ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL - Fuarcılık işine halı sahada başladı. Yıllarca yapılan tüm fuar organizasyonlarının içinde bulundu. En sıkıntılı zamanlarda bile yılda en az bir kaç fuar yapmak için büyük mücadele verdi. Bölgenin zorlu süreçlerden geçtiği bir dönemde ve ziyaretçilerin dibe vurduğu süreçlere rağmen pes etmedi. Azim başarı getirdi. Son Turizm ve Seyahat fuarına 40 bin civarında ziyaretçi katıldı. Batıdan ve İran’dan önemli katılımcılar vardı. Son fuar hem mutlu etti hem de Van’ın turizmi adına umut verdi.

 

Van'da daha önce düzenlenen fuarlara yeterli ilgi göstermeyen batı illeri, bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Turizm ve Seyahat Fuarı’na adeta akın etti. 35 ilin Kültür Turizm Müdürlüğünün dışında 30 kentten gelen firmalar fuarda stant kurdu. 1 ay öncesinden Van’da otel rezervasyonu yapan firmalar ve vatandaşlar Van’da boş yer bulmadı. Kent için ekonomik katma değeri yüksek olan Van fuarları önümüzdeki yılda son sürat devam edecek. 2018 yılında Van’da 3 kongre ve 6 fuar yapılması planlanıyor. Halı sahalardan başlayıp bölgenin en büyük fuar merkezlerinde yapılan fuarların geçmişten bu yana hep içinde olan Ajans Asya Fuarcılık yetkilisi Süleyman Güler, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 8. Turizm ve Seyahat Fuarı’nı Şehrivan Gazetesi aracılığı ile değerlendirdi. Güler, son dönemlerdeki huzur ortamının getirdiği getirileri ve Van’ın bekleyen fuarları anlattı... Dünden bugüne gelinen noktayı ve bundan sonra yapılması gerekenleri tek tek anlattı.

 

 

GÜLER: ISRARLA OLACAĞINA İNANDIK

İlk olarak zor süreçlerde fuar yaptıklarını ifade eden Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Fuarı değerlendirmeden önce fuarın geçmişiyle ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. İlk turizm fuarını yaptığımız zaman Altaylı Halısaha da fuar yapmıştık. 21 firma ile zor şartlar fuarı gerçekleştirmiştik. Sonraki süreçte gerek yaşadığımız deprem gerekse de bölgede yaşanan gelişmelerin hiç birine takılmadan ısrarla bu işin olacağına inanarak devam ettirdik. Allah’a şükür bugüne kadar geldi.” Dedi.

 

“İLK 3 FUAR ARASINDA YER ALIYORUZ”

Van turizm fuarının Türkiye’deki ilk 3 fuar arasında yer aldığını aktaran Güler şöyle devam etti: “Türkiye’de 8-10 tane turizm temalı fuar gerçekleştiriliyor. Bizim fuarımızda bunların içinde ilk 3’e girmiş durumda. Fuarda da bunu gördünüz. Diğer fuarları organize edenler yönetim olarak buradaydı. Bu da ayrıca sevindiricidir. Çünkü ciddiye alındı artık. Büyüyerek gelen bir fuar var. Bu da bizim için çok sevindirici oldu. Herkes bunu kabul etti. EMİTT ile Travel Türkiye’den sonra üçüncü büyük fuar Van Turizm ve Seyahat Fuarı. Onların belli bir trendi var. Buna yaklaşmış ya da trende ulaşmışlar. Van fuarı ise gelişebilecek ve daha büyük pazarlara ulaşabilecek bir fuar olduğu için bize bunu yansıtıyorlar.”

 

 

GÜLER: EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALDIK

Fuar öncesi 6 ay boyunca çalıştıklarını söyleyen Güler, “Fuara gelecek olursak bu yıl yaklaşık olarak 6 ay boyunca hiç durmadan çalıştığımız ve hazırlık yaptığımız bir fuardı. İlimiz ve bölgemizin potansiyelini bilerek çalışıyorduk. Türkiye’nin 81 bir ilini birebir ziyaret ederek, turizm duayenleri ile görüşerek fuara ve Van’a davet etik. Bu kapsamda Van’ı tanıttık. Allah’a şükür emeğimizin karşılığını da fuarda almış olduk.” İfadelerini kullandı

