Komisyon ‘ İş güvenliği ve adil ücret hakkı ‘ maddesi görüşmelerinde partiler arasında mutabakat sağlanarak yasalaşıyor. MHP ve AK Parti sosyal ve ekonomik yükümlülüklerini ‘ ekonomik ölçüde yerinde gören mevcut anayasa hükmünün korunmasını istediği toplantıda : CHP ise eğitim ve sağlık  hakları yükümlülüklerinden kaynakların yetersizliğini bu nedenle kaçınamayacağı açık bir biçimde maddeye yazılmasını talep etti.

 

AK Parti , CHP , MHP ve HDP arasında görüş birliği tam olarak sağlanamayınca maddenin bir üst komisyonca karar alınması istendi. Anayasa maddesinin görüşülmesi için teklif veren HDP asgari ücretin vergi dışında bırakılması yasa taslağı önerisine AK Parti , CHP ve MHP ‘den destek vermesiyle birlikte asgari ücretten vergi alınamaz maddesi anayasa metnine girdi. Her çalışan dinlenme,  insani onur ve haysiyetine uygun bir düzeyde adil ücret hakkına sahiptir. Devlet çalışanların yaşına ve gücüne yaptıkları işe uygun adil ücret elde etmek , sosyal yardımlardan kolaylıkla yararlanmak , yaşam düzeyini arttırmak ve iş güvenliğini sağlamak amaçlı gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

 

Yasa taslağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ‘ın onamasıyla yasalaşması üzerine alınmayacak olan vergilerin işverenemi  yoksa çalışana mı verilecek her hangi bir açıklama yapılmadı.

 

Bugün çalışan bir işçi bürüt 940 lira , neti 739 lira asgari ücrette 200 liralık vergi kesintisi yapılıyor. Yasa yürürlüğe girdiğinde ise 125 lira vergi kesintisi yapılmayacak olup işçinin yüzü gülecek.  

 
Editör: TE Bilisim