Yargıtay'ın 'Elektrik abonesinden kayıpkaçak parası alınamaz' kararı, vatandaşın şimdiye kadar ödediği paraların da geri alınmasının yolunu açtı. Bugüne kadar yapılan itirazlar da böylece karşılık buldu. Emsal niteliğini taşıyan karar sonucu, aboneler dağıtım şirketlerinden kayıp-kaçak bedelini tahsil edebilecek. Sadece 2014 yılı için vatandaştan alınan para 5-6 milyar lirayı buldu. Bu bedel 36.9 milyon aboneye bölündüğünde, her abonenin 2014 yılı için 162 liralık alacağı olduğu ortaya çıkıyor. Üstelik vatandaş, elektrik dağıtım firmalarından ödediği paraları geriye dönük olarak da talep edebilecek. Vatandaşın geriye dönük 10 yıllık alacağını talep etmesi durumunda ise abone başına alınacak miktarın bin lirayı geçmesi bekleniyor.

YÜZDE 14 HAKSIZ

Elektrik dağıtım şirketleri, abone grubuna göre değişmekle birlikte (konut, sanayi, ticarethane, resmi daire gibi) faturanın yaklaşık yüzde 14'ünü 'kayıp-kaçak bedeli' olarak tahsil ediyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun "Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez" diyerek aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmettiği karara konu dava, Mersin Silifke'de bir elektrik abonesinin şikayetiyle başlamıştı. Abone, elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak parasının yasalara aykırı olduğunu belirterek, iadesi için başvurmuştu.

BAŞVURU İÇİN İŞLEM KOLAY

Abonelerin, kayıp-kaçak parasını alabilmek için Yargıtay'ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerekiyor. Davada aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek. Abonelerin, faturaları 2 bin lira altı ise tüketici hakem heyetine (fatura tutarına göre), 2 bin lira üstü ise mahkemeye başvurmaları gerekiyor. - Takvim

Editör: TE Bilisim