Yaklaşık 2 milyon esnafı ilgilendiren Esnaf Ahilik Sandığı kurulmasına ilişkin düzenleme TBMM Başkanlığı’na sunulurken, sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntılar da belli oldu.

Esnaf sandığa 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren prim yatırmaya başlayacak. Esnafın ödeyeceği aylık prim tutarı 35.55 lira olacak. İşyerini kapatmak zorunda kalan veya iflas eden esnaf, sandıktan işsizlik maaşını 2020 yılından itibaren alabilecek.

EN DÜŞÜK 35 LİRA OLACAK

Önceki akşam TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde yer alan düzenlemeye göre, Ahilik Sandığı için İşsizlik Sigortası Kanunu’na ekleme yapılacak. Sandık, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yönetilecek. Sandığın esas geliri esnaf ve devlet tarafından yatırılacak primlerden oluşacak. Sandığın açık vermesi durumunda devlet ayrıca katkı sağlayacak.

Esnaf sandık için prime esas kazancının yüzde 2’si oranında prim ödeyecek. Prime esas kazanç tutarı brüt asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında olmak üzere esnafın kendisi tarafından belirleniyor. Bu durumda ödenecek prim tutarı aylık 35.55 lira ile 266.62 lira arasında değişecek.

1422 TL MAAŞ

primlerini asgari ücret üzerinden yatıran esnaf işini kaybettiğinde ayda 711 lira maaş alacak. Primlerini asgari ücretin iki katı veya daha fazla kazanç üzerinden yatıran esnaf ise ayda bin 422 lira maaş alabilecek.

İLK MAAŞ 2020'DE

3 yıl içinde 720 gün prim ödeyenlere işsiz kalınan dönemde 6 ay, 900 gün prim ödeyenlere 8 ay, bin 80 gün prim ödeyenlere ise 10 ay süreyle maaş ödenecek. Yasalaşma sürecinde aksama yaşanmaz ve bu yıl temmuz ayında primler toplanmaya başlanırsa, sandıktan ilk maaş ödemeleri 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren başlayacak.

 

Kaynak: Habertürk

Editör: TE Bilisim