Fahri Doktora ünvanının verildiği Katar Üniversitesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'dan tüm dünyaya mesajlar verirken, Rusya'yı da bir kez daha uyardı. Duygusal davranmadıklarını ve davranmayacaklarını söyleyen Erdoğan, "Rusya'nın, haklı olduğumuzu tüm dünyanın kabul ettiği bir konuda verdiği orantısız tepkileri üzüntü ile takip ediyoruz. Bu tepkilerin devam etmesi durumunda elbette biz de kendi tedbirlerimizi almak mecburiyetinde kalacağız" diye konuştu.

 

ERDOĞAN'DAN RUSYA'YA MESAJ

Hiçbir ilgisi olmayan ülkelerin Suriye'de olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye tarihi ve coğrafi özellikleri ile birçok fay hattının kesiştiği noktada. Tüm kardeşlerimiz için sağlam bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Irak ve Suriye'de yaşanan olaylar daha da tırmanmaya devam ediyor. Sınırlarımız bu ülkelere çok uzak. Buralarla hiç ilgili olmayanların buralara girmelerini anlamak mümkün değil. Terör örgütleri ile mücadele edilecekse eyvallah bunu birlikte yapalım. Ama terör bahanesiyle masum insanlar öldürülüyorsa bu yanlıştır. Bu bahane ile siviller öldürülemez" dedi.

 

PUTİN, 'BUNDAN SONRA OLMAYACAK' DEDİ

Putin'i Ekim ayında bizzat uyardığını hatırlatan Erdoğan, "Hatay sınırımızda üzüntü verici bir olay yaşadık. Sınır ihlali yapan uçaklardan bir tanesi Suriye uçaklarına dönerken, bir diğeri uçaklarımız tarafından Türkiye sınırları içinde düşürüldü. Daha sonra bu uçağın Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktı. Ekim'de bizzat Putin'le telefonda görüştüm, uyardım. 'Yanlışlık var' dediler. Bu söylediklerim 3-4 Ekim'de oldu. Putin, 'Bundan sonra olmayacak' dedi. Her millet karşısındaki millete saygılı olmalı. Zalim, katil Esed'in ülkesinde sizin ne işiniz var? Siz de bu zulme ortak olmuş durumdasınız" ifadelerini kullandı.

 

RUSYA'NIN TEPKİLERİNE KARŞI TEDBİRLERİMİZİ ALACAĞIZ

Türkiye'nin gerilimi tırmandırma gibi bir niyetinin olmadığını söyleyen Erdoğan, "Sağ duyunun hakim olacağına inanıyorum. Ateşe körükle gitmenin anlamı yok. Biz duygusal davranmadık bundan sonra da duygusal davranmayacağız. Bu hadiseyi tırmandırmaya düşüncemiz yok. Diplomatik dille hareket edeceğiz. Rusya'nın tepkileri devam ederse bizde buna karşı kendi tedbirlerimizi almaya başlayacağız. Rusya'nın orantısız tepkilerini üzüntüyle izliyoruz" dedi.

 

BU KOLTUKTA OTURMAM...

Erdoğan, Rusya ile yaşananları da şu sözlerle yorumladı:

"Özellikle İŞID 'in petrollerini Türkiye'nin satın aldığını söylemek gibi bir iftiranın içerisine girmek, böyle bir iftirayı Türkiye'ye atma hakkına kimse sahip değildir. Türkiye, bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmemiştir. Böyle bir iftirayı kimse Türkiye'ye atamaz. İddiasını ispatlamayan o koltukta oturmamalı. Bizim bu hadiseyi tırmandırma amacımız kesinlikle bulunmamaktadır. Diplomasi ve diyalog kanallarının işletilerek, sağduyunun galip geleceğini umuyorum. Ateşe körükle gitmek kimsenin yararına değil. Türkiye ile Rusya, önlerinde gerçekten çok büyük iş birliği potansiyelleri olan iki büyük ülkedir. Biz, duygusal davranmadık şu ana kadar bundan sonra da duygusal davranmayacağız. Biz, uluslararası diplomasi neyi gerektiriyorsa o diplomatik dille hareket edeceğiz. Bu sorunun ne mevcut ilişkimize ne de potansiyelimize daha fazla zarar vermesini istemiyoruz."


KAYNAK-HABER VAKTİM

Editör: TE Bilisim