Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva başkanlığındaki heyet İran’daki görüşmelerine Urumiye’de başladı. Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası’nın davetlisi olarak İran’a giden Van TSO heyeti burada üst protokol ile karşılandı. Görüşmelerde Van heyetine Van TSO Başkanı Necdet Takva başkanlık yaparken, İran Heyetine de Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Keyyhan Fer başkanlık yaptı. Türkiye’nin Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut ile İran’nın Batı Azarbaycan Eyaleti Vali Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Batı Azarbaycan Sorumlusu, Gümrüklerden Sorumlu Genel Müdür, Terminaller Genel Müdürü, Standartlar Dairesi Başkanı’nda hazır bulunduğu toplantıda Urumiye ve Van arasındaki ticari ilişkiler, gümrüklerde yaşanan sorunlar dile getirildi.

“GEÇİŞLERDE YAŞANAN SORUNLAR İKİ ÜLKEYE YAKIŞMIYOR”

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İran ile 380 Km. sınırı olan Van’ın İran pazarından yeterince faydalanmadığını hepimiz biliyoruz. Hükümetlerimiz iki ülke arasındaki ticaret miktarını 30 milyar dolar olarak hedeflemişlerdir. Bizim iki sınır şehir olarak bu paydan yeterince faydalanmamız, yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için yoğun bir çalışma içine girmemiz gerektiğini ifade ederek “Öncelikle huzur ve güvenin olduğu yerde ticaret olur. Bunun için iki ülke arasındaki sınır kapılarının sorunsuz olması gerekir. Sero-Esendere- Kapıköy- Razi sınır kapılarının modernize edilmesi, her türlü taciri geçişlere hazır olması gerekir. Ancak özellikle Sero-Esendere Sınır kapısında geçişlerde yaşanan sorunlar maalesef iki ülkeye yakışmayacak derecede kötüdür. Yine Razi-Kapıköy Gümrük Kapısının 24 saat esasına uygun çalışmaması oradan geçen herkes için sorun yaratmaktadır. Öncelikle bu sorunların ortadan kalkması gerekiyor” ifadesini kullandı. Van TSO Başkanı Necdet Takva, ayrıca İran’la hiçbir sınırı olmayan illerde İran’ın Başkonsolosluğunun bulunması, Van’a gelen ve burada zaman geçiren İranlılara hakaret olduğunu belirterek “İran İslam Cumhuriyeti’nin çok kısa sürede Van’da konsolosluk açması gerekir. Çünki özellikle son zamanlarda İranlıların Van’a yakın ilgisi var. Yaşanan sorunların giderilmesi için Van’da İran Konsolosluğunun açılması gerekir. Ayrıca Van’ın İran’la 380 Km. sınırı var. Doğal olarak Van’ın İran Konsolosluğunu isteme hakkı da var. Bu komşuluğun bir gereğidir” dedi.

Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Keyyhan Fer de Van ile derin komşuluk ve dostluk ilişkileri olduğunu belirterek “Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım odası olarak bu gelişinizi oldukça önemli görmekteyiz. Bu nedenle Batı Azarbaycan Eyaletinin tüm üst düzey kurum amirlerini de bu toplantıya davet ettik. Yaşadığımız sorunların doğru tespit edilmesi ve giderilmesi için onların desteğine ihtiyaç duymaktayız. Bizlerde iki ülke arasındaki Gümrük Kapılarının modernize edilmesi, geçişlerin daha rahat yapılması için hükümetimizden talep etmekteyiz. Van Ticaret ve Sanayi Odası bizim Türkiye’deki en önemli partnerimizdir. Özellikle son bir yılda iki oda arasında defalarca görüşmeler yaptık. Van Ticaret ve Sanayi Odası iki ülke ticaretinin gelişmesine çok büyük katkı sunmaktadır. Kendi bünyelerinde oluşturdukları İran Tüccar Danışma Ofisi bizim üyelerimize çok iyi hizmet vermektedir. Bunun için de Sayın Takva ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ederim” ifadesini kullandı. Görüşmeler sonunda Van TSO ile Urumiye Ticaret Sanayi Madencilik ve Tarım Odası arasında Urumiye –Van İş konseyi kurulması kararı alınırken, her odadan üç üyenin bu komisyonda çalışıp sorunların tespit edilmesi, ilgili odalarla paylaşması kararı alındı.

TÜRKİYE URUMİYE BAŞKONSOLOSUNA ZİYARET

Van TSO heyeti Urumiye’de kendilerine yakın ilgi gösteren Türkiye Cumhuriyeti Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut’u da konutunda ziyaret etti. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Urumiye de Türkiye Konsolosluğunun bulunması ve buradaki Türk Tüccarlara destek vermesi bizler için çok önemlidir. Burada çok önemli bir görev üstleniyorsunuz. Bize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim ifadesini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut da Van heyetini Urumiye de görmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek “Her zaman her yerde dile getiriyorum. İran’la Türkiye arasındaki Ticaretin kilit şehri Van ve Urumiyedir. Bu iki şehir arasındaki ticari ilişkiler artarsa, iki ülke arasındaki ticaret de gelişir. Bunun üzerinde yoğun çalışmalıyız. Bizlerde Gümrük Kapılarında yaşanan sorunların giderilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. İnşallah küçük aksaklıkların giderilmesi için yoğun bir diplomasi içindeyiz” dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim