Son dönemlerde ekonomik olarak yaşadığı yerel krizden kurtulamayan, ayakta durmak için çabalayan Van, İran konudaki şanssızlığını bir türlü kıramıyor. Dünya ile ambargoların kalktığı bir dönemde tarihi bir fırsata rağmen yaşanan olaylar ve bölgedeki operasyonlardan dolayı istediğini alamayan Van, Kapıköy’ün kapanıp açılması, İranlı turist sayısının düşmesinden sonra önemli bir hamle olan Van-Urmiye uçuş seferlerini de kaybetti. Son dönemlerde önemli zenginliklerini Erzurum’a kaptıran Van’ın bu uçak seferlerinin de Erzurum’a kaydığı belirtiliyor…

 

Van’da yıllardır uğraşı verilen ve geçtiğimiz yıl Aralık ayında büyük çabalarla başlatılan Van-Urmiye arasında yapılan uçak seferi başlamasının üzerinden birkaç ay geçtikten sonra yine durdu. Yıllardır İran ile gerek ticari gerekse turizm anlamında önemli işbirliği uğraşları veren Van’ın bu konudaki girişimleri de son dönemlerde yaşanan sıkıntıların kurbanı oldu. Olayların bir yıldır devam ettiği bölgede Kapıköy de ciddi ivme kaybederken buna rağmen ikili görüşmeler devam etti. Bu konudaki önemli adımlardan birisi olan Van-İran uçuşlarında ısrarlarını sürdüren Van’daki Van TSO, TÜRSAB, turizmciler ve acentelerin emekleri Urmiye ile karşılık bulurken 4 saatlik mesafeyi 30 dakikaya düşüren o uçuşlar da durdu. Son dönemlerde ardı ardına kayıplar yaşayan Van’ın önemli kayıplarından biri olan seferlerin durması kentteki turizmciler cephesinde de üzüntü yaşatırken seferlerin Erzurum’a kaydırılacağı yönündeki söylemlerin dillendirildiği belirtildi. Söz konusu uçuşlarla Van-Urmiye arasında haftanın 3 günü gidiş-dönüş seferleri gerçekleştiriliyordu.

 

UÇUŞ ŞİRKETİ İPTAL ETTİ

Urmiye Van arasında başlayan uçak seferlerin ardından bir atılım daha yapılması planlanıp Tebriz’e de uçuşlar yapılacağı belirtilirken, Urmiye seferlerinin iptal edilmesi can sıktı. Tebriz seferleri ile ilgili hala bir çalışma başlatılamamışken, Urmiye seferlerinin iptal edilmesi Van için bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. İptal olan Urmiye Seferleri Van için bir kayıp olurken, iki ülke arasındaki uçuşlardaki yetkili acentelerden Fly One şirket Sahibi Enes Özkılıç, iptallerle ilgili olarak Şehrivan’a konuştu. İptalin muhatabının İran’daki şirket olduğuna vurgu yapan Özkılıç konunun asıl muhatabı olan Rey Turizm olduğunu belirtti.

 

 

BU UÇUŞ DA ERZURUM’A GİTTİ!

Van-Urmiye seferlerinin Erzurum’a kaydırılacağını da söyleyen Özkılıç konu ile ilgili olarak ayrıca; “Şirket sahibi Hüseyin Beyle bunu daha geliştirmeyi planlıyorduk. Tebriz’i başlatalım dedik. Kalkıp Urmiye’ye gittik. Girişimlerde de bulunduk. İzin kısımlarını da hallettik. Nevroz dönemini atlatalım başlatacağız dedik Tebriz seferlerini. Çok yoğun geçti nevroz dönemi. Nevrozdan sonra bir 15 günlük boşluk olsun yeniden devam edeceğiz dedik ancak şimdi devam edelim diyoruz. Onların bize geri dönüşü çok farklı oluyor. Siyasi düşünüyoruz dediler. Uçağı başka yerlere kullanalım dediler. Şu anda Van’ı teğet geçip direkt Erzurum-Tebriz seferleri başlatıyorlar. İtiraz ediyoruz ve Van’a alınması içinde uğraşlarımız devam ediyor. Açık konuşmak gerekirse seferlerin iptal edilmesi için hiçbir sebep yok.” ifadelerini kullandı.  

