ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Akaryakıta gelen yüksek oranlı zamlar hayatın her alanında büyük olumsuzluklar yaratırken seyahat sektörünü etkilemeye devam ediyor. Ulaşım, tüm alanlarda karşılanamaz bir hale gelirken, Van’da ise ulaşımdaki zorluklar ve fiyat pahalılığı tüm illerden daha fazla yaşanıyor. Uçak sayısının azaldığı, bilet fiyatlarının iyice arttığı süreçte Van’da imkânsız hale gelirken 1000 liranın altında bilet neredeyse bulunmuyor. 20’nün üzerinde uçağın sefer yaptığı Van’da son yıllarda uzak sayısı bazen 10’un altına bile düştü. Fiyatta ise Türkiye’nin en pahalı biletleri Van’da satılırken kentte yaşanan bu durum vatandaşı adeta çileden çıkardı. Kentte yaşanan bu sorun yıllardır defalarca gündeme gelmesine rağmen çözülmezken vatandaşlar sosyal medya üzerinden şimdiye kadar görülmemiş bir çağrı yaptı. Önceki gece siyasi parti milletvekilleri, STK başkanları, sektör temsilcileri ve vatandaşlar da yaşanan sıkıntıya dikkat çekmek amaçlı Twitter üzerinden #VanUçamıyor etiketi ile paylaşımlar yaptı. Kısa süre içerisinde binlerce kişi konuyla ilgili paylaşım yaptı ve #VanUçamıyor hashtagı ülke gündeminde en çok konuşulan 10 konu arasında yer aldı.

VANLILARI TEPKİSİ TÜM TÜRKİYE’NİN EN ÇOK KONUŞULAN KONUSU OLDU

Van halkı, kronikleşmiş sorunlarının çözülmesi için daha önce de defalarca denediği sosyal medyada ses yükseltme eylemini bir kez daha hayata geçirdi. Daha önce de farklı sorun ve konular için sosyal medya platformu twitter’dan çözüm arayan ve karşılık bulan vatandaşlar bir kez daha uçuş konusunda tek ses oldu. Şehrivan’ın da sık sık ele aldığı uçak bilet fiyatlarının pahalı oluşu ve sefer sayılarının azlığı bu defa Twitter’da gündem oldu. Binlerce kişi #VanUçamıyor hashtagı ile kentin bir türlü çözülmeyen sorunu olan uçak bilet fiyatlarını ve sefer sayılarıyla ilgili tweet atarak sorunların çözülmesini talep etti. Siyasi parti temsilcilerinden, STK temsilcilerine, iş insanlarına, turizmcilere, her kesimden isimler, #VanUçamıyor hashtagı ile Van Ferit Melen Havalimanının sorunlarını ele aldı.

ON BİNLERCE MESAJ YAZILDI!

#VanUçamıyor başlıklı etiketin altında sitemlerini, mevcut sorunları, uçuş sayısının azlığını, bilet fiyatlarının pahalılığını sıralayan Vanlılar şimdiye kadarki en organize tepkilerden birisini daha hayata geçirmiş oldu. Siyasilerden STK temsilcilerine, iş dünyası temsilcilerinden turizmcilere her kesimden insanın destek verdiği kampanya düne kadar sosyal medya platformu twitter’in en çok konuştuğu gündemlerden birisi oldu. On binlerce mesajın ve yorumun paylaşıldığı etiket dikkat çekerken o paylaşımlar sonra söz konusu olan HDP Van milletvekili Murat Sarısaç tarafından Ulaştırma Bakanlığı ve meclis gündemine de taşındı.

IRAK: BU ZULÜM DEĞİL DE NEDİR?

Uçak bilet fiyatlarının yüksek oluşunu ve sefer sayılarının azlığını, havalimanında yaşanan sorunları sosyal medya hesabından sık sık ele alan iş insanı Feridun Irak, birçok tweet atarak konunun bir türlü çözülmemesine tepki gösterdi. Irak, bir paylaşımında “Nüfusu 350.000 olan Rize’den Ankara’ya günde 1 uçak nüfusu 1.200.000 olan Van’dan Ankara’ya günde 1 uçak. Bu zulüm değil de nedir?” ifadelerine yer verdi. Irak, yine bir paylaşımında uçak bilet fiyatlarının yüksek oluşuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Erzurum-Ankara uçuş süresi 1 saat 20dakika bilet ücreti 525-650 TL, Van-Ankara uçuş süresi 1 saat 18 dakika bilet ücreti 955 TL. Bu zulüm değil de nedir?”

