Merkez Bankası, kur korumalı TL vadeli mevduatlar için kullanılacak döviz kurlarını açıkladı. Buna göre; Dolar/TL alış 12.34, satış ise 12,37 olarak belirlendi. Euro/TL ise alış 13,91 satış ise 13,93 olarak açıklandı.

İŞTE DÖVİZ KURLARI İÇİN ALIŞ VE SATIŞ RAKAMLARI

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT HESABI SİSTEMİ NASIL OLACAK?

"Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü dün itibarıyla devreye alındı. Vatandaşlar, bankalardan hesap açacak. Vadeler 3,6,9 ve 12 ay olabilecek. Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Vade sonunda faizli bakiye ödenirken, Merkez Bankası'nca yayınlanan o günkü kur seviyesine bakılacak. Kur seviyesi faizden yüksekse ona göre ödeme yapılacak. Faiz oranı üzerindeki döviz farkı TL olarak yansıtılacak. Vade bozulursa hesap vadesiz hesaba dönüşecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yeni sisteme ilişkin ayrıntıları paylaştı. Açıklamada, birikimini TL mevduatta değerlendirilen vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Başkan Erdoğan'ın açıkladığı kur korumalı TL vadeli mevduat ürünün devreye alındığı duyuruldu. Buna göre, ürün gerçek kişilerse TL vadeli hesaplar üzerinde işlenecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Yeni finansal enstrümanın cazibesini artırmak için üründen stopaj da alınmayacak. Şu anda 6 aya kadar olan mevduatlardan yüzde 5, bir yıla kadar olanlardan da yüzde 3 stopaj alınıyor.

KUR FARKI HESABA YATACAK

Kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası her gün saat 11:00'de döviz kuru yayınlayacak. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak. Hesap 3,6,9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup, minimum faiz oranı Merkez Bankası politika faiz oranı (yüzde 14) uygulanacak. Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Vade dolmadan hesaptan para çekilirse hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışma yapılıyor.

Editör: TE Bilisim