Dünya liderleri Antalya'daki G-20 zirvesinde bir araya geliyor. 13 Kasım'da Paris'te gerçekleşen terör saldırıları, zirvenin küresel ekonomi ve göçmen krizi ağırlıklı gündemini bir anda terörle mücadeleye çevirdi. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği zirveye ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping gibi liderler de katılıyor. Dün Viyana'daki uluslararası müzakerede Suriye'de geçiş süreci için takvim belirlenmişti. Yarın sona erecek G-20'deki Suriye temasları da kritik önemde... İşte dakika dakika G-20 zirvesi:

 

21.00- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.

19.26- Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu resepsiyon veriyor.

18.29-  Başbakan Ahmet Davutoğlu, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile bir araya geldi.

18.15- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya geldi.

18.05- Beyaz Saray'dan Obama-Putin görüşmesine yönelik açıklama geldi. Açıklamada, liderlerin Suriye konusunda görüştüğü belirtildi.

17.40- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

17.10-  ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin, G-20’nin ilk molasında yarım saati aşan bir görüşme yaptı. Fotoğrafı, Rusya’nın G-20 şerpası Svetlana Lukaş paylaştı.

16.41- Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ikinci oturumunda konuştu. Erdoğan, konuşmanın basına açık bölümünde terörün barış ve güvenliği tehdit ettiğine vurdu yaptı. Erdoğan, G-20'deki ilkleri ise şu sözlerle anlattı: “Dönem başkanlığımızda, G20 bazı önemli ilkleri gerçekleştirdi. Bu yol ilk defa enerji bakanlarımız bir araya geldi. Enerjiye erişim konusunda bir eylem planında mutabık kaldılar. Yine bu yıl 2011’den bu yana ilk kez tarım bakanlarımız bir araya geldi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli sorunlardan olan gıda ve israf G20’nin gündemine girmiş oldu. "

16.40- Antalya’ da G20 zirvesine katılan liderler, Ankara, Paris ve diğer terör saldırılarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

15.50- G-20 Zirvesi'nde günün en çok paylaşılan fotoğrafı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama'nın bu fotoğrafı oldu.

 

 

14.40- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Antalya'ya geldi. Davutoğlu, daha sonra eşi Sare Davutoğlu ile G20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Belek'e hareket etti.

14.15- Antalya'da liderler toplantı için bir araya geldiği sırada, G-20 liderlerini protesto etmek isteyen bir grup slogan attı.

13.48- Liderler zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi.

 

 

13.44- Liderler toplantıların yapılacağı salona geçiş yaptı. Obama ile Merkel yanyana yürüdü. Hindistan Başbakanı Mondi ve İngiltere Başbakanı David Cameron sohbet ederken görüldü.

13.29- Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Barack Obama'yı karşıladı. İkili bugün üçüncü kez el sıkışmış oldu.

13.15- Cumhurbaşkanı Erdoğan liderleri karşılamaya devam ediyor. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i karşıladı.

13.04- Avrupa Konseyi Başkanı Tusk şunları söyledi: "(Paris'teki terör saldırıları) Bir şeyin altının çizilmesi gerekiyor. Bu saldırıları, ılımlı Suriye muhalefeti yapmadı. DAEŞ üstlendi bu saldırıları. G20'de tüm liderlere tüm eylemlerinde DAEŞ'e odaklanmalarını söyleyeceğim."

 

 

12.55 - Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile G20 Liderler Zirvesi kapsamında ortak basın toplantısı düzenlendi. Paris saldırılarının sorumluları ile sığınmacıların ve iltica talebinden bulunanların aynı kefeye konulamayacağını belirten Juncker, Avrupa'nın sığınmacılar konusundaki yaklaşımını değiştirmeye ihtiyaç görmediklerini söyledi.

12.10 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, liderleri karşılıyor. Bu karşılamayla G-20 resmen başladı.

12.05 - ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile basın toplantısı sırasında hem IŞİD hem de DAEŞ kısaltmalarını kullandı. Bu ne anlama geliyor?

12.01 - Erdoğan-Obama ortak basın toplantısı sona erdi. Uluslararası toplumun "kolektif bir terörizmle" karşı karşıya kaldığını belirten Erdoğan, "Teröre karşı keskin tavır alacağız" dedi. Obama da "Terör saldırıları bütün insanlığa karşı yapılmıştır" ifadesini kullandı.

11.57 - Almanya Başbakanı Angela Merkel Antalya'ya vardı.

11.51 - Erdoğan ve Obama görüşme sonrası ortak açıklama yapıyor.

11.40 - 1 saat 20 dakika olarak planlanan Erdoğan-Obama görüşmesi, 1 saat kadar sürdü.

 

 

11.35 - Zirve kapsamında, "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla gerçekleşti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç var" dedi.

11.30 - İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Antalya'ya geldi. Renzi'yi Antalya Havalimanı'nda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci karşıladı.

11.20 - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, "G20 Zirvesi" için Türkiye'de bulunan ülke liderlerine açık mektup gönderdi. Görmez, "Bulunduğunuz otellerin pencerelerinden seyr-u-u temaşa ettiğiniz Akdeniz, nice mülteciye mezar oldu. Nice bebek cesetleri insanlığın vicdan ve merhametiyle beraber kıyıya vurdu" dedi.

10.48 - Reuters: Dünya liderlerinin katılacağı G-20 zirvesine Paris saldırıları damga vurdu. Obama, Suudi Kralı Salman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Türkiye ve Suudi Arabistan, ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyondaki müttefikleri.

10.40 - Erdoğan-Obama görüşmesi başladı.

 

 

10.30 - Antalya'da Belek turizm bölgesinde yapılan G-20 Zirvesi'ne, talep ve eleştirilerinin yazılı olduğu mektup götürmek için kent merkezinden yola çıkan Halkevleri ve Öğrenci Kolektifi'nin 4 üyesi, gözaltına alındı.

10.07 - Rusya'nın G-20'deki şerpası Svetlana Lukaş, Paris saldırıları sonrası zirveden bir terörle mücadele bildirisi çıkıp çıkmayacağı sorusuna "Kesinlikle çıkacak" cevabını verdi.

9.55 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel uçakla Antalya Havalimanı’na indi.

9.35 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin resmi açılışı öncesinde İş 20 ve Emek 20 Oturumu'nda konuştu. "İşverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın" dedi.

6.58 - ABD Başkanı Barack Obama, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere saat 06.58'de Antalya'ya geldi.

Editör: TE Bilisim