Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde gelen depremin ardından mücbir sebep hali nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen SGK prim borçlarına 24 ay taksit imkânı için açıklanan tarihin sona ermesine kısa süre kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınan kararla yeni bir yapılandırma için SGK prim borcu olan Vanlı esnafın en geç 1 Nisan 2013 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi gerekiyor.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2011 yılında Van’da meydana gelen depremden sonra bir yıl süre ile ertelediği SGK prim borçları ile ilgili yapılandırma için Vanlı esnafa son bir çağrı yaptı. Yaşanan depremden sonra yapılan değişiklik ile “Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Doğal Afet Nedeniyle 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48’inci Maddesine Göre Tecil ve Taksitlendirilmesi Usul ve Esesları” kararı ile doğal afet nedeniyle borçlarını ödeyemeyen esnafa 24 ay taksit imkanı süren yasanın süresi 1 Nisan 2013 tarihinde sona eriyor.

 

YAZILI TALEPTE BULUNMAK GEREKİYOR

 

SGK’dan yapılan açıklamaya göre 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinin altıncı fıkrasından yararlanmak isteyen borçluların afet nedeniyle erteleme süresi içinde veya ertelemenin bitim tarihinden itibaren 3 ay içinde Van Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulanan yetkililer, “Van ilinde 23/10/2013 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle borçları ertelenen ve 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinin altıncı fıkrasından yararlanmak isteyen borçlular 1 Nisan 2013 tarihinde (bu tarih dali) kadar bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak talepte bulunacaklardır.” şeklinde konuştu.

 

HERKES FAYDALANABİLECEK

 

Borç ertelemesinin kimleri kapsayacağı ve borç ertelemesinde zor durum hali aranıp aranmayacağı yönündeki sorularımızı da yanıtlayan kurum yetkilileri konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi, “Yapılacak tecil ve taksitlendirme işlemlerinde kesinlikle borçlunun “çok zor durum” hali aranmayacaktır. Bu kapsamda tecil ve taksitlendirme işlemlerinde ertelen borçlar azami 24 aya kadar eşit taksitler halinde taksitlendirilebilecektir. Buna göre, borçluların 24 ayı aşan ve kademeli taksit talepleri kabul edilmeyecektir. Ancak, borçlu taraftan talep edilmesi halinde 24 aydan az süreli taksitlendirme işlemleri yapılabilecektir.”

 

GECİKME ZAMMI VE CEZASI YOK!

 

Erteleme kapsamındaki borçlara prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlenmeyeceğini ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacağını belirten yetkililer, erteleme süresnin sona erdiği tarihten sonra tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulması halinde ise ertelemenin bittiği tarihten itibaren ilk taksitin ödendiği tarihe kadar gecikme cezası veya gecikme zammının hesaplanarak tecil ve taksitlendirilecek miktarın bulunacağını belirtti. Açıklamada sonuç olarak, “Bu kapsamda tecil ve taksitlendirilen borçlar için tecil faizi alınmayacaktır” denildi.

 

TAKSİTLERİ SAKIN AKSATMAYIN!

 

Taksitlendirmenin kesinlikle aksatılmaması konusunda da SGK prim borcu olan esnafa uyarılarda bulunan yetkililer konu ile ilgili olarak ise, “Tescil ve taksitlendirmeye konu taksitlerden bir veya birbirini izleyen iki taksitin ödenmemiş olması durumunda bu taksit ya da taksitlerin, ödenmeyen ilk taksiti izleyen üçüncü taksitle birlikte tüm taksitlerin ödenmiş olması ve ödeme planındaki son taksit süresinin aşılmaması kaydıyla tecil ve taksitlendirme işlemi bozulmak. Fakat ödenmeyen ya da eksik ödenen kısmın son taksite ait olması halinde ise azamı taksitlendirme süresinin aşılmaması kaydıyla bu tutarın son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmeyen kısmının ödenmesi halinde tecil ve taksitlendirme işlemi bozulmayacaktır” denildi. Öte yandan borçlularca talep edilmesi veya taksitlerin düzenle ödenilmesi kaydıyla, doğal afetin meydana geldiği tarihten önce 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesine göre yapılan mevcut tecil ve taksitlendirmelerin de devam edeceği açıklandı.

 

VERGİ BORCU İÇİN DE SON BAŞVURU 1 NİSAN 2013

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda olduğu gibi Maliye Bakanlığı'nca 31 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan tebliğe göre de mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki amme borçlularının vergi dairelerine olan borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmış ve Vanlı esnaf için taksitlendirme imkânı sağlanmıştı. 1 yıl boyunca ertelenen vergi borçları için de 24 ay taksitlendirme imkânı sunan kanun için de son tarih 1 Nisan 2013. Hem SGK prim borçlularınınım hem de vergi borcu olan esnafın bu tarihe kadar yetkili kurumlara başvurması gerekiyor.

 

Veysel İZGİ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim