Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Öncesi Çalışmaları hızlandırılan Torba Yasa Tasarısı Seçim Sonrası Meclis'in tatil edilmesiyle durmuştu. Meclisin yeniden açılmasıyla Torba Yasa Kanunu yeniden görüşülmeye başlanan Torba Yasa Karara bağlandı. İşte Torya Yasa'da Kabul Edilen veya Edilmeyen Maddeler...

Meclis ise dün Torba Yasa Kanunu konuşmak için tekrardan açıldı. Çoğu kişiyi ilgilendiren Torba Yasa Kanunu ise çoğu vatandaş tarafından merak ediliyor. Torba Yasa Kanunu'nda ise MTV Borcu, Vergi Borcu Afları, SGK-SSK Borçlanması Afları, Taşeron İşci Düzenlemesi, GSS ve BAĞ-KUR Borçlanması, Trafik Borçları Afıı gibi konular ise en çok merak edilen konular oluyor.

Torba Yasa ile ilgili En Çok Merak edilen sorular ve detaylar ise hurriyet.com.tr'de olacak.

Biz ise sizler için bu haberimizde Torba Yasa Kanunu'nun Şartlarının Neler Olacağı, Torba Yasa Kanunu Görüşmelerinde Son Şartların Neler Olacağı, Meclis'te Torba Yasa Son Kararların Neler Olduğu, Torba Yasa Maddeleri Belli Olup Olmadığı gibi konulara cevap bulacağız.

Torba Yasa Kanunu Meclis'te Dün Tekrardan Görüşülmeye başlandı. Torba Yasa Mesaisi Yapan Meclis'in Kısa Süre İçinde Torba Yasa Tasarısını Herhangi bir Karara Bağlaması bekleniyor.

Toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba tasarının yasalaşmasında sona gelindi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren, taşeron işçiye, madenciye önemli haklar getiren düzenleme için TBMM Genel Kurulu bugün olağanüstü toplanacak. Tasarının 126 maddesi kabul edilmişti, kalan 21 maddenin bugün tamamlanması planlanıyor. Genel Kurul ayrıca, 3 tasarı ve 1 kanun teklifini daha ele alacak. Meclis'in 10 Eylül'den itibaren tatile girmesi bekleniyor. İşte torba yasayla gelecek düzenlemeler haberimizin devamında olacak.

20 MİLYON İNSANA İLAÇ OLACAK

Yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasa için geri sayım başladı. Emekliden esnafa, öğretmenden taşeron işçiye kadar pek çok kesimin beklediği torba tasarı için takvim belli oldu. 7-8-9 Eylül'de kalan maddeler tamamlanacak.

Vergi, prim, ceza gibi borçlara yapılandırma imkanı getiren, taşeron işçilere ve madencilere önemli haklar sağlayan düzenleme, 1 Ekim'e kalmadan yasalaşacak. Torba tasarının, 62'nci Hükümet'in güven oylamasının ardından yasalaştırılması planlanıyor. İlk 5 bölümü kabul edilen torba tasarının kalan 6'ncı bölümü 7-8-9 Eylül günleri ele alınacak. İşte torba yasanın getirdiği bazı düzenlemeler:

ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK

* 40 bin öğretmen ataması yapılacak.

* Prim borçları yapılandırılacak. Gecikme zammı ve faizleri silinecek. Taksitle ödenecek borç anaparasına yüzde 1.05-1.15 arasında ekleme yapılacak.

* Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ve trafik cezası olan 6 milyon taşıt sahibine ödeme kolaylığı sağlanacak. Vergi cezaları silinmeyecek.

* Vergi asılları ve cezaların tümü yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

* 120 liranın altında kalan trafik cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

* 12 liranın altındaki karayolu geçiş ücreti cezası alınmayacak.

* İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak. (Takvim)

Hükümetten emekliye müjdeli haber!

28 Ağustos'tan sonra görüşmeleri tamamlanacak olan torba yasa tasarısı, emeklilerin ve yaşlıların da yüzünü güldürecek.

Hükümetten emekliye müjdeli haber!

Çok yakında yasalaşacak olan tasarıya göre, 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazla yapılan ödemeler geri alınmayacak. Çalışan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarına da yapılandırma imkanı sunulacak.

FAİZLERİN TAMAMI SİLİNECEK

Emekliler eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ama emekli kendine ait bir işyeri açarsa emekli maaşından yüzde 15 oranında kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi ödemeyen binlerce emekliye çıkarılan borçların faizleri silinecek.

Doğan Haber Ajansı'nın Haberine Göre ;

Kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri tamamlandı. Soma'daki faciadan sonra madencilere, esnaftan öğretmene, taşeron işçiden emekliye kadar yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri içeren tasarı, 99 günün ardından Genel Kurul'da kabul edildi.
3 Haziran 2014 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan ve 37 günlük görüşmenin ardından 10 Temmuz günü komisyondan geçen 'Torba Kanun' 15 Temmuz günü Genel Kurula geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 13 Ağustos tarihinde TBMM'nin 1 Ekim'e kadar tatil kararı almasının ardından 'Torba Kanun' görüşmeleri yeni yasama yılına bırakılmıştı. Ancak AK Parti'nin Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından kanun tasarısı görüşmeleri geçtiğimiz pazartesi günü tekrar kaldığı yerden devam etti. 148 maddeden oluşan 'Torba Kanun' 99 günün ardından bugün 231 kabul,17 ret oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 

TASARI DA NELER VAR

Genel Kurul'da kabul edilen 'Torba Kanun'a göre artık yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Yeraltı işlerinde bir gün bile çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklar. Yeraltındaki çalışma süresi haftada en fazla 36 saat olacak, günlük çalışma süresi ise 6 saati geçemeyecek. Yeraltın madenlerinde çalışan işçiler için emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek. Tüp bebek deneme sayısı 2'den 3'e yükseltilecek. Vergi, prim, ceza gibi borçlar yapılandırılacak. Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak. Vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, bir kişiye istihdam sağlanacak. Maden kazasında hayatını kaybedenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak. 31 Aralık 2014 tarihine kadar ise 35 bin öğretmen atanacak. 

GENEL KURUL'DA 'TORBA KANUN' YORGUNLUĞU

TBMM Genel Kurulunda görüşülen 'Torba Kanun' tasarısı görüşmelerinde yorgun düşen bazı AK Partili milletvekilleri uyuya kaldılar.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinin kanunlaşması için dün saat 14.00'da toplandı. Görüşmeler gece geç saatlere kadar sürünce AK Partili milletvekilleri yorgun düştü ve uyuya kaldılar.

Editör: TE Bilisim