İl Özel İdaresi ile VATSO’nun ortak hazırladığı 3 altın projeden biri olan Fuar ve Kongre Merkezi’nin ardından Tekstil Kenti’n de yapım çalışmasına başlandı. Sonbaharda ihalesi tamamlanan içme ve atık su ile elektrik gibi altyapı çalışmalarının stardı verildi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren ve VATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan, VATSO Genel Sekreteri Serap Şenol ve oda bünyesinde oluşturulan Tekstilkent Birim Sorumlusu ve teknik heyeti ile birlikte Van-Gürpınar karayolu üzerinde bulunan Tekstilkent’in inşaat alanında incelemelerde bulunan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, yüklenici firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Birkaç gün içinde su ve kanalizasyon, elektrik ve arıtma merkezinin ihalesini alan firmaların da çalışmalarına başlayacağını ifade eden Nadiroğlu, tekstilin emek yoğunu bir iş olduğu için çalıştırılacak 13 bin kişinin büyük bir bölümünün kadınlardan oluşacağını belirtti.


“PROJE GÖÇÜ ENGELLEYECEK”


İlk etapta 300 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak olan ve 45 fabrikanın yer alacağını anlatan Nadiroğlu, projenin Van’ı tekstil ve konfeksiyon ürünleri üretimi merkezi haline getireceğini vurguladı. Nadiroğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgede 13 bin kişilik yeni bir istihdam oluşturulacağını belirtti. Projenin ilin genç olan nüfusunun farklı bölgelere göçünü engelleyeceğini söyleyen Nadiroğlu, “Göç ile gelmiş nüfusun sosyal entegrasyonu sağlanacak. Türkiye’nin doğusunda bulunan komşu ülkelere tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı artacak. Örneğin odamızın üyesi olan Meye Tekstil’in Van’da ürettiği ürünleri başta Fas olmak üzere diğer ülkelere ihracat etmektedir. Ayrıca tekstil ve konfeksiyon üretimiyle ilgili yan sektörlerin de gelişimini sağlayarak, istihdamı artacak. Meslek sahibi olmayan bayanlara meslek edindirme ve istihdam imkanı sağlanacak” dedi.

 

FİRMALARDAN YOĞUN TALEP VAR


Van Tekstil Kent Projesi’ne özellikle büyük giyim firmaların yoğun bir ilgisi olduğunu da söyleyen Nadiroğlu, şimdiye kadar 50’inin üzerinde müracaat aldıklarını söyledi.
Toplam 2 etapta oluşacak ve 575 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak olan Tekstil Kent Projesi’nin sonunda 180 bin metrekare kapalı alanda 61 fabrikanın yer alacağını dile getiren Nadiroğlu, toplam 13 bin kişinin istihdam edileceğini ve bunun için oda bünyesinde “Tekstilkent Birimi” kurulduğunu kaydetti.


50 yıllık öngörü ile hazırlanan proje kapsamında banka ve kargo şirketlerinin şubeleri, tekstilkentte faaliyet gösteren firmalar için eleman yetiştirilecek bir mesleki okul, cami, polis merkezi, market ve toplantı salonu gibi sosyal donatıların da olduğunu dile getiren Nadiroğlu, önümüzdeki günlerde projede büyük emekleri olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın programı çerçevesinde Van Valisi Münir Karaloğlu ve Van milletvekillerinin yanı sıra geniş katılımlı bir temel atma töreni düzenleyeceklerini ifade etti.

Editör: TE Bilisim