 

ANADOLU ATEŞİ BİR İLK OLDU

Fuar içinde düzenlenen etkinliklerle ilgili de konuşan Güler şöyle devam etti: “Fuar içinde yaptığımız etkinlikler oldu. Daha önce üniversitemizin düzenlediğini ‘Ödüllü En Güzel Van Kedisi’ yarışmasının bu yıl ikincisini fuara denk getirerek düzenledik. Bu da geniş bir yankı buldu. Malumunuz Sayın Valimizin ve Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla Anadolu Ateşi’ni Van’a getirdik. Bu da Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa sahne aldı. Çok renkli ve güzel geçti. Herkes çok memnun kaldı. Özellikle İranlıların çok büyük bir ilgisi ile karşılaştık. Oradaki insanların yüzde 50 İranlı ziyaretçilerdi. Bu da bizim açımızdan sevindirici oldu.”

 

 

“İRANLILARA ÇEKİLİŞLE TATİL VERİLDİ”

İnci Kefali Festivali’nin ikinci kez düzenlendiğini ifade eden Güler, “Vanlılar olarak biz sadece tandırda ya da fırında balık olduğunu biliyorduk. Meğer 10 çeşide yakın yenilebilir çeşidi varmış. Onu da görmüş olduk. Gerçekten hem ulusal hem de yerel basın bunu çok gündeme getirdi ve renkli görüntüler ortaya çıktı. Bunun dışında fuar boyunca İranlılara bir tatil çekişilişi yaptık. 100 İranlı vatandaşa çeşitli tarihlerde Van’da 2 gün boyunca otel konaklama çekilişi yaptırdık. İranlılar ne zaman isterlerse oteller ile görüşecek ve bu doğrultu da Van’da 2 günlük tatil yapabilecekler. Bu da İran’da büyük bir yankı uyandırdı. Bu çekiliş insanların fuara daha fazla katılmasına olanak sağladı.” Dedi.

 

GÜLER: KATILIMCILARA VAN TURU YAPTIK

Katılımcı firmalara Van turu yaptıklarını kaydeden Güler şu ifadeleri kullandı: “Son günde bildiğiniz gibi Flamingo gözlem günü ve festivali yapıldı. Sayın valimizin talimatıyla bunu da fuara denk getirdik. Çokta güzel oldu. Dışardan gelen insanların o güzelliği görmesi çok farklı bir olaydır. İnsanlar çok memnun kaldılar. Bir her sene bir de geleneksel hale getirdiğimiz, il dışında gelen misafirlerimize Van turu yaptırıyoruz. Bu yılda Edremit’te Van kahvaltısını misafirlerimize ikram ettik. Akdamar Adası’nı gezdirdik. İnsanlar buraya çok hayran kaldılar. Katılımcılar önümüzdeki yıl yine fuara katılmak ve Van’ı daha çok gezmek istediklerini söyledi.”

 

 

“VAN’IN CAZİBE MERKEZİ OLDUĞUNU GÖSTERECEĞİZ”

4 günün dolu dolu geçtiğine dikkat çeken Güler, “4 gün dolu dolu, renkli, güzel ve herkesin memnun olduğu bir fuar oldu. Her yıl yaptığımız fuarlarda sonra şunu diyoruz. Bu sene güzel oldu ama seneye bunu daha da uluslararası arenaya taşıyarak, büyüterek, daha yankı uyandıracak hale getirerek yapacağız. Van’ın turizm için bir cazibe merkezi olduğunu inşallah tüm Türkiye ve Ortadoğu’ya göstereceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

İRAN, VAN’IN FARKINA VARDI

Fuar öncesi konulan hedefleri ve gerçekleşme oranı bilgilerini de veren Güler şöyle konuştu: “Fuardan önce belirlemiş olduğumuz hedefler vardı. Bazı hedeflerimizi tutturduk hatta geçtik. Bu hedeflerden bazılarına yaklaşıktık, bazılarını ise yakalayamadık. Bunları kendimizce de değerlendireceğiz. Fuarımıza 102 firma katılım sağladı. Bunların 65 tanesi dışından geldi. Bu çok önemlidir bizim için. Dışardaki insanların Van denildiği zaman duraksamasından, 65 ilin, firmanın ve kurumun katılmasını anlamlı görüyoruz. İran’dan 14 tane firmamız geldi. İran’dan özellikle ticaret odaları ve belediyelerin kurumsal olarak katılması önemlidir. Artık İran’dan Tebriz, Urumiye, Erdebil artık Van’ın potansiyelinin farkına vardı. Şimdiye kadar firma göndermeyen illerin odaları ve belediyeleri ile burada tanıtım yapması da önemli bir gelişmedir.”

 

 

FUARI 40 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ!

Yapılan etkinliklerin İranlı turistleri fuara çektiğine dikkat çeken Güler, “23 firmamız yerel ve ulusal firmaların temsilcilikleri olarak fuara katıldı. Biz ziyaretçi hedefimizi 50 bin olarak koymuştuk ama 40 bin ziyaretçimiz oldu. İran’dan 4 bin civarında ziyaretçi çekti. Bu da bizim için ayrı bir anlam ifade ediyor. Biz şimdiye kadar Van’a gelen İranlıları fuar alanına çekemiyorduk. Özellikle Anadolu Ateşi ve tatil çekilişi İranlıları fuara çekti.” Dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN EN İYİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ”

Fuarla birlikte aynı tarihte turizm kongresinin de yapıldığını söyleyen Güler şu ifadeleri kullandı: “Bu kongremiz uluslararası bir kongreydi. Doğu ve Güneydoğu’da şu ana kadar bir turizm kongresi yapılmamıştı. İlk olması nedeniyle hem riskliydi hem de önemliydi. Bizimle birlikte aynı tarihte, Mersin, Muğla, İzmir, Bodrum’da bunlarda da aynı temalı kongreler vardı. Biz şöyle düşündük. Aynı tarihte olmasından dolayı bu illerin olduğu yerde Van’a kimse gelmez. Ancak bir rekor oldu. 400 başvuru oldu. Bunların içinde 267 tane bildiri kabul edildi ve 4 gün boyunca bu bildiriler okundu. Bunların 62 tanesi farklı illerden geldi, 5 tanesi yurt dışından, 11 tane bildirisi ise kamu ve özel sektörden geldi. Bu sayede katılım oranıyla Türkiye’deki en önemli kongrelerden bir tanesi gerçekleşmiş oldu. Yapıldığı bölge itibariyle önemli bir kongreydi.”

 

GÜLER: ARTIK ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ

Van’ın fuar ve kongrelerde daha da ileriye taşımak istediklerini belirten Güler, “Van’ın fuarlar ile anılması güzel, kongreler ile anılması daha da güzel. İlimizin kalkınmasında ve markalaşmasında çok önemli bir yere sahip. İkisini de kazasız belasız atlattık. Artık önümüzdeki dönemlere bakıyoruz. Artık nasıl daha ileriye taşıyabiliriz onun hesaplarını yapıyoruz.” Diye konuştu.

 

FUAR DÖNEMİNDE OTELLERDE YER KALMADI

Van’da konaklama sorunu yaşandığını söyleyen Güler şöyle devam etti: “Fuar öncesi son bir ay biz enerjimizi sadece gelen misafirlere yer bulmaya harcadık. Çünkü yer konusunda sıkıntılar yaşandı. Fuar dönemlerinde bu sorunu sürekli yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu fuarın dışardan getirdiği 1,5-2 bin civarında insan var. Bunun dışında ziyaretçi olarak gelmek isteyen çok sayıda insan oldu ancak yer sorunundan dolayı insanlar gelemedi. Bu bir yönüyle üzücü ancak bir yönüyle de sevindiricidir. Van’da otellerde yerin kalmaması ve otellerin tamamının dolu olması sevindiricidir. Bu tür etkinliklerin olmasıyla bölgeye yatırım gelecek, konaklama yatırımları yapılacaktır. Bu böyle devam ederek gidecektir. Van turizmde bir marka şehir olacaktır. Biz sloganımızda da söylüyoruz. Medeniyetin beşiği, turizmin başkenti oluyor.”

