Kış mevsimine geçiş yapılmasıyla tüm ülkenin merak konusu olan doğalgaz fiyatlarına ilişkin de Meclis'te hareketli günler yaşanıyor. Elektrik faturalarındaki düzenleme sonrası AK Parti hükümeti, doğalgaz faturalarını da rahatlatacak bir teklifi gündemine aldı.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurulan kademeli doğalgaz faturasının da ayrıntıları netleşmeye başladı. AK Parti’nin yılbaşından sonra Meclis gündemine getireceği doğalgazda kademeli tarife sistemi, elektrikte yapılan uygulamadan farklı olacak.

İKLİM KRİTERİ GELİYOR

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre  doğalgazda faturalandırma, bölgeye ve iklim şartlarına göre yapılacak. Bu konuda Enerji Bakanlığı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin yapacağı teknik çalışma sonucunda, bölge bölge nasıl bir kademelendirme yapılacağı belirlenecek.

TBMM'ye SUNULACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin 4 Ocak'ta açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağını belirtti. Sistemin hayata geçmesiyle doğal gaz faturaları farklı tarifeler üzerinden fiyatlandırılacak.

"Az tüketenin uygun fiyatla ücretlendirilmesi öngörülüyor"

Petrol ve Doğalgaz Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Kalay, sistemle ilgili şu bilgiyi verdi: "Doğal gazı tüketim miktarlarına göre daha az tüketenden, belli bir miktarı aşmayandan daha uygun fiyatla, ama belli bir tüketim miktarını aşan, makulun üstüne çıkan abonelerden de daha yüksek seviyelerde ücretlendirilmesini ön gören bir mekanizma."

DOĞUDAKİ İLLER DAHA AZ ÖDEYECEK

Tarife bu değerlendirilmeye göre uygulanırsa  Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır, Van veya Sivas gibi soğuk iller Antalya, İzmir ve Adana gibi kış şartlarının daha hafif geçtiği illerden daha düşük kademeli tarifeye tabi tutulacak.

Editör: TE Bilisim