ŞEHRİVAN ÖZEL: 2020’nin Mart ayında ilk resmî korona vakasının duyurulmasıyla ülkemizin salgınla mücadelesi başladı. Doğal olarak bütün ülke, insanıyla, özel ve resmî tüm kurumlarıyla salgından çok ciddi bir şekilde etkilendi. Bu kurumlardan birisi de Milli Eğitim Bakanlığı ve dolayısıyla eğitim-öğretim oldu. Korona salgının verdiği ilk şok atlatıldıktan ve eğitim sürecinin nasıl işleyeceği belli olduktan sonra öğretmenler milyonlarca evet yanlış okumadınız milyonlarca saat uzaktan eğitim verdiler ki bu resmî eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinde verilen derslerdi. Bu süreçte EBA dünyadaki eğitim platformları arasında 3. sıraya yükseldi. Sağlık camiasında olduğu gibi eğitim camiasının emekçileri de zor şartlarda sıra dışı bir çalışma sürecine dâhil oldu. Tüm bunlara rağmen, korona salgınında eğitim camiasına yönelik sosyal medyada “öğretmenler uyuyor”, “öğretmen maaşları şuna-buna verilsin” benzeri karalama kampanyaları yürütülse de öğretmenler olabildiği şekliyle her koşulda eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeye çalıştı. Bu anlamda birçok okul uzaktan eğitimle eğitime devam ederken, örgün eğitim sürecinde fark yaratan bazı okullar kalitesinden ödün vermeden çalışmalarını yürüttü. Bu okullardan birisi de halk arasında Merkez İmam Hatip Lisesi olarak tanınan resmiyette ise adı Van Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ BU OKULDA KURULDU

Son dönemlerde sayısının artması ve farklı karalamalara maruz kalan İmam Hatip Okulları arasındaki önemli bir yeri olan ve proje okulu statüsünde yer alan bu okul yüksek puan ile girilen ve başarısından söz ettiren bir eğitim kurumu olarak dikkatleri çekmeye devam ediyor. Van Anadolu İmam Hatip Lisesi, korona salgınında, korona salgını yokmuşçasına çalışmaya devam etti ve ediyor. Türkiye’de ilklerin yaşandığı bu okulda Türkiye’de ilk Farsça hazırlık sınıfı kuruldu. Yani burada okumayı tercih eden 30 öğrenci bir eğitim yılı boyunca ağırlıklı olarak Farsça öğreniyor. Haftada 20 saat Farsça eğitimi de İran ile sınırı olan bir şehir olan Van için çok yerinde bir program olarak dikkatleri çekiyor.

DİL EĞİTİMİNDE İMKANLAR ÇOK!

Öğrencilerine eğitim vermekle yetinmeyip onlara kaynak materyali sağlama, dilleri kaliteli bir şekilde öğrenme imkanı sunan okulda öğrencilerin eğitim ve gelişimleri için yardımcı kaynak konusunda da gerekli girişimlerde bulunulmuş. İran Büyük Elçiliğinden 53 adet ‘Persian Vocabulary In Use’ ve 24 adet ‘Framework’ adlı özgün Farsça kitabı temin eden okulda, görev yapan Farsça öğretmeni, Resimli Farsça-Türkçe-Kürtçe Ortak Sözlük Çalışması adıyla büyük bir açığı kapatmak amacıyla Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bir proje başvurusunda da bulundu. Yani okul dili öğretim, bu dilin sözlüğünü de kendisi hazırlayan bir okul olma başarısını gösterme konusunda büyük bir adım atmış.

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRMEDE DE İYİ BİR NOKTADALAR

Okul sadece dil değil sayısal başarılarda da öne çıkan bir okul. Yerleştirme sonuçlarında da hatırı sayılır bir yeri olan Okul, 2020 yerleştirmelerinde 3ü tıp olmak üzere toplam 91 öğrencisini üniversiteye gönderdi. Üniversiteye yerleşen bu 91 öğrencinin 3’ü tıp, 28’i ilahiyat, 5’i mühendislik fakültesine, 8’i sağlık bilimleri fakültesine, 15’i öğretmenliğe, 31’i değişik bölümlere yerleşti.