 

 

“5 BİN KİŞİ DIŞARDAN GETİRMELİYİZ”

Fuarlarda tüm kentin faydalandığını ifade eden Güler, “Fuarlarda bildiğiniz gibi taksiciden ayakkabı boyacısına, restorandan diğer sektörlere kadar herkes faydalanıyor. Bizim bunların sayısını çoğaltmamız gerekiyor. Uluslararası hale getirmemiz gerekiyor. Her fuarımızı il dışından ve yurtdışından 5 bin kişi getirmemiz gerekiyor. Bu şekilde yolumuza devam ediyoruz. Birkaç yıl içinde inşallah fuar tam oturduğunda artık il dışında 5 bin kişi gelecektir.” İfade etti.

 

GÜLER: NİTELİKLİ ZİYARETÇİ ÇEKMELİYİZ

“İnsanlar fuarlarda genel olarak çok fazla ziyaretçi görmek istiyor” diyen Güler şöyle konuştu: “Bu bazı fuarlar için lüzumlu olabilir ancak bazı fuarlar için ise zarardır. Fuarların ortalama açık kalma süresi 8 saattir. 8 saatte bir firmadaki yetkili kişinin görüşebileceği insan sayısı 25’tir. Siz 25 fazla insanla görüşme yaptığınız zaman bu sağlıklı bir iş görüşmesi olmuyor. Biz fuarları yaparken hedef tahtımıza şunu koyuyoruz, biz ne kadar nitelikli ziyaretçi çekebiliriz. Çünkü milyonlarca insanda gelirse orada bağlantı yapılmadıysa, ajandalar kayıt alınmadıysa fuarın çok ziyaret edilmesi katılımcıyı çok ilgilendirmiyor. Katılımcı bir sonraki fuara da sıcak bakmaz. Bu tarım fuarında da böyle.”

 

“ALICI İLE SATICIYI BULUŞTURMALIYIZ”

Fuarlarda alıcı ile satıcıyı buluşturmak istediklerini kaydeden Güler, “Biz bazı fuarlarımızı bilerek ziyaretçi sayımızı mümkün mertebe az tutmaya çalışıyoruz. Vatandaş oraya bağlantı yapmaya geliyor, ancak insanların gelip vatandaşı rahatsız etmesi buna engel oluyor. Bunu yavaş yavaş oturtuyoruz. Tarımda bunu nispetten yaptık. Perşembe-Cuma genelde bağlantı yapan insanlar geliyor. Cumartesi-Pazar ise daha ok halka yönelik etkinlikler oluyor. Turizmde de bunu önümüzdeki yıllarda yapacağız.” Dedi.

 

BÖLGENİN ENERJİSİ ÖN PLANA ÇIKACAK

“Fuar yaparken sadece fuar yapalım diye yapmıyorsunuz.” Diyen Güler, fuarla ilgili tüm detayların ölçülüp biçilmesi gerektiğine değindi. Güler şöyle devam etti: “İnşaat fuarı yapmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi birkaç yıldı inşaat ilimizde ve bölgede durmuştu. İstediğimiz verimi ve fuarları bu süreçte yapamadık. İmarın açılmasıyla birlikte inşaatta bir canlılık var. İnşaat fuarını yine düşünüyoruz. Bölgemiz bir enerji bölgesi. Yenilenebilir enerji anlamında önemli bir potansiyel var. Yenilenebilir Enerji Fuarı düşünüyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bölgemizin bu potansiyelini hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bunun da zamanla tarım ve turizm fuarı gibi oturabileceğine inanıyoruz.”

 

ASYA-İPEKYOLU FUARI YENİDEN

2018’de yapılacak olan fuarlarla ilgili de bilgiler veren Güler, “İran’ın tekstil potansiyelini hepimiz biliyoruz. Gerek Van gerekse de bölgede tekstil ile ilgili yapılan yatırımlarda gelinen nokta sevindiricidir. Bunun pazarlamak ve değerlendirmek gerekiyor. Mart ayında İranlılarında burada olduğu bir tarihe denk getirerek bir Tekstil Fuarı deneyeceğiz. Potansiyeli zamanla nasıl ortaya çıkar bunu da göreceğiz. Biz büyük bir potansiyel getireceğine inanıyoruz. 2 yıldır yapmadığımız Van Asya İpekyolu Fuarı var. Bu sene bu fuarı yapacağız. Buna nasıl bir tema katarız ve nasıl uluslararası yaparız onun üzerinde çalışıyoruz. O fuarın bu yıl 22’ncisi yapacağız. Bu yüzden de farklı bir misyonda olmasını istiyoruz. Türkiye-İran ortak fuar haline getirmeye çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

