ŞEHRİVAN ÖZEL HABER - Koronavirüs süreciyle birlikte İran ile ticari ilişkilerin minimum seviyeye düştüğü süreçte, kontrollü bir şekilde sadece tren ile getirilen meyve ve sebze sevkiyatı sürerken Bakanlığın aldığı flaş bir karar Vanlı tüccarı ciddi kayıplara uğrattı.

Türkiye’nin İran ile sınır ticareti yaptığı en önemli il olan Van’da iki ülke arasındaki en önemli ticaret kalemlerinin başında gıda ürünleri geliyor. Özellikle bahar ayları ile birlikte İran’dan gelen sebze ve meyveler ticaretin büyük bölümünü oluştururken bahar ayları ile başlayan karpuz ticareti yazın ortalarına kadar devam ediyor. Türkiye’de piyasaya sürülen ilk karpuzların giriş noktası olan Van’da yaşanan sirkülasyon bu yıl da koronavirüs salgını nedeniyle asgari düzeyde yapılmaya devam ederken Ticaret Bakanlığı’ndan flaş bir hamle geldi. Bakanlık 15 Mayıs 2020 tarihinde gece yarısı yayınladığı bir tebliğ ile karpuzdaki ithalat vergisini yüzde 300 oranında artırdı. Bir anda uygulanan o zam, uzun süredir ticaret yapan ve halihazırda tonlarca karpuzu Van’a getiren tacir-tüccarı adeta iflasa sürükledi. Kapıdan geçirilip kente getirilen karpuzlar Van garında adeta çürümeye terkedildi.

SINIR TİCARETİ YAPANLAR İSYANDA!

Kente sebze ve meyve girişi yapmadan önce ürünleri alan, bu alım öncesi beyan açan, analiz-tahlil yaptıran, ilgili kurumlar nezdinde tüm inceleme ve onayları alan tüccarın daha önceden kente getirdiği karpuz bile o zamdan etkilendi. Durum sonrası o karpuzların vergisini ödeyemediği için mallarını Van garında bekleden ve mağduriyetinin giderilmesini isteyen tüccarlar günlerdir yaptığı çağrılara rağmen bir türlü çözüm alamadı.

GETİRDİKLERİ KARPUZ ELLERİNDE PATLADI! ZARAR ÇOK BÜYÜK…

Konuyla ilgili olarak ilgili kurumlara giden, Van Ticaret ve Sanayi Odası nezdinde girişimler yapan esnaflar, sorun çözülmeyince adeta isyan etti. “Vanlı esnaflar mağdur iflasın eşiğinde Adanalısı antalyalısı esnafını korurken bize kim sahip çıkacak? Lütfen Vanlı esnafların sesini duyun duyurun.” diyerek tepki gösteren tüccarlar, bugün de neredeyse bir haftadan fazladır Van’da bekletilen karpuzları yere dökerek tepki gösterdi.

VAN TSO BAŞKANI TAKVA DA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan bir gecede gelen ve en çok da Vanlı tüccarı etkileyen kararı Van TSO başkanı Necdet Takva’dan da tepki gecikmedi. Kendisine de başvuran esnafın durumu için girişimlerde bulunan Takva, konuyla ilgili olarak Bakan Ruhsar Pekcan’ı da etiketleyerek konuyla ilgili durumun yaşattığı kayba dikkat çekti: “Ayın 15’i gece yarısı; Ticaret Bakanlığı tebliğ yayınlıyor. Karpuz ithaline gözetim uygulanıyor. Vergi yüzde 300 artıyor. İthalatçı güvenmiş önceden malı almış, kapıdan giriş yapmış, özet beyan açmış, analize gitmiş, sonuç doğru çıkmış! Şimdi yeni tarifeden ödeme yap deniyor.”

ÇELİKTAŞ: BU ZULÜMDÜR!

Öte yandan konuyla ilgili tepki gösteren bir diğer isim ise Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş oldu. Çeliktaş, konu ile ilgili olarak bir paylaşım yaparak şu ifadeleri kullandı: Karpuz İthalat izni vereceksin. Getirilmesi için Devletin Aracını tahsis edeceksin. Ürün geldikten sonra gece yarısı % 300 oranında bir vergi artışı yapacaksın. 3000 ton Milli servet ürününü vagonların içinde çürümeye terk edeceksin. Bu bir zulümdür. Mükellefler devletin kanunlarına güvenerek uluslarası ticaret yaparlar. Bir Hukuk devletinde böyle bir tebliğ yapılırken başlamış işlemlerin göz önünde bulundurulması gerekir.Bir tebliğ uygulanırken başlamış işlemler nazara alınmaz ise bu tebliğ değil TUZAK olur!" (Şehrivan Gazetesi)

Editör: TE Bilisim