PANDEMİ BOYUNCA ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANMA SÜRECİ TEBİRLERLE DEVAM ETTİ

Rehber öğretmenleri koordinesinde her hafta düzenli olarak 12. sınıflara yönelik deneme sınavları da yapılıyor. gerekli önlemler alındıktan ve düzen sosyal mesafeye göre ayarlandıktan yapılan denemenin yapıldığı gün içerisinde sonuçlar öğrencilere iletilip okul idaresi ve öğretmenler arasında deneme analizleri yapılarak yol haritaları belirleniyor. Okul ayrıca, ister kendi imkanlarıyla satın aldığı isterse de bağış olarak gelen kitap olsun, düzenli ve ihtiyaç duyan öğrenciye ulaşacak bir şekilde dağıtıyor. Bunu için bir kurul oluşturulmuş ve tam 71 öğrenciye TYT-AYT kitabı seti dağıtılmış.

PROJE İŞİ DE BU OKULDA!

Okulun proje okulu olması nedeniyle başarıları da oldukça fazla 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde öğretmenleri rehberliğinde öğrenciler tarafından hazırlanan 50 projeden 3’ü bölge finallerine katılmaya hak kazanmış. Bu projelerden Değerler Eğitimi alanında “Sahte Yüzler” adlı proje 3’üncü oldu. Okul öğretmenleri bu sene 60’dan fazla proje üretmişler ki bu sayı neredeyse okuldaki her öğretmenin en az bir proje ürettiğini gösteriyor. Okulun edebiyat öğretmenlerinden Sefa Demir’in koordinatörlüğünde yürütülen Geçmişten Gelecek İmal Eden Bir Nesil adlı TÜBİTAK projesi kapsamında Muş Alparslan Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda Selçuklu ve Malazgirt Araştırma ve Uygulama Merkezi (SEMAM) Müdürlüğü görevini yürüten Dr. Murat Alanoğlu ile çevrimiçi Fatih Sultan Mehmet Han konulu söyleşi yapıldı.

ÖĞRENCİLER ÇEVRİMİÇİ ETKİNLİKLERLE AKADEMİSYENLERLE BULUŞUYOR

Anadolu Mektebi projesi kapsamında edebiyat öğretmeni Ferhat Dikilitaş rehberliğinde çevrimiçi Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov paneli gerçekleştirdi. Bu panel için Cengiz Aytmatov'un eserlerini okuyan öğrenciler akademik bir şekilde konu seçip konu üzerinde sunumlar yaptı. Öte yandan kariyer etkinlikleri kapsamında akademik çevrelerden bilge insanları öğrencileriyle buluşturuluyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Zihni Merey ve Doç. Dr. Eyüp Aktürk değişik tarihlerde çevrimiçi olarak öğrencilerle buluşturulan isimlerden bir kaçı.

OKUMAYI DA İHMAL ETMİYORLAR

Ayrıca üniversiteye yerleşen öğrencileriyle hâlihazırdaki öğrenciler YKS’ye Dair Her Şey: Tecrübe Paylaşımı adıyla çevrimiçi olarak buluşturulup tecrübe paylaşımı yapılması sağlanmış. İrfan Mektebi projesi kapsamında, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Sabahattin Zaim Üniversitesi arasında yapılan protokol çerçevesinde tüm Proje İmam Hatip okulu arasında yaklaşık 600 öğrencinin dâhil olduğu çalışmaya Van'dan okulumuz davet edilmiş. 4 öğrenci bu seminere devam ediyormuş. Daha doymadık diyerek 7 Ay 7 Kitap adlı kitap okuma ve tahlil etkinliğine de etkin katılım sağlıyorlar.

“OKUL SADECE DÖRT DUVAR ARASI DEĞİLDİR” DEYİP OKUL DIŞINDA DA GÜZEL İŞLER YAPIYORLAR

Sadece akademik konularda etkinlikler yapılmıyor, kalbe dokunan işler de gerçekleştiriyor okul. Bunlardan biri de bir eczacı hayırseverin vesilesiyle köy okullarına ecza dolabı bağışı organizasyonu oldu. Okul aynı zamanda Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) vesilesiyle Farsça hazırlık sınıfında okuyan ve sınıfın yarısına tekabül eden 15 öğrencisine tablet dağıttı. Okul ayrıca pandemi döneminde alınan tedbirlerle, dezenfekte çalışmaları ile de ‘Okulum Temiz sertifikası alan eğitim kurumlarından birisi oldu.

Editör: TE Bilisim