GÜLER: İRAN’I DEĞERLENDİRMELİYİZ

Van’da bir mücevher fuarı da yapmak istediklerini söyleyen Güler şöyle devam etti: “Bölgenin gelişimine paralel, gelişebilecek sektörlerle ilgili düşüncelerimiz var. Bir mücevher fuarı düşünülebilir, bunun için bölgede potansiyeller var. Bilişim fuarı olabilir. Bunun için yine İran potansiyeli var. Bunlar hepsi zamanla olabilecek ve potansiyeli ortaya çıktıkça değerlendireceğimiz fuarlar olur.”

 

“ÜZERİNDE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”

Van’da alışveriş günlerini oturtmak istediklerini dile getiren Güler, “Bir alışveriş günleri oturtmayı planlıyoruz. Ancak bunu nasıl yapabiliriz, nasıl bir tema olur diye düşünüyoruz. Van’ı ve bölgeyi kapsayan yine İran’dan insanları çekebileceğimiz bir alışveriş günleri olması gerektiğine karar veriyorum. Hakkari, Muş, Bitlis, Ağrı, Iğdır gibi illerin katılabileceği, İran’dan yoğun katılımın olabileceği bir fuar düşünüyoruz. Markaların olduğu ve ucuza satıldığı, ilin ekonomisine de yapıldığı süre içinde canlılık katacak bir organizasyon olsun istiyoruz. Bu biraz üstünde çalışılması gereken bir çalışma.” Dedi.

 

GÜLER: HER AYA BİR FUAR

İran’ı nasıl çekeceklerini çözdüklerini ifade eden Güler şöyle devam etti: “Bölgeden nasıl insan getirebiliriz bunun içinde çalışmalar yapıyoruz. 2018’de bu tür hedeflerimiz var. Biz her aya bir etkinlik bırakarak, Van fuarlar ve kongreler noktasında bir merkez haline getirmeye çalışıyoruz. 2018’de yine turizm kongresi yapacağız ama bunun dışında 2 kongre daha yapmayı hedefliyoruz. Bunun üzerinde çalışmalar ve görüşmeler yapıyoruz. Allah izin verirse 2018’de 6 fuar, ve 3 kongreyle yılı tamamlamış olacağız.”

 

“VAN’IN KENDİNE HAS BİR CAZİBESİ VAR”

İnsanların daha önce korktuğu için Van’a gelmediği söyleyen Güler, “Van denildiği zaman bir hayranlık duyuluyor ve insanlar gelmek istiyor. Şu ana kadar gelmemelerinin sebebi bölgedeki huzursuzluk ortamıydı. Huzur olduğu zaman demek ki her şey olabiliyor. Bu yıl diğer illerden farklı çalışmadık. Her yıl yaptığımız çalışmaları yine yaptık. Belki de geçmiş dönemlerde daha fazla çalışıyorduk. Çünkü korkuyorduk insanlar gelmez diye. Bu sene biraz daha rahat çalıştık diyebilirim.” Diye konuştu.

 

GÜLER: RAHATLIK OLUNCA VAN’A GELDİLER

Huzur ortamıyla ilgili de konuşan Güler şu ifadeleri kullandı: “Şunu gördük ki huzur olduğu zaman her şey olabiliyor. Bu süreç böyle devam eder ve huzur ortamı gelişirse çok daha farklı ve bizim hiç ummadığımız fuar, etkinlik ve festivallerde çıkabilir. İnsanlar gerçekten geçmişe de gittiğimizde gelemediği içinin yandığını biliyorduk. İnsanların Van’a gelmek istediklerini Van’ı ve bölgeyi görmek istediklerini biliyorduk. Ama bölgenin kendine has sorunlarından dolayı insanları getiremiyorduk. Bu sene bu rahatlık olunca insanlarda Van’a geldiler.”

 

“İNSANLAR CANINI TEHLİKEYE ATMAZ”

Van’a gelen insanlara değer verdiklerini kaydeden Güler, “İnsanlar geldiği zaman değer veriyoruz, iyi bir ev sahipliği yapıyoruz. Bu belki bir etken ama eğer ki güvenlik olmazsa siz ne yaparsanız yapın insanlar gelmez. Çünkü insanlar canını tehlikeye atmaz. Bunun sancısını yıllarca çektik. Sadece turizm değil yatırımcı açısından da bu aynıdır. Allah’a şükür bunlar aşıldı ve insanların Van’a, bölgeye bakış açısı çok pozitif. Bu büyüyerek devam edecektir.” Dedi.

