Merkez Bankası son 2 toplantısında beraber faiz indirimlerine başladı. Ev almak isteyenler ise kredi faiz oranları için araştırmalarını sıklaştırdı. Bununla beraber ev almak isteyen birçok kişinin bilmediği bir devlet desteği mevcut.

EV ALMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Ev almak isteyenlerin imdadına devlet yetişiyor. Çeyiz yardımının bir benzeri uygulama ile bankada 3-5 yıl birikim yapanlara devlet 31 bin 149 liraya varan karşılıksız ödeme yapıyor.

Ev sahibi olmak her vatandaşın hayali. Bunun için birikim yapanlar, kredi çekenler, taksite girenler bulunuyor. İşte ev almak isteyenlere devlet de bir destek mekanizmasıyla yardımcı oluyor. Bankada hesap açıp 3-5 yıl düzenli birikim yapanlara, ilk evini aldıklarında devlet maddi destek sağlıyor.

Hesaptaki birikimin yüzde 20'si oranında katkı sağlanırken, bu oran 31 bin 149 lirayı (2021 yılı tutarlarıyla) buluyor.

5 yıl veya daha uzun sürede 155 bin 745 lira biriktiren, evini aldığında 31 bin 149 lira devlet katkısı alabiliyor.

Kimler konut hesabı açabilir?

Tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya müstakil tapulu başka bir konut edinmemiş gerçek kişiler Türk vatandaşları açabilir.

Konut hesabı faizsiz olarak açılabilir mi?

Konut hesabı faizsiz olarak da açılabilmektedir. Bu durumda yalnızca yapmış olduğunuz birikim tutarı üzerinden devlet katkısı hesaplanır.

Düzenli ödemeler kaç ay boyunca ve en az ne kadar yapılmalı?

Katılımcı ödemelerini en az 36 ay boyunca düzenli olarak yapmalı.

Düzenli aylık ödemelere ilişkin 2021 yılı için alt sınır 519,16, üst sınır 5.191,53 lira. 3 aylık ödeme planı seçildiğinde bu sınırların 3 katı geçerli. Düzenli ödemeler aylık ödeme planının seçilmesi halinde 1 yıllık dönem içinde 3 defadan fazla, 3 aylık ödeme planının seçilmesi halinde 1 defadan fazla aksatılamaz. Konut hesabına ilişkin tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılır.

Hesaba toplu para yatırılabilir mi?

Açılış esnasında bir defaya mahsus olmak üzere 2021 yılı için 62.298,36 liraya kadar yatırılabilir.

Hesaptan istenen zamanda para çekilebilir mi?

Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınır. Çekim hakkının kullanılması halinde konut hesabında kalan bakiyenin, konut hesabının açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekir.

Devlet katkısına konu olan konutların niteliği nedir?

Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar ile konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar.

Editör: TE Bilisim