Maaşı bankaya yatırma zorunluluğunda sınır 5 işçiye iniyor. Denetim artacak. Sigortasız işçi çalıştıranların yıllık cezası kişi başı 60 bin TL'yi bulacak. Oysa bir işçinin masrafı destekle 3 bine iniyor

İstihdamda yüzde 50'leri bulan kayıt dışılık, yani sigortasız işçi çalıştırma oranı yüzde 30'lara kadar geriledi. Bu da yüksek çünkü, 5 milyona yakın kişinin sigortasız çalıştığını gösteriyor. İşte Sabah'tan Faruk Erdem'in kaleme aldığı makale: "Benim 'gizli kayıt dışılık' diye adlandırdığım olayı da bunun içine katmak lazım. O da gerçek maaşın bordroda gösterilmemesi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, maaşların bankaya yatırılması konusunda sınırların daraltıldığını duyurdu. Şu anda 10 ve üstünde işçi çalıştıran işyerleri için bu zorunluluk var. Yeni düzenlemeyle sayı 5'e inecek. Ancak bankaya asgari ücret yatırıp kalanını elden verme hilesine dikkat etmek gerekiyor.

 

CEZAYA DEĞER Mİ?
Bir buluşmamızda Bakan Soylu, 2016'nın denetim yılı olacağını söylemişti. Denetimde sigortasız işçi tespit edilirse 1 yıl için 38 asgari ücret tutarında ceza kesiliyor. Üstüne ödenmeyen primler faizleriyle ekleniyor. Toplam rakam 60 bin liraya yaklaşıyor. Oysa asgari ücretli bir işçinin yıllık maliyeti 4.152 lira. Devlet her ay 100 lira da destek verince rakam 2.952'ye iniyor. Sigortasız işçi çalıştıracak kadar zenginseniz buyurun, cezaları ödeyin.

 

İŞÇİNİN MALİYETİ
1 aylık maliyet: 346.01 TL
1 yıllık maliyet: 4.152,12 TL
Devlet katkısı: 1.200 TL
Toplam maliyet: 2.952,12 TL

Editör: TE Bilisim