İşte o açıklamalar:

 

15 BİN ASKERİMİZ HAZIR BEKLİYOR

-Suriye rejimi ya da Rusya eliyle, Lazkiye-İdlib arasında PYD'nin güç tahkim etmesine yarayacak bir tablo oluşursa, Türkiye'nin tavrı ne olacak?

Bu husustaki tavrımızı defaatle açıkladık. Koalisyon güçlerinin mücadelesi öncelikle DAİŞ ve terör örgütlerine karşıdır. Terör örgütlerinin tümüne karşı olduğumuzu da her zaman söyledik. Suriye'de Türkmenlerin olduğu bölgede YPG yok, PYD yok. Havadan koalisyon güçleri mücadele ederken, karada ise Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı muhalifler mücadele edecek. Bu arada 98 kilometrelik hat üzerinde bizim 15 bin askerimiz olduğu yönündeki kimi haberlerde bir yanlışlık söz konusu. Bahsedilen 98 kilometre, bizim sınırımızda değil, daha güneydeki bir bölgede... Orada Özgür Suriye Ordusu var. Bizim askerimiz ise kendi sınırımızda görev yapıyor. Sınırımızdaki 15 bin askerimiz, olası bir tehlikeye karşı, tankıyla topuyla hazır vaziyette, ülkemizin güvenliğini sağlamakla meşgul. Halihazırdaki süreç bu şekilde... Eğit-donat da devam ediyor. Temenni ederim ki özellikle Türkmenlerin olduğu bölgedeki sıkıntılar bir an önce aşılır.

-Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik geliştirdiği tavırda bir değişiklik olur mu?

Rusya ile Türkiye arasındaki bu durumu süratle aşabilmek mümkün. Nitekim diplomatik yollarla bu işlerin çözülebileceğini düşünüyorum. Bunlar masada aşılabilecek şeyler, medya üzerinden, sosyal medya üzerinden aşılmaz... “Her olanda hayır vardır” deyip mevcut durumu aşmaktan, yola öyle devam etmekten yanayız.

-Peki Rusya ile 15 Aralık'ta planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) yapılacak mı?

Bu toplantının ev sahipliği sırası Rusya'da. Dolayısıyla davet onlardan gelecek. Ne gelir, ne gider bilmiyorum.

 

NÜKLEER SANTRAL SÜRECİ DEVAM EDİYOR

-Rusya'nın Akkuyu'da inşa ettiği nükleer santral, mevcut süreçten nasıl etkilenir?

Bu hususta Rusya'nın olumsuz bir açıklaması yok. Tam tersine halihazırda devam eden bir süreç var. Rusya'nın, nükleer santral yapımında kullanmak üzere buradaki banka hesaplarına yatırdıkları ciddi bir rakam var. 300 civarında mühendisimizi Rusya'ya göndermiştik, onlar orada eğitim alıyorlar. Sadece Türk Akımı'nda rakamlar ve benzeri konularda bazı görüş ayrılıkları vardı, bu da projenin rafa kaldırılmasına neden oldu.


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim