeler dengesi ve kamu maliyesi tarafı olumlu sinyaller veriyor, sorun enflasyonda ve döviz kurunun oynaklığında. Ülkenin ihtiyacı düşük enflasyon ve kur istikrarı, fiyat istikrarı olmaksızın büyüme ve refah artışından bahsedemeyiz. Yatırım için daha az belirsizlik, dolayısıyla fiyat istikrarı şart" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim