Kapıköy Gümrük Kapısının kontrollü geçişlere açılması gerektiğini dile getiren Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, “Yaklaşık mart ayından bu yana pandemi durumu devam ediyor ve görünen o ki devam da edecek. Aşı bulunmadığı sürece bu sıkıntı devam edecek. Pandemi den dolayı yaklaşık 3- 4 ay buyunca otellerimiz kapalı kaldı. O süreçten sonra açtık otellerimizi ama sınır kapısı kapalı olduğu için turistler şehrimize gelmiyor ve otellerimiz çok fazla dolmuyor” dedi.

GÜN GENTİKÇE MADDİ SORUNLAR ARTIYOR

Otellerin doluluk oranın yaklaşık yüzde 20-30 oranında olduğunu ifade eden Başkan Yeşilağaç, “Bu oran bizi kurtarıyor desek yalan olur. Gün geçtikçe maddi olarak içeri giriyoruz. Bu çok büyük sıkıntıdır. Buna kim dayanır bilemeyiz. Bu şekilde devam ederse birçok işletmemiz otelimiz kapanabilir. Çünkü bu şekilde bir yere kadar götürebiliriz. Bundan sonra da kapatmalara neden olacak bir olay.” İfadelerine yer verdi.

SINIR KAPISI NEDEN AÇILMIYOR?

Kapıköy Gümrük Kapısı korona virüs salgını nedeniyle kapalı kalırken, İran’dan İstanbul’a uçuşların başladığını kaydeden Yeşilağaç, “Bizim beklentimiz iç turizmde. Bu süreçte de kimse cesaret edip gelemiyor, kültür turlarını yapamıyor. Çünkü her yer aynı. Bu aralar tek getirimizse askeri personel gelirse, firma yetkilileri, personelleri gelirse biz şimdi sadece onları alabiliyoruz. Şuan elimizde 50’ye yakın ruhsatlı otel var. Biz bu süreci nasıl aşabiliriz? Yani Antalya için Rusya ne anlama geliyorsa, İstanbul için Araplar neyi ifade ediyorsa bizim için de İran pazarıdır. . Bugün haber doğrultusunda iki firma İran-tahrandan İstanbul’a uçak kaldırıyor. Yani ilk uçak bizim saatimizle 15.45 de kalkıyor. Bu firma seferleri 3-4 e çıkaracak. Onunla beraber Türk hava yolları İran’a günlük 3-4 sefer başlatıyor. Yine bir firma daha İstanbul’a uçak kaldırdı. Bunları gördükten sonra bizde diyoruz ki neden sınır kapısı açılmıyor. Bizi sadece ayakta tutacak şey İran pazarıdır. Sadece turizm olarak bakmıyorum. Van esnafı kurtaracak şey İran pazarıdır. Tabi İran’dan kalkan uçaklardan sadece test sonucuna göre kaldırılıyor. Bunun gibi sınır kapısı açılarak aynı uygulamanın sınır kapılarında gümrük kapılarının açılıp bu uygulamanın yapılmasını istiyoruz. Bizi kurtaracak tek kapı İran” diye konuştu.

TURİZMCİLER İŞSİZ KALDI

Pandemi nedeniyle tüm illerde olduğu gibi Van’da sorunların yaşandığını söyleyen Yeşilağaç, “Bütün sektörlerde olduğu gibi bizde ister istemez personel çıkardık. Sonuçta maaşını yatıramıyorsun, sigortasını yatıramıyorsun bunları da yapamadığınız için mecburen çıkarıyorsun. Bizim sektörde çalışanların yüzde 60-70 oranında işçi çıkarılmış. Zaten yüzde 50’nin altına düştüğünde doluluk oranı zarar ediyorsunuz. Destek olarak hiçbir destek almıyoruz. Sadece sigortalar birkaç ay ertelendi ve birkaç ay personel maaşları İŞKUR tarafından yatırıldı çek senet konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

HAVA YOLLARINA TANINAN AYRICALIK KARA YOLUNADA TANINMALI

Hava yıllarına tanınan ayrıcalığı kara yoluna da tanınması gerektiğini belirten Yeşilağaç, “Tek amacımız var 2020 yılını atlatmak. 3-4 ay hatta belki de 2021 nevroz una kadar sorun yaşayacağız gibi gözüküyor. Nevruza kadar kendimizi atabilecek miyiz? Acaba o tarihe kadar aşı bulunacak mı? O tarihe kadar nasıl bir durum olacak sadece bekliyoruz. İran’daki acentelerle sürekli görüşüyoruz, ülke olarak İran, il olarak Van akraba gibiyiz. Sürekli karşılıklı gidip geldiğimiz için bugün de 3-4 acente ile görüştük, menent uçak firması İstanbul’a ilk seferi yapacak sadece gidiş 3 bin lira ve uçak 3 gün öncesinden biletleri tükenmiş. Kontrollü bir şekilde turizm yapılırsa biz kışında, yani kışın pandemiden dolayı ciddi bir yükselme olmazsa kış aylarında da aynı şekilde ful geçeriz. Çünkü İran ciddi bir şekilde Van’ı çok seviyor. Biz Vanlılarda İran’ı çok seviyoruz. Çünkü bizim ekmeğimizde İran pazarından geliyor. İran acentelerinin de tek isteği gümrük kapılarının açılması. Umarım Türk hava yollarına tanınan ayrıcalığın kara yoluna da tanınır, bu anlamda ciddi şekilde kentin ekonomisi canlanır ve işsiz kalan turizmci arkadaşlarımız işlerine geri dönebilir” şekilde konuştu.

Vanbasın.net Yunus Tuğrul

Editör: TE Bilisim