Evde bakım maaşı yatan iller listesi her ayın ortalarında engelli yakınları tarafından sorgulanıyor. Genellikle her ayın 15'i ile 17'si arasında hesaplara yatmaya başlayan evde bakım ücretleri, 18 Ağustos itibarıyla henüz yatırılmadı. Maaşların hesaplara yatırılmaması ile birlikte binlerce engelli yakını, maaşlarının kesildiğinden şüphe ediyor.

Evde bakım maaşı neden yatmadı?

Yaşanan bu durumun ardından birçok kişi internette konuya ilişkin araştırma yapmaya başladı. Gözler Ağustos ayı ödemelerine çevrilmişken konuyla ilgili açıklama yapıldı. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bilgi sisteminde yapılan güncelleme sebebiyle gecikme yaşanan illerde ödemelerin hesaplara geçişinin sürdüğünü belirtti.  

18 Ağustos evde bakım maaşı yattı mı?

Evde bakım maaşı yatan iller listesi merak ediliyordu. Evde bakım maaşları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ayın 15’i ile 31’i arasında hesaplara yatırılıyor. Bu tarih genellikle ayın 15'i oluyordu. Evde bakım maaşı bakiye takibi SMS yolu ile de gerçekleştirilebiliyor. Maaşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne "BAKIYE" yazıp, 4747'e SMS atarak sorgulamayı gerçekleştirebiliyor. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil ediliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini yapabiliyor.

Evde bakım maaşı kaç TL?

Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşlarına yapılacak zam oranı, asgari ücret zammıyla birlikte netlik kazandı. Evde bakım maaşı 2706'dan 3340'a çıktı.

Evde bakım maaşı alabilmek için şartlar nelerdir? 

Evde bakım maaşından yararlanabilmek için, başvuru yapan vatandaşın en az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olunması ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Sağlık kurulu raporunda mutlaka 'ağır engelli' ibaresinin yer alması gerekmektedir. Yüzde 50'den daha düşük engelli olanlara ise evde bakım maaşı ödenmemektedir. Bu yardımdan hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler yararlanabilmektedir.

Bu konuda son yapılan değişikliklerle de üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor. Yine yapılan değişiklikle engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için engelli sağlık raporunda 'özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir' ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını evde bakım yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda 'tam bağımlı' ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakını yardım alabiliyor.

Editör: TE Bilisim