Doların 7.20 seviyelerini görmesinden bu yana özellikle kasım ayında başlayan düşüş devam ediyor. Dün akşam saatlerinde FED Başkanın 'iyimser' açıklamaları ile 5.18'e düşen dolar son 4 ayın en düşük seviyesini gördü.

 

Dün gün boyu 5.25 seviyelerinde dalgalanan, akşam saatlerinde FED Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasıyla düşüşünü hızlandıran kur yeni günde de düşüştü. Sabah saatlerinde 5.22'den işlem gören Dolar daha sonra düşüşünü hızlandırdı ve 5.1877'ye kadar geriledi. 

 

Fed Başkanı Jerome Powell dün akşam New York Ekonomi Kulübü'nde konuştu. 'Yumuşak tonda' açıklamalar yapan Powell nötr faiz oranına çok yakın olduklarını bildirdi. Bu da piyasalarda daha az faiz artışı olacağı beklentisini güçlendirdi. 

 

Powell'ın açıklamaları sonrası dolar 5.2060 seviyesine kadar geriledi. Gelişen piyasa para birimlerinin çoğu da dolar karşısında güçlendi. 

 

FAİZ ARTIŞ BEKLENTİSİ 2'YE  DÜŞTÜ


Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert Bloomberg HT'ye "Fed Başkanı Powell'ın doğal faize çok yakınız demesi 1 veya 2 faiz artırımı anlamına geliyor. Şu an bu yıl ve gelecek sene için 2 faiz artışı fiyatlanıyor. Dolayısıyla bu 4 faiz artış beklentisi 2'ye düştü, piyasada yaşanan coşkunun da ana sebebi bu" diye konuştu.

 

TL, YÜZDE 39 DEĞERLENDİ


Kasım ayına 5.50'nin üzerinde başlayan dolar/TL bugün 5.2052'ye kadar gerilemiş durumda. Merkez Bankası'nın ve hükümet tarafından son dönemde atılan adımlar, ABD ile ilişkilerin iyileşmesi ve petrol fiyatlarındaki gerileme dolar/TL'nin kademeli bir şekilde ağustos ayında gördüğü zirve öncesindeki seviyelere dönmesine neden oldu. Dolar/TL 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü.

 

Görülen zirveden bu yana TL'deki değer kazancı yüzde 39'u bulmuş durumda. Öte yandan yılbaşına göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27 civarında. 

Editör: TE Bilisim