ŞEHRİVAN HABER - Türkiye 2022 yılına büyük zamlarla başladı. Gıda fiyatlarının şoku atlatılmadan elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta rekor zamlar ardı ardına geldi.

Elektrik faturaları bir anda kabarırken vatandaşlar faturayı düşürmek için türlü arayışlara başladı. Faturalardaki yükü indirmek için sayısız tavsiye sunulurken, vatandaşın en çok merak ettiği konulardan birisi olan elektrik kullanım vakitleri bir kez daha gündeme geldi. Gece ve gündüz kullanımında da ciddi farklılıklar olan faturalardaki detaylar konuşulurken Şehrivan o detayları sizler için derledi.

İşte elektrik futarısını azaltmak için dikkat edilmesi gereken o vakitler:

GECE TARİFESİ SAAT KAÇTA BAŞLAR?

Üç zamanlı tarifede, gündüz, puant ve gece zaman dilimleri için üç farklı birim fiyat vardır. Tüm Türkiye'de gece tarifesi 22.00'den sabah 06.00'ya kadar sürer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüze göre yüzde 62 daha ucuzdur.

İŞTE ELEKTRİĞİN EN YÜKSEK FUTARALANDIRILDIĞI SAATLER

Üç zamanlı tarifenin birim fiyatları elektrik talebinin yoğunluğuna göre ayarlanır. 06.00-17.00 saatleri arasındaki gündüz tarifesinde birim fiyat, tek zamanlı tarifeye yakındır. 17.00-22.00 saatlerine denk gelen Puant zaman aralığında, birim fiyat en yüksektir; çünkü herkesin evde tüketim yaptığı zaman denk gelir. Saat 22.00'den sonra, enerji talebinin azalmasıyla beraber, gece tarifesinde elektrik birim fiyatı düşer.

NASIL TASARRUF SAĞLANIR?

Bulaşık, kurutma makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin 22.00-06.00 saatleri arasında kullanıldığında yüzde 8 ila yüzde 14 arasında tasarruf sağlanıyor. 500 kWh'ın üstünde tüketimi bulunan aboneler üç zamanlı tarifeye geçip, elektrik tüketimlerinin bir bölümünü gece döneminde gerçekleştirebilirlerse, elektriği puant dönemine göre yüzde 65 ucuza kullanarak toplam tüketim değerlerine bağlı olarak faturalarını yüzde 8-14 arasında azaltabiliyor.

Editör: TE Bilisim