Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimleri ve müdahaleleri sürerken dolar/TL 14 liranın üzerini test etti. Günün ilk diliminde dolar/TL 14.39 lirayı aştı. Euro/TL 16,22 lirayı geçti. Gram altın ise 832 lirayı aşarak rekor kırdı.

Merkez Bankası önceki haftalarda dolar/TL 14 liraya yakınsayınca döviz satım müdahalelerine başlamıştı.

GÖZLER BU HAFTA MERKEZ'İN FAİZ KARARINDA OLACAK

Bu hafta gözler Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararında olacak. Dolarda geçen cumaya benzer bir yükseliş olması durumunda ise yine müdahale gelip gelmeyeceği takip edilecek.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ? ANALİSTLERDEN İLK AÇIKLAMA

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 96,3 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 azalışla 1,1290'dan alıcı buluyor. Analistler, bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı öncesinde küresel dolar talebinin arttığını belirtti. 

Son dakika: Dolardaki yükselişten güç alan gram altın rekor kırdı. Gram altın 832 TL seviyesini gördü

ALTIN ZİRVEYİ GÖRDÜ

Dolardaki yükseliş sonrası altın fiyatlarında da yeni rekor geldi. Gram altın 832 TL seviyesini görürken altının onsu 1786 dolardan işlem görüyor.

20 MERKEZ BANKASI'NIN KARAR HAFTASI

Dünyanın önde gelen Merkez Bankaları bu hafta 2021 yılının son faiz kararlarını açıklayacak. Yeni virüs varyantı Omikron’un büyüme ve enflasyona ne denli etkisi olacağı, Merkez Bankası yetkililerinin kararında etkili olacak

ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu birçok ülke yılın son faiz kararını bu hafta verecek.

ABD'de 39 yılın en hızlı yükselişini gösteren enflasyon endişe kaynağı olmayı sürdürürken, analistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaşmanın hızını artırma olasılığının güçlendiğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin, Kovid-19 salgınının neden olduğu şokun ardından enflasyonla mücadelesi devam ediyor. Tedarik darboğazları, iş gücü piyasalarındaki kargaşa, baz etkisi ve ekonomilerin yeniden normalleşmesinin ardından gelen güçlü tüketici talebi, ABD'de de dahil dünya genelinde enflasyonist baskıların sebepleri olarak sıralanıyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın son verileri, ülkede enflasyonun kasımda 39 yılın zirvesine ulaştığını ortaya koydu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda aylık yüzde 0,8 artarak beklentilerin üzerine çıkarken, yıllık bazda beklentiler dahilinde yüzde 6,8 arttı. Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyetindeki yıllık artış bu dönemde 1982'den bu yana kaydedilen en hızlı yükselişi gösterdi.

İNGİLİZ BANKASI'NDAN DOLAR TAHMİNİ

Dolar kurundaki artış sürerken, İngiltere'nin Barclays Bankası dolar ve euronun değer kazanmaya devam edeceğini söyledi. Dolar için yıl sonu tahminini 14.5 TL olarak açıklayan banka 2022 sonu için 16 TL olarak belirledi.

Dolar kurundaki artış sürerken, İngiltere'nin Barclays Bankası dolar ve euronun değer kazanmaya devam edeceğini söyledi. Dolar için yıl sonu tahminini 14.5 TL olarak açıklayan banka 2022 sonu için 16 TL olarak belirledi.

Dolar/TL, hafta sonu 13,8790 seviyesinden işlem görüyor. Avro/TL yüzde 0,16 yükselişle 15,7240'tan satılıyor.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına ilişkin gelişmeler ve küresel ölçekte artamaya devam eden enflasyon endişelerinin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını söyledi.

"FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK"

Britanya merkezli yatırım bankası Barclay, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine Aralık ve Ocak aylarında da devam edeceğini öngördü.

Dünya gazetesinin aktardığına göre banka, Para Piyasası Kurulu’nun 16 Aralık’taki toplantısında 200, ocak ayındaki toplantısındaysa 100 baz puan faiz indirimi bekliyor. Bu öngörü tutarsa politika faizi yüzde 12’ye çekilmiş olacak.

Banka, Türkiye’de enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 30 civarına yükseleceğini tahmin ederken, bunun faiz indirimlerini daha zor hale getirse de MB’nin planını değiştirmeyeceğini vurguladı.

2022 İKİNCİ ÇEYREKTE DOLAR 16 TL OLACAK TAHMİNİ

Kur tahminlerini de açıklayan Barclays, dolar/TL için 2021 sonunda 14,50, 2022 ilk çeyrekte 15,50 ve ikinci çeyrekte 16,00 olacağını ve 2022 sonunda da bu seviyede kalacağını öngördü.

EURO 2022 SONU 19 TL TAHMİNİ

Banka, avro/TL için son çeyrekte ve 2022 ilk çeyrekte 16,68, 2022 ikinci çeyrekte 17,98, üçüncü çeyrekte 18,88, son çeyrekte 19,04 seviyelerini bekliyor.

Editör: TE Bilisim