ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - İlin önemli kuruşlarından bir tanesi olan VEDAŞ, 2017 yılında yaptığı çalışmaları basınla paylaştı, 2018 yılında yapacağı yatırımları açıkladı. VEDAŞ, Van’ında içinde yer aldığı 4 il için 230 milyonluk yatırım sözü verdi.

 

Türkiye’de devlet tarafından özelleştirilmesi yapılan kurumların sürekli zarar etmesi ve hizmet kalitesini düşürmesi Van’da tersine döndü. Devletin elinde olduğu sürede gerek verdiği düşük enerji, gerek kesintilerin çok olması ve gerekse de kayıp-kaçağın çok olduğu VEDAŞ, özelleşmeden sonra Van’da daha kaliteli enerji vermeye başladı. Kesintileri minimize eden VEDAŞ, kayıp-kaçakta önemli bir azalma sağladı. VEDAŞ enerji verilmesi konusunda yaptığı çalışmaların yanı sıra başta Van olmak üzere Bitlis, Hakkari ve Muş illerine önemli yatırımlar yapıyor. 2016-2020 hedeflerini 300 milyon yatırım olarak belirleyen şirket, 2018 yılında sadece 230 milyonluk yatırım yapmayı kendisine hedef koydu. Kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen VEDAŞ yetkilileri önemli açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin de sorularını cevapladı.

 

 

VAN’DAKİ KAYIP-KAÇAĞIN ORANI AÇIKLANDI

Toplantıda konuşan Şirket Müdürü Emrullah Okuducu ilk olarak şunları söyledi: “Akıllı sayaç sistemiyle birlikte Van, Muş, Hakkari ve Bitlis illerinde kayıp kaçakta 3 puanlık bir düşüşümüz oldu. Kayıp kaçakta her bir puanın ülke ekonomisine katkısı, 10 milyon lira civarındadır. Kayıp kaçağın en yüksek olduğu il yüzde 72 ile Hakkari’dir. Bitlis'te 2017 yılı sonu itibariyle yüzde 35, Van'da yüzde 53 civarında. Elektrik kaçağının yüksek olan bölgelerde akıllı sayaç sistemi çalışmasına geçtik. Dikkat ederseniz bizim çalışma yaptığımız bölgelerde, kayıp kaçağın yüzde 30'un çok çok üzerinde olan yerler. Akıllı sayaç sistemi ile ilgili Van’ın ilçeleri, Hakkari ve Yüksekova'da şu an çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.”

 

OKUDUCU: ŞİKAYETLER BİZE İLETİLİYOR

Akıllı sayaç sisteminde Van’da hayata geçirildiğini aktaran Okuducu, “2019' da Van'ın tamamında bu sistem uygulamaya konulacak. Yaptığımız tespitlerde, aslında insanlarımızın yüzde 75-80'ı kaçak kullanmıyor. Fakat oran üzerinden kötü bir algı var. Kaçak elektrik kullanmayan insanlar, akılı sayaç sistemini olumlu buluyor. Kaçak elektrik kullananlar da buna karşı çıkıyor ve sık sık şikayetlerini bize iletiyor. Kayıp kaçağın yoğun olduğu yerlerde, yasada geçen bir maddeye göre, şirket gerekli gördüğü taktirde kayıp kaçağın yoğun olduğu yerlerde abonelerin sayaçlarını evlerinden söküp, başka bir yere alınabilir deniliyor. Çünkü sayacın aboneden uzak olması lazım ki, abone buna müdahale etmesin.” Diye belirtti.

 

 

“VATANDAŞTAN OLUMLU TEPKİLER ALDIK”

Hayata geçirilen sistemden dolayı olumlu tepkiler aldıklarını belirten Okuducu şöyle devam etti: “Bununla ilgili çok olumlu tepkiler aldık. Şu ana kadar Van'a bağlı ilçeler, Hakkari ve Yüksekova'da 107 bin aboneyi akıllı sayaç sistemine geçirdik. Bu sistemle birlikte bölgelerdeki kayıp kaçak oranında da ciddi oranda düşüş oldu. Akıllı sayaçla birlikte, aboneler uzaktan takip edilip, faturalandırılacak. Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’ta bu sistem tamamıyla devreye sokulduğu an kayıp kaçak oranının önüne de geçilmiş olacak.”

 

İŞTE VEDAŞ’IN ÇALIŞMALARI VE PROJELERİ

Hazırlanan slayt gösterisinde VEDAŞ yıllık yatırım ve çalışmaları şu şekilde oldu:

 

 

ARIZA ONARIM BAKIM FAALİYETLERİ

2017 yılı süresince bölge genelinde 133 adet araç ve 807 adet personel ile 7/24 hizmet verilmiştir.2017 yılında; Arıza Onarım Bakım Faaliyetleri için 217 yeni personel istihdam edilmiş ve 31 adet yeni araç takviyesi yapılmıştır. Personel sayımız 807’e araç sayımız 133 adet’ e çıkmıştır. Personel Sayımız 36, Araç sayımız 33 artmıştır.

 

TRAFO BAKIM EKİPLERİ

Bölgede her yıl 400’e yakın trafo arızalanmaktadır. Tüketicilerin Tedarik Sürekliliğini en üst düzeye çıkarmak için 2015 yılı içerisinde özel trafo bakım ekipleri kurulmuş ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. 2018 için hedefimiz ikili hanelere indirmektir.

 

VAN VEDAŞ’LA AYDINLIK YOLUNDA

Genel Aydınlatma kapsamında bölgemizi daha aydınlık hale getirmek için aşağıdaki miktarlarda yeni aydınlatma ekipmanı ile çalışmalarımız devam etmiştir. Ayrıca 33 bine aşkın sokak lambası kontrol ve bakımı yapılmıştır.2017 yılında 42.205 noktada yaklaşık 2.000 km yol ve sokak güzergahı aydınlatıldı.

 

 

SCADA KONTROL MERKEZİ

SCADA Kontrol Merkezinde 15 operatör 3 vardiya düzenine göre 7/24 çalışmaktadır. Teknik kadro olarak SCADA Kontrol Merkezinde 1 Mühendis ve bir yönetici bulunmaktadır.

SCADA sistemi şuan için Van iline bağlı 34 noktada 202 fideri kontrol etmektedir. Bu fiderlerin enerji akışları, kesici konum bilgileri, arıza gelmesi durumunda arıza tanımı ve akım değerleri, RTU haberleşme durumu, kabin kapısının konum bilgisi, redresör grubunun arıza durumu bilgileri anlık olarak takip edilebilmektedir. Ayrıca SCADA ile geçici arıza olarak kabul edilen durumların önüne geçilebilmesi adına fidere uzaktan müdahale edilerek 3 veya 5 dakika kadar kısa bir sürede fider enerjilendirilebilmektedir.

 

ÇAĞRI MERKEZİ

Çağrı Merkezimizde; 61 Müşteri temsilcisi,8 backoffice müşteri temsilcisi,6 takım lideri ve 1 Çağrı Merkezi Yönetmeni ile birlikte 75 kişi ile hizmet vermekteyiz. 2018 adet VIP kullanıcısı sistemimize tanımlanmıştır ve bu yatırımlar neticesinde çağrı cevaplama oranlarından, müşteri temsilcisine bağlanma süresine kadar birçok adımda abone memnuniyetini sağlayacak. İyileştirmelere imza atan VEDAŞ’ta 2017 yılında sisteme gelen 2.902.587 çağrıdan 1.235.207'si müşteri temsilcisine bağlanarak görüşme sağlanmıştır diğer çağrılar IVR sesli yanıt sisteminde karşılanmıştır. Bunların yanı sıra 2017 yılı içinde sosyal medya üzerinden 2.692 aboneye hizmet verilmiştir. Havai hatların yer altına alınması ve kötü görünümlü binalarımızın yenilenmesi ile kent estetiğine önemli katkılar sağlanacaktır. Ayrıca, bölgemizde uzun süre etkili olan olumsuz hava şartlarından şebekelerimiz büyük oranda korunmuş olacaktır. Direk deplaseleri ile yaya ve araç trafiğine kolaylık sağlanacaktır. Gerilim Dönüşümü çalışması ile enerji kalitesi arttırılacaktır.

 

 

İŞTE YAPILAN YENİLENME ÇALIŞMALARI

Trafoların yenilenmesi, hatların elden geçirilmesi ve izolatör değişimi ile daha kaliteli ve kesintisiz enerji halkın hizmetine sunulacaktır. Bölgemiz ihtiyaçları ve Şirketimiz planlamaları göz önünde bulundurularak hazırlanan 2016-2020 uygulama dönemine ilişkin yatırım planı yıllık 2015 yılı Haziran TÜFE baz fiyat ile 70 Milyon TL yatırım harcaması olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylanmıştır.2017 yılı yatırım programı çerçevesinde 48 adet Enerji Nakil Hattı, 26 adet Şehir Şebekesi, 90 adet Köy Şebekesi ve farklı karakteristiklerde toplam 193 proje yapılmıştır.2018 yılında bölge genelinde 230 Milyon TL yatırım yapmayı planlamaktayız. 2018 yılında bölge genelinde 175 adet Enerji Nakil Hattı yeniden yapılacak ya da mevcut Enerji Nakil Hattı yol boyuna alınacaktır. Bu sayede tedarik sürekliliği ve kesinti sürelerinin asgari seviyelere çekilmesi sağlanacaktır.89 noktada Kesici Ölçü Kabini tesis edilerek branşman noktalarından gelen arızaların durdurulması, bu sayede ana dağıtım hattı ve bağlı kullanıcıların kesintiden etkilenmesi önlenecektir.136 Adet köy/mahalle şebekesinin yenilenmesi yapılacaktır. Mevcut durumda çoğunluğu ağaç  demir direklerden oluşan şebekeler tamamıyla beton direkli olarak tesis edilecektir. Birçok noktada trafolar yenilenecek, gerekli yerlerde ilave trafo postaları tesis edilecektir. İl ve ilçe merkezlerinde şehir gelişimini tamamlamış cadde ve sokaklarda havai hatların yer altına alınmasına devam edilecek, yer altına alınan bölgelerde yer altı kablolu aydınlatma şebekesi de tesis edilecektir. Merkez ve köylerde aydınlatma çalışmalarına ağırlık verilecektir.

 

DAĞITIM MERKEZLERİ YENİDEN İNŞA EDİLECEK

Dağıtım merkezlerinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlamış eski hücreler son teknoloji ürünü Modüler Hücre olarak dönüştürülecektir. Trafo Binalarının onarımı yapılacaktır. Onarımı yapılamayacak durumdaki trafo binalarının yeniden inşası yapılacaktır. İmar Planına göre yolda kalan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden tesislerin yer değişikliği (Deplase) yapılacaktır. Muş ilinde Gerilim Dönüşümü yapılarak şebekenin gerilimi 36 kV yapılacaktır. Bu kapsamında Gerilim Dönüşümü yapılan yerlerde Trafo ve İzolatörlerin tamamı değiştirilecektir.

 

YATIRIMLAR SONUCUNDA

Havai hatların yer altına alınması ve kötü görünümlü binalarımızın yenilenmesi ile kent estetiğine önemli katkılar sağlanacaktır. Ayrıca, bölgemizde uzun süre etkili olan olumsuz hava şartlarından şebekelerimiz büyük oranda korunmuş olacaktır. Direk deplaseleri ile yaya ve araç trafiğine kolaylık sağlanacaktır. Gerilim Dönüşümü çalışması ile enerji kalitesi arttırılacaktır. Trafoların yenilenmesi, hatların elden geçirilmesi ve izolatör değişimi ile daha kaliteli ve kesintisiz enerji halkın hizmetine sunulacaktır. Köy şebekelerinin ve Enerji Nakil Hatlarının yenilenmesi, eski şebekenin tamamının sökülerek beton direkli ya da beton direğin kullanılamayacağı yerlerde demir direkli şebeke yapılması sonucunda uzun ömürlü ve estetik olmasının yanı sıra elektrik arızaları minimize edilecektir. Bu amaçla 2017 yılı içerisinde 14.250 Adet beton direk dikimi yapılmıştır. Trafo Merkezlerindeki eski hücrelerin teknolojik hücrelerle değiştirilmesi ile enerjimizin dağıtımını çağın gereklerine (SCADA/DMS) uygun olarak yapılacak ve olası arızalara müdahale süremiz kısalmış olacaktır. Bölge genelinde enerji altyapısına rekor bütçe ayırarak tarihin en kapsamlı yatırımı gerçekleştirilecektir. Zamanla yıpranarak estetik açıdan kötü bir görünüm kazanan bina tipi trafo merkezleri şehir kimliğine uygun olarak boyanacaktır.

 

TÜKETİCİ HİZMETLERİ FAALİYETLERİ

Vangölü EDAŞ sorumluluk alanında bulunan Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde Dağıtım Faaliyetlerini yürütmektedir. Elektrik Dağıtım Sisteminde, bölgemizde sağlayacak olduğumuz kesintisiz ve kaliteli hizmeti ile bölgemize katacağımız değeri sürekli artırmak ve sektöründe tüm teknolojik gelişmeleri takip ederek, ana ilkemiz olan kaliteli hizmet anlayışımızı, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak çağdaş teknolojileri de kullanıp sürekli hale getirmektir. 2013 yılından itibaren 535 bin olan tüketici sayısı 650 bine çıkmıştır. Artış oranı yıllık 5'i geçmektedir. Devir aldığımız tarihten itibaren özverili ve kararlı çalışmamız neticesinde Kayıp Kaçak oranlarımız aşağıdaki şekilde oluşmuştur. PLC Teknolojisi Kullanılarak Kayıp Kaçağın Önlenmesi işi; Dağıtım Trafolarından beslenen tüm ölçüm noktalarına ait tüketici sayaçlarının GPRS/GSM/GHDSL/PLC haberleşme alt yapısı kullanarak haberleşecek olan sayaçlar ile değiştirilmesi işidir. Bu sayede AG den ölçüm yapan tek / üç fazlı sayaçların tüketim bilgilerinin alınması, enerji kalitesinin izlenmesi, sayaç ile şebekeye müdahalenin anlık takip edilmesi, uzaktan kesme açma yapılması ve tüm verilerin kontrol merkezine aktarılması işlemleri yapılabilmektedir.

 

PLC PROJESİNİN UYGULANACAĞI BÖLGELER

Ayrıca PLC projesinin uygulanacağı bölgelerde, arıza sayı ve sürelerinin azaltılması ile enerji kalitesinin arttırılması kapsamında, Enerji kesintisi olma riski yüksek olan Trafo Dağıtım Panolarının yenilenmesi, gerilim düşümlerinin engellenebilmesi için Trafo bazlı yük dengelemesi yapılması, işletme ömrünü doldurmuş olan direk ve hatların yenilenmesi, Binalara ve ağaçlara yakın olup arızaya sebebiyet verebilecek mevcut açık iletkenlerin kapalı iletken ile değiştirilmesi, Arızalı armatürlerin onarılması, ilave armatür eklenmesi ile aydınlatma düzeylerinin arttırılması, Tüketicilerin hasarlı veya ekli mevcut abone bağlantı hatlarının yenilenmesi, gibi işletme bakım onarım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

 

MADDE MADDE AÇIKLANDI

Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği’nin Sayaç uygulamaları başlıklı 11. Maddesinin birinci fıkrasında ki “MADDE 11 – (1) Yüksek kayıplı şirketlerin dağıtım bölgeleri içinde yer alan ve önceki yıl gerçekleşmelerine göre teknik ve teknik olmayan kayıp oranı 30'un üzerinde olan il ve ilçelerde. İlgili dağıtım şirketi tarafından kayıp-kaçak ile mücadele dâhilinde elektrik sayaçlarının tesisi için mevzuatta tanımlanan yerden farklı bir yer belirlenebilir.” hükmü gereğince tüketicinin sayaca müdahalesinin engellenmesi amacı ile tüketici sayaçları teknik olarak mümkün olduğunca bağlantı direkleri üzerine monte edilmektedir.

 

SAYAÇ MAHALLİNE BIRAKILMAKTADIR

Bağlantı direği üzerine takılı olan sayaçlar uzaktan okuma ve açma/kesmeye uygun olan PLC sayaçlardır. Bu sayaçlardan her ay düzenli ve hatasız olarak Şirketimizce okuma yapılmakta ve tüketicilerimizin faturaları Tedarikçileri tarafından oluşturulmaktadır. Okumalarda hata olmamakla beraber faturaların oluşması ile birlikte tüketicilerimize fatura bilgileri SMS yolu ile iletilmektedir. Ayrıca faturalar şirketimiz personellerince dağıtılarak tüketicilerimize tebliğ edilmekte veya sayaç mahalline bırakılmaktadır.

 

HANGİ BÖLGELER PLC PROJESİ KAPSAMINA ALINACAK

EPDK ve ETKB tarafından desteklenen PLC Sayaç AR-GE Projesi İlk olarak bölge genelimizi yansıtan 7800 aboneli Van ili Gevaş ilçemizde pilot proje olarak 2015 yılında yapılmıştır. Gevaş İlçemizde elde Edilen Başarılı Sonuçların Bölge Geneline Yayılması için EPDK ve ETKB’nin teşvik ve Destekleri ile PLC Projesi 2016 yılında dört ilçede 25 Milyon TL Yatırım maliyeti ile hayata geçirilmiştir. PLC Projesi 2017 yılında Erciş, Muradiye, Çaldıran ve Yüksekova ilçelerinde hayata geçirilmiştir. Erciş ve Yüksekova ilçelerimizde 2017 yılında sadece köyler tamamlanmış olup 2018 yılının ilk altı ayında tüm ilçe geneli PLC kapsamına alınacaktır. Bu sebeple KK kıyaslamasına esas veriler alınmaya başlanılmamıştır. Ayrıca yine 2018 yılı sonuna kadar Malazgirt, Varto, Başkale ve Gürpınar ilçeleri ile Hakkari ilinin tamamı PLC Projesi kapsamına alınacaktır.

 

Toplantıya, VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, VEDAŞ Van İl Müdürü Beytullah Özbayram, Tüketici Hizmetleri Grup Müdürü Fatih Talay, Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe, Sistem İşletme Grup Müdürü Erdener Özeler, Epid Grup Müdürü Mehmet Alemdağ, Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Yönetmeni Ercan Kısacık ve Çimen Oskay katıldı.

Editör: TE Bilisim