 

GÜLER: BU GÜNLERE KOLAY GELİNMEDİ

Van’ın fuarlara kolay gelmediğini söyleyen Güler şöyle devam etti: “Sadece fuarlarla değil daha farklı etkinliklerle de insanları nasıl getirebiliriz bunun çalışması içindeyiz. Amacımız Van’da 365 gün sirkülasyonun olduğu bir il haline getirmek. Turizm öyle bir şeydir. Bir sezon açık, bir sezon kapalı olduğu zaman randıman alamayabilirsiniz. Kış turizmi içinde neler yapılabilir bunun da çalışmasını yapıyoruz. Fuarlar bugünlere kolay gelmedi. Van’ın istikrarlı olarak devam ettiği tek şeyi fuarlardır. Sizde bunları takip ediyorsunuz. Biz hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık, vazgeçmeyi düşünmedik. Çünkü biz Van’a, Van’ın potansiyeline ve ülkemize inanıyor, güveniyorduk. Şu anda geldiğimiz noktada rakip illerimiz var, ekonomik anlamda bizden avantajlı olmalarına rağmen bizim yaptığımız fuarları yapamıyorlar. Bu da devam etmenin ve ısrarın neticesinde gelişen bir olaydır.”

 

“FUARLAR SAHİPLENMELİ” DEDİ

Tüm kesimleri fuara sahip çıkmaya davet eden Güler, “Herkesin fuarlara sahip çıkmasını varsa eksiklerimiz insanların sahip çıkma olgusu ile bize söylemelerini, bizleri yönlendirmelerini ve fuarlara sahip çıkmasını istiyoruz. Fuarları şu anda biz yapıyoruz ama hepimiz geçiciyiz. Muhakkak bizden sonra birileri gelip yapacaktır ama bunları oturtup Van’ın ekonomisinde, markalaşmasında bir yere getirmek önemlidir. Fuarlar biz yapıyorsak bile bu fuarlar Van’ındır. İsminde de olduğu gibi Van Tarım Fuarı, Van Turizm Fuarı diyoruz. EMİTT ya da Travel Türkiye illerin ismini kullanmıyor ama biz ısrarla Van’ın ismini kullanıyoruz. Çünkü Van’ın isminin markalaşmasını istiyoruz. Yarın fuar yapıldığında Almanya’dan bir katılımcı geldiği zaman Van Turizm Fuarının güzelliklerle gelen insanların akıllara kazınmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

GÜLER: HERKESE KAPIMIZ AÇIK

Güler konuşmasını şöyle noktaladı: “İyi niyet olduğu sürece her türlü eleştiriye açığız. İnsanların geçmişte yaptıkları eleştiriler ile her geçen gün üstüne koyarak bugünlere geldik. İnsan bazen kendi hatasını görmeye bilir ama dışardan bir göz hataları size söylediği zaman bunu ajandanıza kaydediyor ve dikkate alıyorsunuz. Bazı fuarlarda insanların beklediği ziyaretçi noktasında eksiklikler olabilir ama bunları bizim bilinçli yaptığımızdır. Geçen yıl bizim tarım fuarımıza 50 bine yakın insan geldi ama katılımcılar artık son gün şikayet ettiler. Çünkü iş yapamaz hale geldiler. Bal bile ilaçtır ama fazla bazen zararlı olabiliyor. İnsanların eleştiri yaparken, misyonun ve hedefin ne olduğunu bilerek bizleri eleştiri yapmasını istiyoruz. Fuarlar ve başarı Van’ındır. İyi bir fuarda kimse Süleyman’ı bilmez Van’ı bilir, aynı şekilde kötü olduğunda da Van denilir. Biz böyle yaklaşıyoruz. Hereksin de böyle yaklaşmasını istiyoruz. Herkese kapımız açık herkes fikrini bize söyleyebilir. İnsanlar fuara gelsin diğer iller ile fuarları karşılaştırsın ve ona göre de eleştirilerini yapsınlar.”

Editör: TE Bilisim