TAKVA: UÇAMAMAK SORUN

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva, paylaşımında, “Uçmak sorun! Uçamamak sorun!” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili birçok siyasi parti temsilcileri de paylaşım yaptı. Paylaşım yapanlardan biri olan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Van güzeldir fakat ona ulaşmak zor” dedi ve şu paylaşımı yaptı: “Yolcu sayısı fazla, bilet az. Bilet bulunamıyor, bulunsa bile en ucuzu 950 TL. Van güzeldir; fakat ona ulaşmak zor. Netice itibarıyla; #VanUçamıyor” dedi. Kentle ilgili konularda dikkat çeken paylaşımlar yapan Zozan Özgökçe ise; “Van sosyal, ekonomik , eğitim, sağlık her alanda ülkedeki diğer illerden geride olduğu gibi kentten başka sehirlere uçakla yolculuk çok meşakkatli. Havaalanı en ilkel alanlardan biri. Sıkışık, düzensiz ve kirli. Büyük şehir statüsünde olan bir kentliler olarak #VanUçamıyor.” Dedi.

HER ŞEYİN EN PAHALISI VAN’DA!

Akademisyen ve gazeteci Ömer Aytaç Aykaç, yaptığı paylaşımda, yetkililerin konuya sessiz kalmasına tepki gösterdi. Aykaç, paylaşımında “Türkiye'nin en pahalı yakıtı Van'da. En pahalı otobüs ve uçak bileti de yine Van'da... Günlük 20 uçuş 12'ye düştü. Gitti geri gelmedi. Talep çok uçak yok. Mesele büyük ama yine Van'a bakan yok! #VanUçamıyor” cümlelerini kullandı. Turizmci Murat Beyaz, paylaşımında “Van’ın dünya ile bağlantısı kesik. Ne gidebiliyoruz ne de dönebiliyoruz #VanUçamıyor” diye kaydetti. CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, paylaşımında çözüm önerilerinde bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Van uçamıyor. Çünkü bilet fiyatları el yakıyor. Sefer sayıları az. Bekleme salonları yetersiz. Çözüm tavan fiyat uygulamasına geçilmesi ve tavan fiyatın ne olursa olsun 400 TL'yi geçmemesi. Sefer sayılarının artırılması. Bekleme salonlarının genişletilmesi. #VanUçamıyor”

BU KADAR PAHALI UÇUŞ VAN’A HAK MI?

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, paylaşımında uçağa en çok ihtiyacı olan kentin Van olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Gitmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz şehirlere en uzak mesafedeyiz. Türkiye'de en çok uçağa ihtiyaç duyulan şehir! #VanUçamıyor” dedi. İşadamı Yavuz Karaman yaptığı paylaşımda; “Van uçak biletleri fiyatlarına düzenleme getirmeyi düşünüyor musunuz? Bu kadar pahalı uçuşlar hak mı?” şeklinde soru yöneltirken Vanspor Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Avcı ise; “Lokomotif bir turizm şehiri olan Van’a İstanbul YHL’den sadece 2 direkt uçuş ile ulaşımın sağlanması açıklanacak bir durum değil. Aktarmalı olarak 2-3 katı fiyatlarla uçuş imkanı sağlanması büyük bir haksızlık. Yakın nüfusa sahip farklı bir şehire direkt 8 uçuş var!” şeklinde bir mesaj paylaştı.

VAN UÇAMIYOR ÇÜNKÜ SÜRÜNÜYOR!

İş insanı ve hukukçu Cafer Giyik’in konuyla ilgili; “Van uçamıyor çünkü sürünüyor! Van uçamıyor çünkü Vip uçanın tuzu kuru umurunda değil! Van uçamıyor çünkü “neden uçsun ki” Van uçamıyor çünkü ne zaman uçtu ki şimdi uçsun!” şeklinde mesaj yazdığı konu ile ilgili eski Van Büyükşehir Belediye başkanı Bedia Özgökçe ise; “Van tüm güzelliği ve konumuyla turizmin en önemli merkezi kapasitesine sahip bir sınır kenti ve 1.2 milyon nüfusuyla Büyükşehir olmasına rağmen ulaşımda en büyük mağduriyet yaşatılan yerdir. Uçuşlar sınırlı, bilet fiyatları yüksek #VanUçamıyor” yorumu yaptı.

“BIRAKIN FİYATLARI UÇAKLARDA YER YOK”

Editör: TE Bilisim