 

 

“URMİYE’Yİ BİR HALLEDELİM TEBRİZ’E DE BAŞLAYACAĞIZ”

Özel sektör olmalarından kaynaklı çok fazla talebin olması onlar için önemli olmadığını kaydeden Özkılıç, “Uçak şu an hala boşta ne yapacaklar onu da bilemiyoruz. Uçakları Tahran’dan gelip Urmiye’de 5 saat bekliyor. O beş saat içerisinde Van’a uçuş gerçekleştiriliyordu ancak şimdi o uçak beş saat boyunca beklemeye devam ediyor. Ne yapacaklar bizde bekliyoruz. Girişimlerimiz devam ediyor seferlerin devam etmesi için. Üstelik Van’a gerçekleştirilen seferlerde de talep çok fazla vardı. Yarı dolu geliyordu. Sonra kapıda 5 saat kadar bekleme sorunu sona ermişti. İnsanlar saatlerde o kapıda bekleyip zaman kaybetmek istemiyorlardı ancak seferlerin iptal edilmesi hem bizi hem de uçağı tercih edenleri sıkıntıya soktu.”

 

VAN’A ZARAR VERİR…

“Tebriz’i de başlatmayı düşünüyorduk ancak şu Urmiye’yi bir halledelim Tebriz’e de başlayacağız. Sonra direkt Antalya’ya da uçuşların yapılacağı yönünde söylentiler vardı. Eğer doğru ise Van’a çok büyük bir zarar verecektir. Bu konuda Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necdet Takva da bizi aradı ve yapılacak bir şey var ise yapmaya hazır olduklarını söyledi bana. Umudumuz bu sürecin olumlu yönde gitmesi. Bu firma olmazsa başka firma ile yapacağız çalışmamızı.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÖZGÖKÇE: ARZ TALEP MESELESİDİR

Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, seferlerin iptal edilmesinin Van’a büyük bir zarar verdiğini ve bu durumun Van nezdinde kötü bir durum seyrettiğini belirtti. Özgökçe, “Bölge son süreçte yaşanan çatışmalardan kaynaklı olumsuz etkilendi. Seferlerin iptal edilmesi tamamen zarar edilmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Arz talep meselesidir. Erzurum’a direkt Tebriz uçuşlarının yapılacağı yönündeki söylentilerinin gerçek olduğunu düşünmüyorum. Gerçek olsa bile tutmaz. Çünkü Erzurum’la Van’ın talep oranları bir değil.”

 

VAN’IN ŞANSSIZLIĞI…

“Van’a olan talep ile Erzurum’a olan talep bir değil. Yine en mantıklı olan Van olacak. Seferlerin iptal edilmesi kesinlikle Van’a zarar verecek. Bunun en büyük sebebi de ülkemizin üzerinde olan kara bulutlardan kaynaklanıyor. Bizim ülkemizin ve bölgemizin şansızlığıdır tamamen. Şansızlık baş gösterince Van’ımızda olumsuz etkilendi. Umudumuz biran önce bu kara bulutların dağılması ve huzura kavuşmamız.” Diye belirtti.

 

 

“SAHİPLENEMEDİK”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise Urmiye seferlerinin Van’ın elinden çıktığını belirterek, “Elimizden göz göre göre gitti ve bu velinimeti kullanamadık. Sahiplenemedik. Hiç kimse sahip çıkmayınca da iptal edildi. Fırsatı değerlendiremedik. Bu durum Van’a büyük bir kayıp demektir.” Dedi. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim